Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Fejlesztik a hulladékkezelő rendszert

2018. február 15. 12:00
Csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a hulladékkezelő rendszerét az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás.

A társulás szerda délelőtt jelentette be az idén megvalósuló fejlesztéseit. Czaun János elnök kijelentette: a 2013-ban elindult hulladékkezelő rendszer történetének legnagyobb fejlesztése történik meg idén mintegy 2,9 milliárd forint értékben, melyből 2,6 milliárdot uniós forrásból (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) finanszíroznak, míg 300 millió forintot az állam biztosít.

Czaun JánosCzaun János

Veszprémben két területen történik majd fejlesztés: a meglévő Kistó utcai hulladékudvarban 650 milliós beruházást hajtanak végre, a kéziválogató rendszert gépesítik. Létrejön egy új hulladékudvar is az Aradi úti garázssornál, ahol a Haszkovó lakótelep lakói szabadulhatnak meg ingyenesen a kommunális- és a szelektív hulladékgyűjtőkben nem elhelyezhető hulladéktól. Mint Czaun János elmondta, ezen a városrészen különösen gyakori probléma, hogy sokan a – Kistó utcában egyébként jelenleg is ingyenesen leadható – hulladékot illegális módon a szelektív gyűjtők mellett hagyják.

Változások várhatók a királyszentistváni hulladékkezelő telepen, ahol jelenleg 158 önkormányzat 300 ezer lakosának 80 ezer tonna hulladékát dolgozzák fel évente. Farkas László, a társulás projektvezetője arról számolt be, hogy fejlesztik a válogató technológiát, ezáltal igyekeznek minél több hasznosítható anyagot kinyerni a begyűjtött hulladékból.

Farkas LászlóFarkas László

De lesznek változások a megye más területein is: Pápán és Zalahalápon kapacitást bővítenek – utóbbi helyszínen úgynevezett manipulációs teret is kialakítanak, ahol az üveg hulladék rakodása történik. A balatonfüredi komposztálóban szintén kapacitásbővítés történik majd. E fejlesztések mellett a projekt részeként eszközöket is beszereznek: munkagépeket, tárolóedényeket, konténereket és gyűjtőjárműveket vásárol a társulás.

Farkas László hozzátette: fontos feladat a lakosság szemléletformálása is. Hiába ugyanis minden technológiai fejlesztés és jóakarat, ha a célközönség nem hajlandó jól igénybe venni a kialakított szolgáltatásokat.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.