Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napirend előtt: év végéig megépítik az új belvárosi csomópontokat Veszprémben

2018. január 25. 10:58
360 millió forintból teljesen átalakulnak a Budapest út - Brusznyai utca - Mártírok útja - Bajcsy-Zsilinszky utca és Kórház utca találkozásánál lévő csomópontok Veszprémben. Új buszmegállókat is építenek, a gyalogjárdák térkő burkolatokat kapnak- tájékoztatott Brányi Mária alpolgármester napirend előtt a januári közgyűlésen.

A januári közgyűlésen Brányi Mária alpolgármester napirend előtt számolt be arról, hogy a generálkivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás után a Colas Út Zrt. – „PRACTICAL” Kft. konzorciuma uniós és önkormányzati pénzből építi meg a nettó 362 millió forintos csomópontokat és a hozzá kapcsolódó kiegészítő elemeket. „A város egyik legforgalmasabb csomópontjánál induló munkák a kivitelező részéről komoly szakmai felkészültséget kívánnak nem csak műszaki téren, hanem az építést elősegítő koordináció terén is”- mondta. A kivitelezővel történő szerződéskötés január 30-án létrejön, a kivitelezési határidő december 11.

A tájékoztatás szerint:

  • A beruházás keretében két körforgalmi csomópont épül a Budapest út – Brusznyai Árpád utca – Mártírok útja találkozásánál
  • A tervezett körforgalomban a forgalmi rend turbó körforgalom szisztémája szerint alakul, mely
    szerint a behaladás pillanatában el kell dönteni a kihajtási célt
  • Kórház utcában a körforgalomba történő belépés forgalmi sávját és a körforgalomból a gyorsétteremhez vezető utat alakítanak ki
  • A Budapest úton kb. 45fm hosszon a teljes pályaszerkezet átépül, és kb. 50fm hosszon szélesítést és új kopóréteget kap
  • A Bajcsy-Zsilinszky Endre utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál négyágú, egysávos körforgalmi csomópont épül
  • Kiegészítésként csatornákat, víznyelőket, új villamoshálózatot és közvilágítás építenek, valamint 29 fát és 12 ezernél is több cserjét ültetnek el

A fejlesztésről részletesebben, látványtervekkel egy külön cikkünkben írunk majd.

A belvárosban új parkolók épülnek, biztosított a kézilabdaklub működése

A 2018 nyarára 14 új parkolóhelyet alakítanak ki a „húszemeletes” épület déli részénél, az ún. „OTP parkoló lemez” alatt, az egykori üzletek helyén- mondta Porga Gyula Hartmann Ferenc azon kérdésére, amelyben az MSZP-s képviselő arról érdeklődött, hogy kié a terület, és mikor teszik rendbe a város ezen szégyenfoltját. A területet jelenleg a VKSZ Zrt. használja. A jobbikos Forgóné Kelemen Judit a Bakonyalja városrész, és a Jutasi úti lakótelep parkolási gondjai felől érdeklődött, „lesz-e bővítés?”-kérdezte. A polgármester levélben ígért tájékoztatást.

Hartmann Ferenc továbbá indítványt nyújtott be, hogy Csatár-hegy érdekében Veszprém pályázzon a Földművelésügyi Minisztérium azon kiírására, amely a zártkerti besorolású földrészletek infrastrukturális hátterének javítására írtak ki. Porga Gyula elmondása szerint a városvezetés korábban áttekintette a pályázatot, és arra jutott, hogy azt eredetileg a jóval hátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatására írták ki, Veszprém az elvárt 60 pontos feltételrendszerből 30-nak sem felel meg, nem tudná azt elnyerni, ezért nem támogatják a pályázat benyújtását. Hozzátette: Csatár-hegy problémája fennáll, fejlesztésekre van szükség, a 2018-as költségvetésben jelentősebb összeg szerepel majd az ottani terület rendbetételére.

Az Demokraták Veszprémért frakcióvezetője interpellációjában arra volt kíváncsi, hogy mi a sorsa annak a 600 millió forintnak, amelyet önkormányzati tulajdonú Csarnok Kft. kapott korábban a várostól. Porga Gyula válaszában elmondta, köztudomású, hogy a kézilabdaklub életében számos változás történt: a nyár óta stabil, de új tulajdonosi szerkezete van a klubnak, az év végén pedig a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöke mondott le. Ha lezárulnak az ezzel kapcsolatos cégbírósági eljárások és tennivalók, tárgyalni fognak a 600 millió forintról. Kiemelte, hosszútávon biztosított a csapat működése.

A magyar kultúra napjához méltóan ünnepelt Veszprém

Hegedűs Barbara önkormányzati képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy a város a Veszprémi Programiroda szervezésében közel egy hetes rendezvénysorozat keretén belül, különféle művészeti felvonultatásával, kiállításokkal, irodalmi programokkal, előadásokkal várta a közönséget.

A Veszprémi Petőfi Színház a hétvégén ismét diákszínjátszókkal közösen ünnepelt, a hagyományossá vált Ádámok és Évák program keretén belül színpadra állították a diákok Arany János balladáit. A magyar kultúra napja tiszteletére „A Fölszállott a páva” népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 2017-es évadának tehetségei, köztük a kategória győztes Fodor Mátyás, a Pósfa Zenekar és a Kalotaszegi Legénytársulat léptek színpadra városunkban. A színes programsorozat között üde színfoltot jelentett a Budapest Voices hétfői koncertsorozata, amelyet a város négy pontján, a Vetési gimnáziumban, a Vár Áruházban, a Hangvillában és a Balaton Plázában hallhatott a közönség.

„Kultúránk ápolása nemzeti, közösségi és személyes ügyünk is, hiszen a sokszínű magyar identitásunk egyik alapköve, ami felismerhetővé és egyedivé teszi nemzetünket. Veszprém ebben az évben is a soksrétű kulturális gyökereihez és élénk kulturális életéhez méltóan ünnepelte e jeles napot. Ezért köszönet illeti az önkormányzat kulturális intézményeit, a Veszprémi Programiroda munkatársait és minden szervezőt, aki segített életre hívni az elmúlt napok programjait”- mondta.

Némedi Lajos alpolgármester a január 8-i Wass Albertre való megemlékezésről számolt be. Kiemelte, köszönet és hála illeti azt a volt veszprémi polgárt is, akinek személyes adományának köszönhetően az író- és költőről ma egy szobor áll a városháza aulájában.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.