2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Három perc egy emberélet

2009. június 1. 10:53
Újvári Balázs: Magabiztossá tesz, ha tudjuk, hogyan segítsünk

A Vöröskereszt által a közelmúltban szervezett megyei elsősegélynyújtó versenyen több általános- és középiskolás csapat mérte össze tudását a Padányi iskolában berendezett helyszíneken, úgynevezett kárhelyeken. Lapunknak Újvári Balázs, a padányis csapat kárhelyparancsnoka mesélt a kihívásokról.

Életszerű helyzet elé állították a fiatalokat a szervezők: egy autóbaleset artériás vérzéses sérültjét kellett ellátniunk, akinek az ütközés eltört az állkapcsa. - Ez a valóságban elég kockázatos szituáció, hiszen valószínűleg sokkot kap az illető és rengeteg vért veszít - magyarázza a kilencedik osztályos fiú. - Le kell fektetni, le kell fogni a nyomáspontot, hogy ne fröcsköljön a vér, be kell kötözni a sebeket és meg kell nyugtatni a sérültet. Összességében ez három emberes feladat és csupán néhány percünk van rá, hogy megmentsük.

A sérülteket ilyen versenyek alkalmával képzett imitátorok alakítják, olyan szakemberek, akik pontosan tudják, milyen reakciót produkáljanak az ellátás során. - A testükön műsebek vannak művérrel, és ezek elég undorítóak, majdnem teljesen olyanok, mint az igaziak - részletezi Balázs, aki szerencsére az életben még nem került ilyen súlyos helyzetbe. - Kétszer mentem oda az utcán fekvő emberhez, de egyik esetben sem volt komolyabb probléma. Ilyenkor a legnagyobb gond, hogy mindenki kíváncsiskodik, zavarban van, körülállják az embert, ezzel elzárják tőle a levegőt.
A komoly feladatok ellenére azért a készülés során elengedték a fantáziájukat a csapattagok: - Gyakorlásként olyan abszurd, brutális sérülésekkel járó élethelyzeteket találtunk ki, amelyet a többi négy csapattagnak igazi kihívás volt megoldania.

- Szerintem alapfokon oktatni kellene az iskolákban, mi a teendő egy közúti balesetnél, vagy ha valaki összeesik, rosszul van. Magabiztosságot ad az embernek, ha tudja, mit kell tenni - vallja a gimnázium után sebésznek készülő csapatkapitány.

vehir.hu

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.