2018. május 26., szombat
Fülöp névnap

Nagy véradó-és egészségnap Veszprémben

Több éves kihagyás szombaton ismét megrendezik Veszprémben a nagy véradó- és egészségnapot. A megszokott helyen, a Pannon Egyetem aulájában várják a véradókat este 20:00-ig.

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa megnyitóbeszédében elmondta, a véradókat a magyar társadalom nem becsüli meg eléggé, márpedig nem lehet lebecsülni azt, amikor valaki az életét osztja meg másokkal. Kiemelte: megbecsülendő, hogy Veszprémben van véradónap, s bízik benne, hogy azon sokan vesznek részt.

Dr. Navracsics TiborDr. Navracsics Tibor

Bati János főszervező elmondta, a korábbi sikeres, nagy véradásokhoz hasonlóan ma is igen vonzó programkínálattal várják a véradókat. Délelőtt napjaink egyik legkedveltebb gyermekzenekara, az Alma együttes vonzotta a kisgyermekes szülőket, délután Szandi, Takács Nikolas, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, este pedig Horgas Eszter fuvolaművész a garancia a kiváló hangulatra. A város is képviselteti magát kiváló együtteseivel. Minden program ingyenes, azokon kívül pedig nyereményekkel is várják a résztvevőket. Külföldi utazásokat, Herendi porcelánt, aranyékszert, Trónok harca zenei koncertbelépőket kaphatnak a szerencsések.

Dr. Farkas Valéria, az Országos Vérellátó Szolgálat veszprémi területi helyettes vezetője elmondta, a téli időszakban nagy szükség van a vérkészletek feltöltésére, mert ebben az időszakban csökken a véradói szándék az influenzaszezon miatt, de fontos, hogy minden nap meglegyen a megfelelő vérmennyiség a biztonságos vérellátás érdekében. Kiemelte, fontos, hogy minden véradó magával hozza személyes okmányait, lakcímkártyáját, személyigazolványát, valamint véradás előtt étkezzen, és sok folyadékot igyon.

Dr. Farkas ValériaDr. Farkas Valéria

Dr. Mészáros Gabriella orvos, természetgyógyász, főszervező hangsúlyozta: a mai rendezvény egyik üzenete az, hogy csodálatos dolog, hogy segíthetünk másoknak, a másik pedig, hogy a legnagyobb értékünk az egészségünk, amit meg kell tanulnunk menedzselni. Ehhez tudni kell, mit is jelent az egészség valójában. Sokak számára a fizikai egészséget jelenti, de ennél többről szól, a szellem, a lélek és a test harmonikus egyensúlyáról. Hangsúlyozta, hogy a betegségek 90 százaléka a lélek betegsége, így először ott kell "helyre tenni" a dolgokat. A mai nap nemcsak véradónap, hanem egészségnap is, így szűrővizsgálatokra is van lehetőség, valamint ingyenes jógafoglalkozáson is részt vehetnek az érdeklődők, s helyi, egészséges termékekkel is várják a véradókat.