2021. június 13.
//
Antal, Anett névnap

A légtér őrei

2018. február 7. 12:29
A rádiótechnikai csapatok tiszteletére rendezett ünnepi állománygyűlést a Magyar Honvédség 54. Radarezred kedden, a magyar radar napján a Veszprém Agórában.

Több mint 70 esztendeje, hogy Bay Zoltán magyar fizikus 1946. február 6-án sikeres kísérletet tett a Hold megradarozására, mely a honvédelmi radarezredek munkájának is alapját adja, és amelyet azóta a magyar radar napjaként ünneplünk.

Az esemény évfordulóján Márki-Zay Lajos okleveles csillagász emlékezett vissza Bay Zoltán munkásságára és az első sikeres magyar kísérletre, levelét távollétében Zentai László, a Magyar Honvédség 54. Veszprém Radarezred ezredparancsnoka olvasta fel. Bay már kisfiúként is élénken érdeklődött a Hold megközelítése iránt, majd mint kiváló kísérletező és elméleti fizikus sikeresen vette az űrrel kapcsolatos akadályokat. Korábban ugyanis úgy hitték, légkörünk szűk optikai ablaka miatt a csillagászatban nincs lehetőség kísérletezésre. Az 1930-as években aztán felfedezték, hogy légkörünknek egy rádióablaka is van, amely alkalmas információk szűrésére: az égitestek ezen keresztül jövő rádiósugárzása különböző fizikai folyamatokról hoz hírt.

Zentai LászlóZentai László

Az információ lehetőséget adott Baynak, is, hogy megvalósítsa réi álmát, és megradarozza (letapogassa) a Holdat. 1946. február 6-án sikeres kísérletet hajtott végre: a Föld-Hold távolságának (1,21-1,35 fénymásodperc) kétszeresét és a jelösszegzés elvét alapul véve a magas zajok ellenére is sikerült kiszűrnie a visszaverődő radarjeleket a Holdról. Ezzel pedig megszületett a radarcsillagászat, aminek atyja Bay Zoltán lett. S bár az amerikaiak már valamivel korábban fogtak visszhangot a Holdról, a jelösszegzés tudományos szempontból az amerikai fölé emelte a hazai kísérletet.

Azóta az űrkutatás és a radarcsillagászat hatalmas fejlődésen ment keresztül (többek között az égitestek felszíni alakzatainak háromdimenziós képét is ismerjük), Bay pedig a fény terjedési sebességének mérése terén elért eredményeiért (mely nélkül a felszíni alakzatokat nem tudná mérni a radar) a Boyden-díjat is megkapta, s később egy űrkutatási konferencián Neil Armstrong gratulált neki, elismerve, valójában ő volt az első ember, aki elérte a Holdat.

Bay tapasztalatai nemcsak az űrkutatásban hoztak óriási áttörést, de utódai a honvédelemben is kamatoztatják tudásukat – ahogy arra Simicskó Lajos honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes levélben hívták fel a figyelmet. A miniszter szerint a rádiótechnikai csapatok tagjai egy speciális és pótolhatatlan szakterület képviselői, akik hozzáértésükkel és szakmai ismereteikkel elengedhetetlen részét képezik a hazai légtér szuverenitásának biztosításában. Ők azok, akik a légtér rádiós felderítése során szerzett radaradatok, az információk továbbításával gondoskodnak róla, hogy soha nem érhesse hazánkat váratlan légi csapás. Ez rengeteg tanulást, felkészülést, de elköteleződést is jelent. S bár feladataik nem olyan látványosak, mint más fegyvernemeknek, hiszen ők a színfalak mögött dolgoznak, a radarezred tagjai békeidőben is harcfeladatot hajtanak végre. S mindemellett a többi ezredhez hasonlóan a határnál is szolgálnak, újabb erőpróbát teljesítve – fogalmaztak a felek.

A radartechnika egyébként ma az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat: a Zrínyi 2026 program keretében jelenleg is napirenden van az állandó telepítésű radarok mellett modern, réskitöltő modellek és mobil, háromdimenziós állomások telepítése, melyekkel javulhatnak a légtérellenőrzési képességek.

A köszöntő beszédek után Zentai László munkájuk elismeréseként emléktárgyakat adott át a radarezred 36 tagjának, hárman pedig előléptetésben részesültek, majd a jelenlévők a Honvéd Együttes koncertjét hallgathatták meg.

Bertalan Melinda

További cikkek

OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
OVSZ: hétfőtől kedvezményesen vásárolhatnak a véradók
Fél évig kedvezményesen vásárolhatnak az elfogadóhelyeken a véradók az Önkéntes véradó virtuális kártyával hétfőtől - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a véradók világnapja alkalmából az MTI-vel.
Költözik a várból az érseki hivatal
Költözik a várból az érseki hivatal
Az első látványos szakaszához érkezett a veszprémi vár történelmi megújulása. Hosszas előkészületek után az Érseki Hivatal ideiglenesen a Boldog Gizella Szemináriumba költözik.
Stockfotókból festmények
Stockfotókból festmények
A fotóhasználat és a festészet a nemzetközi trendben régóta „cool”, a stílusnak nagymesterei és szórakoztatóipari szakmunkásai a mai napig alkotnak. Szombat délelőtt egy hazai művész festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Házában.
A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Kossuth iskola is gazdagodott egy focipályával
A Jendrassik és a Báthory után immár a Kossuth Lajos Általános Iskolában is műfüves focipályán sportolhatnak a gyermekek: utóbbi intézményben pénteken adták át a pályát. A beruházás az MLSZ Veszprém megyei igazgatósága és a helyi önkormányzat összefogásával jöhetett létre.
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Új MAN csuklós buszok kezdik meg szolgálatukat Veszprém megyében
Az öt busznak köszönhetően teljesen megújul a Veszprém megyei helyközi csuklósbusz-állomány, így éves szinten közel 3,6 millió utas számára biztosít kényelmesebb utazást.