2020. december 5.
//
Vilma névnap

Lebunkózta a Fidesz az Orbánt sértegető Slotát

2009. június 1. 9:37
MTI
Szijjártó Péter bunkónak nevezte Jan Slota-t, mivel az vasárnap keményen kritizálta Orbán Viktor egyik kampánybeszédét.

Ján Slota ismét bizonyította, hogy nem alkalmas a politizálásra - jelentette ki Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki kabinetjének vezetője a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökének szavaira reagálva vasárnap este. Slota, az SNS elnöke azt mondta: Orbán Viktor és Csáky Pál május 23-án Esztergomban elhangzott nyilatkozatai erősen bűzlenek a neonácizmustól, neofasizmustól, de legalábbis a nagymagyar sovinizmustól.

Slota szerint, ha a Csáky vezette Magyar Koalíció Pártjának (MKP) választói fegyelmezettek lesznek, akkor a párt a jelenleginél több magyar képviselőt küldhet az európai testületbe. "Ezt követően pedig beteljesülnek Orbán úr szavai" - jegyezte meg a szlovák politikus. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Esztergomban egy, az MKP-vel közösen megtartott választási nagygyűlésen május végén azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben.

"Nagyon furcsa, ha egy európai uniós tagország vezető politikusa nem veszi észre, hogy a jelenlegi folyamatok éppen abba az irányba mutatnak, hogy a nemzetek sokkal fontosabbak lesznek, mint az országhatárok" - mondta Szijjártó Péter Slota kijelentésére reagálva. Aki ezt nem veszi észre, az nyilvánvalóan nem alkalmas arra, hogy politizáljon - tette hozzá.

Szijjártó szerint "a magyarságnak, a magyar nemzetnek az az érdeke, hogy minél több magyar képviselője legyen az Európai Parlamentnek." Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: Ján Slota már "többször bizonyította magáról, hogy egy bunkó, ezt most is igazolta".

Robert Fico szlovák kormányfő korábban azt nyilatkozta Orbán beszédével kapcsolatban, hogy abszurd valamiféle "fiktív államnak" minősíteni a Kárpát-medencét, s ez az álláspont veszélyt jelent Szlovákia számára. A szlovák koalíciós pártok rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeznek Orbán nyilatkozatai megvitatására, ezt Slota szerint pártja támogatja is támogatja.

Slota szerint katasztrófát jelentene, ha a Szlovákiára eső 13 EP-mandátumból az MKP szerezne meg hármat-négyet. "Mint mondta, az MKP Budapest érdekeinek kiszolgálója. "Az SNS már jó egy évtizede arra figyelmezteti a közvéleményt, hogy az MKP és annak elődei a kezdetektől fogva Dél-Szlovákia politikai autonómiáját és népszavazás kiírását akarták Szlovák Köztársaság déli területeinek elszakításáról" - mondta.

"Az MKP nem kíván Slota kijelentéseivel foglalkozni" - közölte a magyar párt szóvivője, Dunajsky Éva.

Tiger Szabolcs

További cikkek

Szán helyett elektromos autóval érkezett a Mikulás Veszprémbe
Szán helyett elektromos autóval érkezett a Mikulás Veszprémbe
A Mikulás már szombaton megjelent Veszprémben, igaz a járványhelyzet miatt nem a megszokott rénszarvasszánon. A célja azonban így sem változott: megajándékozni a jó és szemfüles kisgyermekeket.
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.