Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A légtér őrei

2018. február 7. 11:29
A rádiótechnikai csapatok tiszteletére rendezett ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség 54. Radarezred kedden, a magyar radar napján a Veszprém Agórában.

Több mint 70 esztendeje, hogy Bay Zoltán magyar fizikus 1946. február 6-án sikeres kísérletet tett a Hold megradarozására, mely a honvédelmi radarezredek munkájának is alapját adja, és amelyet azóta a magyar radar napjaként ünneplünk.

Az esemény évfordulóján Márki-Zay Lajos okleveles csillagász emlékezett vissza Bay Zoltán munkásságára és az első sikeres magyar kísérletre, levelét távollétében Zentai László, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred ezredparancsnoka olvasta fel. Bay már kisfiúként is élénken érdeklődött a Hold megközelítése iránt, majd mint kiváló kísérletező és elméleti fizikus sikeresen vette az űrrel kapcsolatos akadályokat. Korábban ugyanis úgy hitték, légkörünk szűk optikai ablaka miatt a csillagászatban nincs lehetőség kísérletezésre. Az 1930-as években aztán felfedezték, hogy légkörünknek egy rádióablaka is van, amely alkalmas információk szűrésére: az égitestek ezen keresztül jövő rádiósugárzása különböző fizikai folyamatokról hoz hírt.

Zentai LászlóZentai László

Az információ lehetőséget adott Baynak, is, hogy megvalósítsa réi álmát, és megradarozza (letapogassa) a Holdat. 1946. február 6-án sikeres kísérletet hajtott végre: a Föld-Hold távolságának (1,21-1,35 fénymásodperc) kétszeresét és a jelösszegzés elvét alapul véve a magas zajok ellenére is sikerült kiszűrnie a visszaverődő radarjeleket a Holdról. Ezzel pedig megszületett a radarcsillagászat, aminek atyja Bay Zoltán lett. S bár az amerikaiak már valamivel korábban fogtak visszhangot a Holdról, a jelösszegzés tudományos szempontból az amerikai fölé emelte a hazai kísérletet.

Azóta az űrkutatás és a radarcsillagászat hatalmas fejlődésen ment keresztül (többek között az égitestek felszíni alakzatainak háromdimenziós képét is ismerjük), Bay pedig a fény terjedési sebességének mérése terén elért eredményeiért (mely nélkül a felszíni alakzatokat nem tudná mérni a radar) a Boyden-díjat is megkapta, s később egy űrkutatási konferencián Neil Armstrong gratulált neki, elismerve, valójában ő volt az első ember, aki elérte a Holdat.

Bay tapasztalatai nemcsak az űrkutatásban hoztak óriási áttörést, de utódai a honvédelemben is kamatoztatják tudásukat – ahogy arra Simicskó Lajos honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes levélben hívták fel a figyelmet. A miniszter szerint a rádiótechnikai csapatok tagjai egy speciális és pótolhatatlan szakterület képviselői, akik hozzáértésükkel és szakmai ismereteikkel elengedhetetlen részét képezik a hazai légtér szuverenitásának biztosításában. Ők azok, akik a légtér rádiós felderítése során szerzett radaradatok, az információk továbbításával gondoskodnak róla, hogy soha nem érhesse hazánkat váratlan légi csapás. Ez rengeteg tanulást, felkészülést, de elköteleződést is jelent. S bár feladataik nem olyan látványosak, mint más fegyvernemeknek, hiszen ők a színfalak mögött dolgoznak, a radarezred tagjai békeidőben is harcfeladatot hajtanak végre. S mindemellett a többi ezredhez hasonlóan a határnál is szolgálnak, újabb erőpróbát teljesítve – fogalmaztak a felek.

A radartechnika egyébként ma az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat: a Zrínyi 2026 program keretében jelenleg is napirenden van az állandó telepítésű radarok mellett modern, réskitöltő modellek és mobil, háromdimenziós állomások telepítése, melyekkel javulhatnak a légtérellenőrzési képességek.

A köszöntő beszédek után Zentai László munkájuk elismeréseként emléktárgyakat adott át a radarezred 36 tagjának, hárman pedig előléptetésben részesültek, majd a jelenlévők a Honvéd Együttes koncertjét hallgathatták meg.

Bertalan Melinda
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.