Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az erdők gyógyíthatnak

2018. február 23. 4:00 // Forrás: https://healingforest.org
A természet gyógyító hatását tudományos bizonyítékok is alátámasztják. Az erdőben sétálva csökken a stressz, javul a kedvünk, lenyugszunk, és boldogabbak lehetünk. Az sem véletlen, hogy a testet megviselő, nagyobb betegségek után az embereknek a természetes környezethez közel írnak elő regenerálódást.

Az erdőt járva sejtjeink felfrissülnek, kutatások azt is bizonyították, hogy az erdőben vagy annak közelében élők kevesebb eséllyel lesznek depressziósak. Az erdő jó hatással van a vérnyomásra is. Külföldön egyre népszerűbbek az erdei óvodák, ahol a gyerekek a zöld környezet hatására befogadóbbak, könnyebben fejlődnek. Figyelemhiányos, hiperaktivitási zavarban szenvedő gyerekeknek kifejezetten ajánlott a minél több, természetben eltöltött idő.

A japánok nevet is adtak az erdőfürdőzésnek, náluk ez a sinrin-joku, amikor is az emberek merítkeznek a fák által kibocsátott illóolajok párájában.

A kutatók szerint akkor jelentkeznek az egészségügyi problémák, amikor elválasztjuk magunkat a természettől.

A healingforest.org olyan weboldal, illetve önkéntes szerveződés, ami a természet gyógyító, mágikus erőire helyezi a hangsúlyt. Az itt tevékenykedők megpróbálják újra közelebb hozni az emberhez a természetet. Vallják, hogy az agy máshogy viselkedik az erdőben, és az erdő beindítja az emberi test természetes gyógyító mechanizmusait, valamint hatással van érzelmeinkre és gondolatainkra is. A szervezet természeti sétákat szervez, térképeket ad és megosztja az emberek gyógyulással kapcsolatos történeteit, valamint arra buzdít, hogy saját közösségünkben is szervezzünk hasonló megmozdulásokat.

Amikor valamilyen környezetben mozgunk, az agyunk különböző területeit aktiváljuk. Van egy logikai, információ-feldolgozó, döntéshozó végrehajtó munka, van egy olyan része az agynak, ami egyensúlyt tart fent, és van egy "üres doboz", a free mind, ami ide-oda cikázik. Ez akkor lép működésbe, amikor a végrehajtó munka befejeződik. Vagyis ekkor jönnek a saját, szabadon keringő gondolatok. Egy nagy természetjárás mind a végrehajtó, mind a free mind agyterületeket energiával tölti fel.

Azért leszünk stresszesek, mert nem tudunk féket szabni a gyötrő gondolatoknak. Hogyan segíthet nekünk a természet? Ez az érzékeinkben rejlik.

Minden, amit hallunk, tudat alatt befolyásol minket. Ennek ugyan nem vagyunk tudatában, de az agy feldolgozza a környezetünkben hallottakat – ha ez a város zajszennyezése vagy az erdő csilingelése, akkor is. A vizuális érzékünk a legerősebb mind közül. Befolyásol minket a fény minősége, színe, és az is, hogy honnan származik. Ezek a kedvünket és az energiaszintünket befolyásolják. A természet színei elcsendesítik a gondolatfolyamainkat, és az erdő fényei segítenek abban, hogy megtörjön a gondolatmintázatunk. Ha nem megyünk ki az erdőbe, de képeket nézegetünk róla, már az is nyugtató hatással van ránk.

Szánjunk egy kis időt az erdőkre, és így magunkra!

Tokos Bianka
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.