2021. február 27.
//
Ákos, Bátor névnap

A megye népművészete Herenden

2009. május 30. 10:14
megyeháza
Simon Attila: Gyökereztessük nemzeti értékeinket a világban!

A hungarikumokról szóló záró konferenciát a korábbi mini-konferenciák alkalmával összegyűjtött értékekből létrehozott kiállítás nyitotta meg.

Horváth Zsolt köszöntője után Jókai Anna író méltatta nemzetünk értékeit, melyek közül több már eltűnt, és a mostani válságos helyzetben újabbakat fenyeget a megszűnés. Kiemelte a magyar nyelv szerepét, az eredetvédelmet, a nemzeti öntudat, a hovatartozás jelentőségét.

Talabér Márta a kiállítást követő konferencián arról beszélt, hogy a mostani globalizált világban, ahol a felgyorsult kommunikáció hatására uniformizálódott az életünk, különösen fontos nemzeti sajátosságaink, jellemvonásaink megőrzése.
- A hungarikumok védelme, melyek lehetnek népszokások, hagyományok, ételek és italok, szellemi és materiális termékek, tehát minden, ami egyedi, ami érték és magyar közösségi feladat egyben – vélekedett. Hozzátette: értékeink megóvásával ugyanis gyarapítjuk kultúrkincsünket, megőrizzük múltunkat, sikeresebbé tehetjük jövőnket. Megőrizzük önmagunkat és magyarságunkat, büszkébben, gazdagabban állhatunk az unió polgárai között.

Az előadók közül dr. Márfi Gyula veszprémi érsek egyházi értékeinkre, dr. Simon Attila a manufaktúra nemzeti jelentőségére helyezte a hangsúlyt. Görföl Jenő, a CSEMADOK országos titkára a határok nélküli hungarikumokról, dr. Horváth Zsolt Veszprém megyei tapasztalatairól, Horváth Viola, a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet igazgatója megyénk kulturális értékeiről beszélt.

vehir.hu

További cikkek

Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
31 éve viccesebb a világ
31 éve viccesebb a világ
Mémek, borzalmas bakik és csinos kis trükkök. Lehet, hogy Photoshop nélkül őszintébb lenne a világunk, de humortalanabb is.
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Süle Zsoltnak szurkolhatunk A Dal 2021-ben szombat este
Ahogy azt már korábban megírtuk, Süle Zsolt ismét bejutott a dalválasztó show-ba: a több mint 400 produkcióból negyvenen kerülhettek az élő adásba, köztük van tehát Süle Zsolt Befúj című dala is, mellyel február huszadikán 19.35-től méretteti meg magát a Duna Televízióban.