Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új épületbe teszi át székhelyét az érseki levéltár

2018. február 25. 4:10
A turisták egyik legkedveltebb helyszíne a vár, a negyedben azonban még számos épület áll romosan és kihasználatlanul, köztük a piarista rendház. A tervek szerint az érseki levéltár költözésével az épület most új funkciót kaphatna. Karlinszky Balázst, a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár igazgatóját kérdeztük a pontos koncepcióról és a költözés okairól.

– Mi indokolja a levéltár elköltözését?

– A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár ma az érseki palotában található, ahol három raktára, a Veszprémi Érseki Könyvtárral közös kutatóterme, illetve egy irodahelyisége van. Emellett egy feldolgozó helyiségünk van a nagypréposti házban (az Érseki Hivatal épületében), és egy digitalizáló műhelyünk az ún. püspöki alkalmazottak házában (Vár. u. 14.). A palotában lévő raktáraink sajnos nem biztosítanak ideális környezetet az iratoknak, emellett raktári kapacitásaink végére értünk. Számításaink szerint a levéltár illetékességébe tartozó iratok mintegy fele még „házon kívül” található. Ez utóbbi alatt a rendszerváltás után létrejött egyházmegyei fenntartású intézmények „levéltárérett” dokumentumai, továbbá az érsekség száznyolcvan plébániájának helyi levéltárai értendők. (Több hazai püspökség és érsekség, sőt a határon túli magyar egyházmegyék is folytatnak ilyen irányú iratmentési tevékenységet.)

Karlinszky BalázsKarlinszky Balázs

– Hol lenne az új hely?

– A levéltár új helye a volt piarista rendházban lesz, amely a 20. század végén bő három évtizeden keresztül a megyei levéltárnak is otthont adott.

– Hogyan festene a levéltár ebben a koncepcióban, mivel tudna többet nyújtani az új hely?

– A leglényegesebb, hogy az épület felújítása lehetővé teszi a levéltári raktárak ideális kialakítását. A tervezés során figyelemmel voltunk a különböző szakmai ajánlásokban megfogalmazott követelményekre hőmérsékleti, páratartalmi, fény- és biztonságtechnikai vonatkozásban. A kutatóterem ezen kívül előadóteremként is működik majd, ahol konferenciáknak, könyvbemutatóknak, fogadásoknak és akár külső igények szerint más rendezvényeknek is helyet tudunk biztosítani. Emellett terveink között szerepel egy papírrestaurátor-műhely létrehozása is, ahol állományvédelmi szempontok szerint megelőző és kárelhárító tevékenység folyhat. Célunk továbbá, hogy a levéltár saját szakkönyvtárral rendelkezzen, amely az egyház(-megye) történeti kutatások bázisa lesz az itt őrzött, egyedi levéltári dokumentumok mellett.

– Mindenki előtt nyitva lenne a levéltár, bárki kutathatna?

– A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár most is minden 18. életévét betöltött személy számára nyitva áll – mint jogszabályokban meghatározott módon működő nyilvános magánlevéltár nem is tehetnénk másként. Itt jegyzem meg, hogy több más levéltárhoz hasonlóan intézményünk bizonyos iratai is kutathatók online módon, tehát a „nyitott kapuk” nemcsak a gyakorlatban, hanem virtuálisan is léteznek az archívum tekintetében.

– Nagyjából mennyibe kerülne a beruházás és mikor valósulhat meg?

– Jelenleg az engedélyezési terv elbírálása van folyamatban, ezt követően készül majd a kiviteli terv, s ideális esetben idén nyár végén, ősszel megkezdődhet a felújítás. Becsülhetően 500 millió forint körüli összeggel kalkulálunk, amelyhez, mivel közcélú feladatot is ellátunk, kormányzati támogatást is remélünk. A beruházás révén az épület mind külső, mind belső megjelenésében méltó módon szolgálhatja a levéltár, az érsekség, a vár és a város érdekeit.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.