2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Fejlesztik a hulladékkezelő rendszert

Csaknem hárommilliárd forintból fejleszti a hulladékkezelő rendszerét az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás.

A társulás szerda délelőtt jelentette be az idén megvalósuló fejlesztéseit. Czaun János elnök kijelentette: a 2013-ban elindult hulladékkezelő rendszer történetének legnagyobb fejlesztése történik meg idén mintegy 2,9 milliárd forint értékben, melyből 2,6 milliárdot uniós forrásból (Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program) finanszíroznak, míg 300 millió forintot az állam biztosít.

Czaun JánosCzaun János

Veszprémben két területen történik majd fejlesztés: a meglévő Kistó utcai hulladékudvarban 650 milliós beruházást hajtanak végre, a kéziválogató rendszert gépesítik. Létrejön egy új hulladékudvar is az Aradi úti garázssornál, ahol a Haszkovó lakótelep lakói szabadulhatnak meg ingyenesen a kommunális- és a szelektív hulladékgyűjtőkben nem elhelyezhető hulladéktól. Mint Czaun János elmondta, ezen a városrészen különösen gyakori probléma, hogy sokan a – Kistó utcában egyébként jelenleg is ingyenesen leadható – hulladékot illegális módon a szelektív gyűjtők mellett hagyják.

Változások várhatók a királyszentistváni hulladékkezelő telepen, ahol jelenleg 158 önkormányzat 300 ezer lakosának 80 ezer tonna hulladékát dolgozzák fel évente. Farkas László, a társulás projektvezetője arról számolt be, hogy fejlesztik a válogató technológiát, ezáltal igyekeznek minél több hasznosítható anyagot kinyerni a begyűjtött hulladékból.

Farkas LászlóFarkas László

De lesznek változások a megye más területein is: Pápán és Zalahalápon kapacitást bővítenek – utóbbi helyszínen úgynevezett manipulációs teret is kialakítanak, ahol az üveg hulladék rakodása történik. A balatonfüredi komposztálóban szintén kapacitásbővítés történik majd. E fejlesztések mellett a projekt részeként eszközöket is beszereznek: munkagépeket, tárolóedényeket, konténereket és gyűjtőjárműveket vásárol a társulás.

Farkas László hozzátette: fontos feladat a lakosság szemléletformálása is. Hiába ugyanis minden technológiai fejlesztés és jóakarat, ha a célközönség nem hajlandó jól igénybe venni a kialakított szolgáltatásokat.