2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Dupla voksolás Várpalotán és Balatonfűzfőn

2009. május 30. 10:42
MTI / vehir.hu
1 időközi országgyűlési képviselő-választás, 7 időközi önkormányzati választás, 7 helyi népszavazás is lesz országszerte jövő vasárnap.

Lemondás miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon és Tiszaújvárosban, a Pest megyei Üllőn, illetve Veszprém megyében, Várpalotán kell új önkormányzati képviselőket választani. A választópolgárok ugyanazokban a szavazóhelyiségekben adhatják le voksaikat, mint az EP-választáson, csak több szavazócédulát kapnak, mint a többi településen.

Pécsett, Baranya megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében az autóbalesetben súlyosan megsérült Toller László szocialista parlamenti képviselő gondnokság alá helyezése miatt kellett új választást kiírni. A választás első fordulóját a helyi választási bizottság (költségtakarékosságra hivatkozó) kérésének megfelelően erre a napra írta ki az Országos Választási Bizottság. Baranya megye két másik településén, Magyaregregyen és Sumonyban polgármestert is választanak június 7-én; előbbinél az önkormányzati vezető halála miatt, utóbbinál pedig azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát. Sumonyban így az öttagú testület tagjait is megválaszthatják a település lakói.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zemplénagárdon a polgármester lemondása miatt június 7-én új önkormányzati vezetőt is választhatnak a helyiek. A polgármester-választáson az a jelölt nyer, aki a megjelent szavazók számától függetlenül akár csak eggyel is több szavazatot kap a riválisainál.

Az EP-választással egy időben hét helyi népszavazást is tartanak az országban. A Veszprém megyei Balatonfűzfőn arról dönthetnek, épüljön-e a település rendezési tervében foglaltaknak megfelelően a fűzfőgyártelepi városrészen növényi alapanyagot feldolgozó biofinomító, biogázüzem vagy biomassza-erőmű. A Hajdú-Bihar megyei Bedőn és Körösszakálon arról döntenek, hogy a két község önkormányzata alakítson-e társult képviselő-testületet. A Győr-Moson-Sopron megyei Ebergőc lakói arról szavaznak, épülhessen-e a település közigazgatási területén halotthamvasztó. Az esztergomi választópolgárok arról dönthetnek, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen vagy rendkívül kedvezményesen átadja-e a helyi polgároknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn arról voksolhatnak az érintettek, hogy Gávavencsellő Paszabcsúcs és Gávavencsellő Szabadságtelep lakott területrészeket Nyírtelekhez csatolják-e.

A fővárosban, a XVIII. kerületben arról lehet majd szavazni, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata hozzon-e létre városőrséget.

vehir.hu

További cikkek

Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Tizennegyedik alkalommal tartottak baráti találkozót az egykori Légierő Parancsnokság veteránjai a Jutasi úti honvédségi sporttelepen.
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Megújult névvel valamint több új képzéssel indult meg a 2021/22-es tanév a Veszprémi Érseki Főiskolán.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nyolc hónap telt el a kertvárosi utcák forgalmi rendjének módosítása óta, amely – bár a lakosság bevonásával történt – sokaknak nem nyerte el a tetszését. Mielőtt finomhangolnák a rendszert, még egyszer vitára bocsátotta az önkormányzat a városrész közlekedését.
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.