2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Megépülhet a kerékpárút Bánd felé

Évek óta tervezik az érintett önkormányzatok a településeket összekötő kerékpárút építését. Márkó és Bánd már megpályázta a saját közigazgatási területén található szakasz költségeit, csütörtökön a veszprémi képviselőtestület is erről döntött.

Márkó és Bánd községek a saját közigazgatási területükön megvalósítandó szakaszokra már tavaly beadták pályázatukat, amivel támogatást is nyertek a fejlesztésre, így már csak a veszprémi rész forrása hiányzik.

A kerékpárút Veszprémben a Veszprémvölgyi út burkolatához csatlakozva indul majd Bánd felé. A nyomvonal a Csatár-hegy tövében, a Séd patak folyásirány szerinti jobb oldalán halad a meglévő mezőgazdasági úton, a 8-as főút alatti átvezetése a Séd-pataknál, a meglévő közúti híd alatt történik. A nyomvonal veszprémi szakaszának hossza 4465 méter, amelyet a teljes hosszban építeni kell.

A kerékpárútra a Veszprém Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya 2015. augusztus 13-án adott ki építési engedélyt, mely a teljes – mindhárom település területén megvalósuló – szakaszra vonatkozik.

A veszprémi szakasz megépítésének költsége (beleszámítva például a tervezés költségeit, a szükséges ingatlanvásárlásokat is) nagyságrendileg félmilliárd forint. Ennek legnagyobb részét – 425 millió forintot – természetesen a kivitelezés teszi ki.