2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Virágzik a kéknyelű Badacsonyban

2009. május 31. 9:17
megyeháza
Lasztovicza Jenő: példaértékűek azok a szőlészeti és borászati rendezvények, melyekkel a Badacsony-régió várja az érdeklődőket

Országosan is példaértékűek azok a szőlészeti és borászati rendezvények, melyekkel a Badacsony-régióban várják az érdeklődőket – értékelte a térség marketingjét Lasztovicza Jenő megyei elnök a kéknyelű szőlőfajta virágzásának ünnepén, szombaton a szőlészeti, borászati kutatóintézetnél.

Hagyományokkal és népszokásokkal, színes programokkal, finom borokkkal és étkekkel köszöntik a Pünkösdöt a badacsonyi térségben május 29-től június 1-jéig. Messze földön híres a Rózsakőnél rendezett a történelmi időket idéző eljegyzési ceremónia, a Fiatal Művészek Fesztiválja, a pünkösdi körmenet, a nyitott pincék kínálata.

Nyitóesemény volt idén is a kéknyelű virágzásának ünnepe, amit a szakma kiválóságai az újdonságokról, az összegzésről, az idei tervekről szóló konferenciával köszöntöttek. Dr. Májer János, a kutatóintézet igazgatója köszöntője után Lasztovicza Jenő üdvözölte, hogy a rendszerváltás óta a szőlészet és a borászat az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat köszönhetően a családi vállalkozásoknak. Sajnálattal beszélt arról, hogy napjainkra jelentősen csökkent az ültetvények nagysága, emellett boraink minőségére büszkék lehetünk a nemzetközi piacon is.

Az előadók között dr. Lichtneckert András megyei főlevéltáros a Balaton-felvidéken az 1860-as években végbement szőlőfajta váltást idézte fel, Molnár Eszter a Balaton Borvidék Régió hosszú távú marketing stratégiáját vázolta fel. Dr. Lippényi Tivadar, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal képviseletében az innováció jelentőségéről tájékoztatta a szép számú közönséget, akik az előadások után megtekintették az ültetvényeket, részt vettek a szőlő és bor egyházi megáldásán, a borlovagrendi avatáson, majd megkóstolták a kéknyelű borverseny díjnyertes nedűit.
Nagy tetszés kísérte Badacsonyban a borrendek felvonulását, végül a mólónál kihirdették a borverseny eredményét.

vehir.hu