Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Biztos jövőt ígér a költségvetés

2018. február 12. 11:34
Bemutatta a költségvetés főbb számait Porga Gyula polgármester hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján.

A polgármester pénteken nyújtotta be a közgyűlés elé a költségvetési javaslatot, amit a héten már a bizottságok tárgyalnak.

Sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: három dolog is könnyebbé tette a város helyzetét az elmúlt években: az új önkormányzati törvény, ami pontosabban definiálta az önkormányzatok feladatait; a központi költségvetés átvállalta a települések teljes adósságállományát; valamint a Modern Városok Program révén jelentős fejlesztési forrásokhoz jutottak a megyei jogú városok.

Veszprém 2018-as költségvetése a biztos jövő költségvetése

19,8 milliárd forint az idei tervezett bevétel, ami 50%-kal magasabb a tavalyinál. 7,5%-kal nőttek a működési bevételek, amiben elsősorban az adóbevételek számottevő emelkedése jelenik meg. Ugyanakkor a fejlesztésre jutó bevételek megnégyszereződtek, 7,7 milliárd forint jut idén erre a célra.

A kiadási oldalon 21,8 milliárd forint szerepel. A kiadás és bevétel közötti különbség abból adódik, hogy sok az idén elköltendő forrás már tavaly jelentkezett bevételként, főleg a Modern Városok vagy a Települési Operatív Program keretében.

– Nem emlékszem olyan költségvetésre, amikor a teljes költségvetés 46%-át fejlesztésre fordíthattuk volna, míg a működtetésre 54% jut – hívta fel a figyelmet Porga. Hozzátette: 6,4%-kal emelkedtek a működtetésre szánt kiadások és 216%-kal a fejlesztési végösszeg.

Hogy mire költünk idén? Elkezdődik a Petőfi Színház rekonstrukciója és a régi zeneiskola felújítása. Megindul a kórház előtti kettős körforgalom építése és az északi iparterület úthálózatának fejlesztése. Folytatódnak az útfelületi javítások és fejlesztések, a Petőfi utca rekonstrukciója is, aszfaltos úttal kötik össze a Török Ignác és az Aulich Lajos utcákat, és megindul a gyulafirátóti és az Egry úti óvodák építése is. Hamarosan az uszoda-beruházás is kezdődik, de ez nem városi beruházás, így nem képezi részét a költségvetésnek.

– A város szépülése mellett figyelmet kell fordítani arra is, amire közösséggé kovácsol minket – jegyezte meg a polgármester. Így a Fidesz-frakció javaslatára beépítették a költségvetésbe a fiatalok kiemelt támogatását, valamint a nyugdíjas szervezetek segítését. Új elemként jelenik meg az állatmenhelyeket működtető civil szervezetek támogatása, és a kisebb sportegyesületeket, amatőr művészeti csoportokat is igyekszik segíteni a város. Emelték a sportkeretet, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világversenyekre készülő sportolókat külön támogatásban is részesítik.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.