2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

19 milliárd forintból fejlődhet a Veszprém megyei turizmus

  • turizmus
  • 2018.02.27
    17:00
  • VEHIR, MTI
A balatoni közlekedés összehangolása, kerékpáros turisztikai-, város- és kikötőfejlesztések szerepelnek a megvalósítandó tervek között - jelentette ki keddi, veszprémi sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán.

A Magyar Turisztikai ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán a Veszprém megyei turizmus fejlődéséről elmondta, 2010-hez képest 41%-kal nőtt a vendégéjszakák száma. A legtöbb turista Németországból érkezik Veszprém megyébe, őket követik a hollandok a lengyelek, csehek, osztrákok, dánok szlovákok és a belgák. Ők tavaly összesen 229 ezer 934 vendégéjszakát töltöttek el a megyében, amely mintegy 17 százalékkal több, mint 2010-ben volt. A legnagyobb növekedést a Lengyelországból érkező turisták produkálták, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma tavaly 248,7 százalékkal volt több, mint 2010-ben.

Veszprém megye turisztikailag jelentős települései tavaly Balatonfüred, Zánka, Tihany és Tapolca volt. Sorrendben ezeket követi Balatonalmádi, Révfülöp, Alsóörs, Veszprém, Sümeg és Badacsonytomaj. Veszprém megyében a szállásdíj bevétel 15 milliárd forint volt 2017-ben.

Tavaly 46 ezer vendég 91 ezer vendégéjszakát töltöttel el Veszprém városban, a vendégek száma 45,3 százalékkal, a vendégéjszakák száma 49,8 százalékkal nőtt 2010-hez képest. Vendégforgalma alapján Veszprém a magyarországi települések rangsorában az 50. helyet foglalja el, a szállásdíj-bevétel a városban megközelítette az 1 milliárd forintot és közel 120 százalékkal bővült 2010-hez képest - közölte.

Veszprém megyében közel 31,1 milliárd forint értékben támogatta a kormány a turizmus fejlesztését segítő projekteket 2010 óta, a következő években pedig a korábbiakat messze meghaladó mértékben valósulhatnak meg a beruházások, mintegy 19 milliárd forintos támogatással - húzta alá a vezérigazgató.

Guller Zoltán az induló megyei turisztikai fejlesztések között említette a kikötő- és hajópark-fejlesztéseket, az e-kikötők létesítését mintegy 9 milliárd forintból, a balatoni közlekedési rendszer összehangolását, buszjárat hálózat fejlesztését, e-kerékpár fejlesztéseket, kempingfejlesztéseket, a víziturisztikai hálózat fejlesztését, kastély- és várfejlesztést közel 4,2 milliárd forintból.

Ugyancsak fontos beruházás a veszprémi állatkert és a Balaton-felvidék fejlesztése, a gyógyhelyi és a reformkori városrészi fejlesztések Balatonfüreden - hangsúlyozta. Guller Zoltán arról is beszélt, hogy 367 milliárd forintról döntött a kormány, melyet a Balatonnál fognak elkölteni.

Országos rekordok

Guller Zoltán az országos adatokról szólva kiemelte, a turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordot dönt Magyarországon, tavaly pedig minden idők legeredményesebb évét könyvelhettük el. A vendégéjszakák száma megközelítette a 30 milliót, ami 2010-hez képest 51 százalékos növekedést jelent. Megfigyelhető, hogy a turistáknál az élménykeresés mellett a biztonság a második legfontosabb szempont. Jó hír a szektornak, hogy 115%-kal nőtt a szálláshelyek árbevétele, ez nagyjából 278 milliárd forintot jelent. A turizmus ma Magyarországon a GDP 10,5%-t adja, közel 400 ezer embernek adva ezzel munkát.

Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületi elnöke, országgyűlési képviselőjelölt a városi adatokról szólva elmondta, 2010-ben a vendégéjszakák száma 89639, míg 2017-ben ez a szám majdnem 2,5-szer több, azaz 219416 volt. Ez a növekedés a magas színvonalú fesztiváloknak, éttermeknek, az állatkertnek és a sportturizmusnak köszönhető. Hangsúlyozta: a növekedés miatt Veszprémben szükség van a szálláshelyek fejlesztésére és bővítésére. Szerinte kiaknázatlan lehetőségek rejlenek nemcsak a balatoni, hanem a bakonyi térségben is.

Porga Gyula polgármester szerint ma paradigmaváltás zajlik a turizmusban, hisz nem szabad csak a város közigazgatási területén belül gondolkodni. Veszprém mindig prioritásként tekintett a turizmus fejlesztérésre, "hiszen abban hiszünk, hogy olyan településfejlesztést kell végrehajtani, ami nem csak a helyieket, hanem az ide érkezőket is elégedettséggel tölti el"- mondta.