2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina névnap

Petőfi Színház: középiskolások a színpadon

  • színház
  • 2018.01.23
    09:33
  • Veszprémi Petőfi Színház
Nyolcadik alkalommal adta át a színpadot a város és a megye középiskolásainak a Veszprémi Petőfi Színház az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő országos kezdeményezéshez kapcsolódva 2018. január 20-án, szombaton - számolt be weboldalán a teátrum.

Az Ádámok és Évák ünnepe a Szolnokról indult 2010. január 18-án. A rendezvény célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz és a magyar drámairodalomhoz. A Veszprémi Petőfi Színház a szolnoki teátrum példáját követve először 2011-ben hívta meg a város és a megye középiskoláit a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva. A felkészítő tanárokkal közös egyeztetést követően kerül kiválasztásra évről-évre a program témája. Az idei évben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő balladáiból válogattak az iskolák. Az előadást Palásthy Bea színművésznő rendezte.

Köszönöm a középiskoláknak, hogy eljöttek és megmutatták magukat. Mindig lélekemelő, ami itt történik. Szívszorongva és torkunk összeszorulva nézzük az előadásokat – fogalmazott az előadások végén Oberfrank Pál. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szerint gyönyörű, tiszta, ártatlan, tehetséges és sokszínű, gazdag produkciókat láthatott a közönség. – Mindenki saját magát adta, saját tehetsége és képessége szerint mutatkozott be. Talán ez lehet az az erő, ami magával ragadó egy-egy ilyen alkalommal – köszönte meg a jelenlévőknek a szereplést az igazgató.

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes emléklapot és ajándékokat nyújtott át a csoportoknak, megemlítve, megható volt látni a színpadon azokat a fiatalokat, akik időnként a nézőtérről figyelik az előadásokat. – Ezzel még nagyobb lett a színház társulata – tette hozzá.

A fellépők színpadra állítását Palásthy Bea színművésznő segítette. - Reméltem, hogy a fiatalok egy új látásmódot mernek használni Arany Jánossal karöltve. Nagy többségükben ezt meg is tették – összegezte a látottakat. – A fellépés előtt mindössze két alkalommal találkoztunk. Szívből gratulálok a szereplőknek és a felkészítő tanároknak a komoly és sokrétű művekhez.

Színészként, táncosként, filmesként, zeneszerzőként is megmutatták tehetségüket. Változatos, mély és művészi produkciókat láthattunk – zárta az estét Oberfrank Pál.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Múzeum segítségével jött létre.


Fellépők voltak

LÓCZY DIÁKSZÍNPAD
Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakgimnázium
Balatonfüred

KÁTÉEM CSOPORT
Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola
Várpalota

DUENDE SZÍNJÁTSZÓ KÖR
Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium
Várpalota

KÖZGÁZ SZÍNJÁTSZÓKÖR (KöSzi)
Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola
Veszprém

MAGYAR-ANGOL TANNYELVŰ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Balatonalmádi

SZÍNVILÁG
Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI
Veszprém