Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Művészet, vagy divathóbort a tetoválás?

2018. február 9. 4:00
Erőt ad, megbélyegez, megkülönböztet, kiemel, és egyben túlzottan átlagossá is tehet manapság mások szemében. Csillag a kézen, „Szeretlek” az alkaron vagy angyalszárny a háton? Miért tetováltatjuk magunkat?

A két bőrréteg közé tűvel bevitt festék mára testünk ékszerévé vált, pedig szüleink számára megbotránkoztató és egyben elítélendő volt az önkifejezés e módja, mely örökre megmaradt. A tetoválás lényege azonban pont az örökérvényűsége is egyben, hiszen még ma is nehéz eltűntetni egy-egy tévedésünket. Pedig a tetoválás sokkal több, mint egy-egy ábra, hirtelen fellángolásból született felirat, vagy minta. A körülötte lebegő misztikumot az elmúlt évezredek múltja, történelme erősíti.

A tetoválás mindig vitatott tevékenységnek számított, nem a technikáját, hanem a jelentését és a célját tekintve. A festék bőr alá jutatásának technikája nem sokat változott az idők folyamán. Tetoválást már az ókorban is csináltattak az emberek, Egyiptomban, Rómában, és az idők múltával olyan uralkodók is kidíszítették a testüket, mint Ferenc Ferdinánd például. A tetoválások egy része rejtőszínezetként szolgált a vadászatok alatt, egy másik csoportja vallásos indíttatásból született, illetve a szexuális figyelem felkeltésére is szolgálhatott, ilyenkor a cél a test vonzóbbá tétele a másik nem számára.

Művészet a tetoválás, vagy divathóbort?

Valóban, a tetoválás nem mindig szép, sokszor egy nem eléggé átgondolt ötlet szüleménye. Valóban vannak, akiknek a tetoválásai rossz érzést keltenek, komoly ostobaságról árulkodnak. De van itt egy másik szeglet is, ami pedig a művészi tetoválásoké.

Ám intézményesen nincsen tetoválóművész-képzés. A művészeti iskolák elzárkóznak, a tetoválást a graffitihez, a matricázáshoz mérik. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a tetoválás, mint művészeti ág, épp olyan mulandó, mint az élet maga. Viselőjével együtt tűnik el, ezért, ellentétben a festészettel, szobrászattal vagy építészettel, nem tud egykori kultúrákról mesélni. Tulajdonosáról viszont mindent elárul. Holott tőlünk nyugatabbra alkalmazott művészetnek tekintik.

Egyesek szerint, mióta mindenki számára elérhető, azóta inkább az utóbbi, s leginkább testékszerként funkcionál. Egy gyönyörű kép, szárnyát széttáró sas, vagy vállon át tekergőző kígyó azonban kétségtelenül a tetoválás művészete, a tetováló művész maradandó alkotása egy élő vásznon.

Mielőtt döntünk azonban, ne feledjük, hogy a ma még közkedvelt minta is pejoratív jelzőt kaphat, például a bugyiból kilógó nonfiguratív motívum, s bizony kimehet a divatból a tarkót díszítő vonalkód is.

Ám a XXI. században már nem csak művészetként, vagy divatként „szolgál” a tetoválás. Az új amerikai fejlesztés, a színváltó tetoválás jelzi a vércukorszint ingadozásait színváltozásaival, így életmentő lehet a cukorbetegek számára.

Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói által kidolgozott újítás okostetoválásként is emlegetett, hiszen úgy jelzi a vércukorszint ingadozásait, hogy a hagyományos tintát színváltós bioszenzrorokra cserélték a szakemberek, amely érzékenyen reagál a testfolyadékok összetételének megváltozására.

A tetoválás egyelőre még kísérleti fázisban jár, eddig az emberi bőrhöz sokban hasonlító disznóbőrön tesztelték működését – olvashatjuk a media.mit.edu oldalon.

(A gyógyító tetoválás elkészítésének folyamatát láthatjuk a fenti videoban)

De miért teszik ki az emberek magukat ennek a cseppet sem fájdalommentes procedúrának, vagyis mire szolgál ez a fajta testdíszítés?

A tetoválás érzelmeket képes megjeleníteni, győzelmet, vereséget, vidámságot, szomorúságot, része lehet egy ceremóniának vagy rituálénak, kiegészítve vallásos szövegekkel, énekkel és tánccal. Kifejezhet élvezetet, szadizmust, kínzást és babonát.

Napjainkban a tetováltatás ismét reneszánszát éli. A nyugati kultúra a tetoválást az alacsony szociális helyzetben levőkkel - bűnözőkkel, prostituáltakkal - hozta mindig összefüggésbe. De megtalálhatók voltak az excentrikus arisztokraták és művészek körében is. Napjainkban már nem kötött egy bizonyos társadalmi csoporthoz, az utca emberétől megkezdve a filmsztárokig bárki viselheti.

A nyugati ember számára a megbélyegzés helyett egyértelműen divat lett a maradandó testfestés. Nem árt azonban jól meggondolni, hogy mivel is ékesítjük a testünket, mielőtt a tetováló tű alá ülünk, s érdemes-e kedvesünk nevét magunkra „varratni” bőr tetkó formájában, vagy egy olyan idézetet, amiről néhány év múlva azt gondoljuk, hogy nevetséges. A tetoválás eredetiségét pedig mi sem rombolja le jobban, mint egy olyan ábra, amit egy hullócsillagként feltűnő sztár is visel.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.