Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Túladagolt szabadság / Beszélgetések Márfi Gyula érsekkel

2009. május 30. 10:50 // Forrás: Tóth Illés István
Márfi Gyula érsek: Szingli, aki önzően önmagának él

Az érsek szerint felszínes az a megközelítés, ha a fizikailag egyedül élőt szinglinek tekintjük. Akinél az önmegvalósítás, a mindenkitől való függetlenség túlságosan előtérbe kerül, akinek idegen az elkötelezettség, azt tekinthetjük szinglinek.

- Ha valaki nem kötött házasságot vagy nem sikerült a tartós és értelmes kapcsolat kialakítása, az még lehet közösségi ember, akár egyházi szolgálatban élő apáca, pap vagy püspök. Rám is mondták már, hogy szingli – meséli az érsek. - Saját fogalmam szerint nem vagyok az, mert elkötelezett, felelős embernek érzem magamat az egyház felé, a hívek felé. Az a fajta életvitel, amelyik feltételezi a másik ember elfogadását, önmagunk átadását, az nem lehet szingli. Közösségben is lehet valaki szingli és egyedül is lehet közösségi ember.

- A valódi szingliség következménye egyfajta izoláltság: nincsenek értékes szeretetkapcsolatai. Ez együtt jár azzal, hogy izolált marad az ember időben is: már nem becsüli az őseit, a múltat, és nincs neki jövőképe.

- A mai világban az a legnagyobb probléma, hogy túladagolják a szabadságot. A szabadság nagy érték, olyan mint a húslevesben a só, de nem szabad túladagolni. Ekkor átalakul ugyanis szabadossággá, és mindenki azt csinál, amit akar, ami jól esik. Sajnos ebbe nevelődnek már a gyermekek is, és nem számolnak a következményekkel. De ez az önzés, ez a magunknak élés nem vezet sehova, mert az ember magányossá válik, és ez maga a pokol.

- A boldogság az, ami maradandó – folytatja az érsek -, és az út a boldogsághoz a szereteten keresztül vezet, a szeretet pedig feltételezi az elkötelezettséget. Kell egy bizonyos szabadság is, érvényesülni kell az önkéntességnek, mert különben a szeretet sem valósítható meg. De a túlzott szabadság nem üdvözítő, miként a túlzott kollektivizmus sem. A kettő között kell megtalálni a helyes utat.

- Aki tehát nem kötelezi el magát senki mellett, az végül önmaga marad, és tönkre megy a szabadságtól, úgy mint az a Pannonhalmi Főapátság ebédlőjének plafonján ábrázolt, abroncsaelpattant hordó, amelyből a bor folyik ki a következő írás kíséretében: Libertate periit, azaz Tönkrement a szabadságtól.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.