2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Európa teszi naggyá az iszlámot?

 • Hétvezér
 • 2018.02.26
  04:00
 • Gatestone Institute
Europe: Make Islam Great Again - ezzel a címmel hozott le cikket nemrég a Gatestone Institute, amelyből kiderül, hogy az európai sokszínűségről a muszlimok fele egyáltalán nem úgy gondolkodik, mint az uniós politikusok.

"A migrációt nem tudjuk, és soha többé nem is fogjuk tudni megállítani" – ezt maga Dimitris Avramopoulos, a migrációért, a belügyekért és az uniós polgárságért felelős európai biztos írta a Politicóban. "Egy nap mindannyiunknak készen kell állnia arra, hogy elfogadjuk az új normát a migrációval, a mobilitással és a sokféleséggel kapcsolatban, és hogy ennek megfelelően alakítsuk át politikánkat".

Írta mindezt azért, mert szerinte a gazdasággal, a kereskedelemmel, az oktatással és a foglalkoztatással kapcsolatos politikához hozzátartozik a migráció, és ezért van szükség a sokszínűségre.

Judith Bergmann politikai elemző és ügyvéd a Gatestone Institute-on megjelent írásában részletesen idéz olyan felméréseket, amelyek egyáltalán nem azt az elképzelést erősítik, hogy létezik mérsékelt és radikális iszlám, vagy, hogy a muszlimok ugyanígy gondolkodnának a sokszínűségről. Ezek közül néhány:

 • Németországban a muzulmánok 47%-a szerint a saría fontosabb, mint a német törvények. Svédországban ez az arány 52%.
 • A bevándorlók fele (49,8%) azt állítja, a vallás nagyobb szerepet játszik náluk Európában, mint a származási országukban.
 • A bevándorlók fele (47,2%) úgy véli, a zsidók és a keresztények letértek a „helyes útról.”
 • A bevándorlók fele (47,8%) szerint ha megreformálnák az iszlámot (amit egyébként egyre többen sürgetnek-a szerk.), az iszlám veszélybe kerülne.
 • A megkérdezettek 51,6%-a szerint nem kérdés, hogy az iszlám minden más vallás fölött áll, 55% a pokolba kívánja a hitetleneket.
 • Egy 4734 fős belga tanulmány szerint a belgák kétharmada úgy érzi, megszállják nemzetüket.

Ez csak néhány azok közül, amelyek olvashatóak a cikkben, de ebből is tisztán látható, hogy a sokszínűségről alkotott csillagporos idea egyoldalú. Miért lehet az, hogy még egy iszlám vezetőt sem hallottunk arról, hogy ők is hasonlóan támogatnák a sokszínűséget, vagy ugyanígy gondolkodnának az integrációról?

Az iszlám úgy tűnik, hogy nem elnyomja a nyugatot, mint azt sokan gondolják, hanem egyszerűen csak egyre szélesebb utat talál magának, és kihasználja a demokráciából a számára hasznos és tágan értelmezett elemeit, majd felhasználja azt saját növekedésére. Miközben Nyugaton ezt ölbe tett kézzel nézik. Valójában Európa az oka mindennek?