2021. október 16.
//
Gál névnap

Túladagolt szabadság / Beszélgetések Márfi Gyula érsekkel

2009. május 30. 10:50
Tóth Illés István
Márfi Gyula érsek: Szingli, aki önzően önmagának él

Az érsek szerint felszínes az a megközelítés, ha a fizikailag egyedül élőt szinglinek tekintjük. Akinél az önmegvalósítás, a mindenkitől való függetlenség túlságosan előtérbe kerül, akinek idegen az elkötelezettség, azt tekinthetjük szinglinek.

- Ha valaki nem kötött házasságot vagy nem sikerült a tartós és értelmes kapcsolat kialakítása, az még lehet közösségi ember, akár egyházi szolgálatban élő apáca, pap vagy püspök. Rám is mondták már, hogy szingli – meséli az érsek. - Saját fogalmam szerint nem vagyok az, mert elkötelezett, felelős embernek érzem magamat az egyház felé, a hívek felé. Az a fajta életvitel, amelyik feltételezi a másik ember elfogadását, önmagunk átadását, az nem lehet szingli. Közösségben is lehet valaki szingli és egyedül is lehet közösségi ember.

- A valódi szingliség következménye egyfajta izoláltság: nincsenek értékes szeretetkapcsolatai. Ez együtt jár azzal, hogy izolált marad az ember időben is: már nem becsüli az őseit, a múltat, és nincs neki jövőképe.

- A mai világban az a legnagyobb probléma, hogy túladagolják a szabadságot. A szabadság nagy érték, olyan mint a húslevesben a só, de nem szabad túladagolni. Ekkor átalakul ugyanis szabadossággá, és mindenki azt csinál, amit akar, ami jól esik. Sajnos ebbe nevelődnek már a gyermekek is, és nem számolnak a következményekkel. De ez az önzés, ez a magunknak élés nem vezet sehova, mert az ember magányossá válik, és ez maga a pokol.

- A boldogság az, ami maradandó – folytatja az érsek -, és az út a boldogsághoz a szereteten keresztül vezet, a szeretet pedig feltételezi az elkötelezettséget. Kell egy bizonyos szabadság is, érvényesülni kell az önkéntességnek, mert különben a szeretet sem valósítható meg. De a túlzott szabadság nem üdvözítő, miként a túlzott kollektivizmus sem. A kettő között kell megtalálni a helyes utat.

- Aki tehát nem kötelezi el magát senki mellett, az végül önmaga marad, és tönkre megy a szabadságtól, úgy mint az a Pannonhalmi Főapátság ebédlőjének plafonján ábrázolt, abroncsaelpattant hordó, amelyből a bor folyik ki a következő írás kíséretében: Libertate periit, azaz Tönkrement a szabadságtól.

vehir.hu

További cikkek

Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
Veszprém egyik legsűrűbben lakott részén nyitott Jelenlét Pontot a Karitász
A segítségre szorulók október 18-tól a Haszkovó úti lakótelepen kereshetik a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász munkatársait.
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Veszprémből indult útjára a Középiskolai MTA Alumni Program
Freund Tamás, neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre azt az alumni programot, amelynek több célja közül az egyik, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodást és pályát a fiatalok körében. A Lovassy László Gimnázium egykori tanulójaként a nemzetközileg is elismert tudós a saját alumni intézményében, Veszprémben indította útjára ezt a kezdeményezését pénteken.
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak
Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Új lendületet kapott a Cholnoky városrész közössége
Ismét ülésezett a 2019-ben életre hívott Cholnoky-kerekasztal, amelynek vendége is volt Navracsics Tibor személyében. A találkozón a kormánybiztos beszámolt az Európa Kulturális Fővárosa Program legfrissebb eredményeiről és várható eseményeiről, mellette pedig a városrész közeljövőben tervezett programjairól és fejlesztéseiről is tárgyaltak a résztvevők.
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
A 66 fő ellátására alkalmas intézményt várhatólag jövő tavasszal adhatják át.