2019. január 18., péntek
Piroska névnap

Az erdők gyógyíthatnak

  • Hétvezér
  • 2018.02.23
    04:00
  • https://healingforest.org
A természet gyógyító hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják. Az erdőben sétálva csökken a stressz, javul a kedvünk, lenyugszunk, és boldogabbak lehetünk. Az sem véletlen, hogy a testet megviselő, nagyobb betegségek után az embereknek a természetes környezethez közel írnak elő regenerálódást.

Az erdőt járva sejtjeink felfrissülnek, kutatások azt is bizonyították, hogy az erdőben vagy annak közelében élők kevesebb eséllyel lesznek depressziósak. Az erdő jó hatással van a vérnyomásra is. Külföldön egyre népszerűbbek az erdei óvodák, ahol a gyerekek a zöld környezet hatására befogadóbbak, könnyebben fejlődnek. Figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarban szenvedő gyerekeknek kifejezetten ajánlott a minél több, természetben eltöltött idő.

A japánok nevet is adtak az erdőfürdőzésnek, náluk ez a sinrin-joku, amikor is az emberek merítkeznek a fák által kibocsátott illóolajok párájában.

A kutatók szerint akkor jelentkeznek az egészségügyi problémák, amikor elválasztjuk magunkat a természettől.

A healingforest.org olyan weboldal, illetve önkéntes szerveződés, ami a természet gyógyító, mágikus erőire helyezi a hangsúlyt. Az itt tevékenykedők megpróbálják újra közelebb hozni az emberhez a természetet. Vallják, hogy az agy máshogy viselkedik az erdőben, és az erdő beindítja az emberi test természetes gyógyító mechanizmusait, valamint hatással van érzelmeinkre és gondolatainkra is. A szervezet természeti sétákat szervez, térképeket ad és megosztja az emberek gyógyulással kapcsolatos történeteit, valamint arra buzdít, hogy saját közösségünkben is szervezzünk hasonló megmozdulásokat.

Amikor valamilyen környezetben mozgunk, az agyunk különböző területeit aktiváljuk. Van egy logikai, információ-feldolgozó, döntéshozó végrehajtó munka, van egy olyan része az agynak, ami egyensúlyt tart fent, és van egy "üres doboz", a free mind, ami ide-oda cikázik. Ez akkor lép működésbe, amikor a végrehajtó munka befejeződik. Vagyis ekkor jönnek a saját, szabadon keringő gondolatok. Egy nagy természetjárás mind a végrehajtó, mind a free mind agyterületeket energiával tölti fel.

Azért leszünk stresszesek, mert nem tudunk féket szabni a gyötrő gondolatoknak. Hogyan segíthet nekünk a természet? Ez az érzékeinkben rejlik.

Minden, amit hallunk, tudat alatt befolyásol minket. Ennek ugyan nem vagyunk tudatában, de az agy feldolgozza a környezetünkben hallottakat – ha ez a város zajszennyezése vagy az erdő csilingelése, akkor is. A vizuális érzékünk a legerősebb mind közül. Befolyásol minket a fény minősége, színe, és az is, hogy honnan származik. Ezek a kedvünket és az energiaszintünket befolyásolják. A természet színei elcsendesítik a gondolatfolyamainkat, és az erdő fényei segítenek abban, hogy megtörjön a gondolatmintázatunk. Ha nem megyünk ki az erdőbe, de képeket nézegetünk róla, már az is nyugtató hatással van ránk.

Szánjunk egy kis időt az erdőkre, és így magunkra!