2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

A Google szerint megbocsájthatatlan, ha valaki kimondja: a nők és a férfiak különbözőek

Ezen mondjuk nincs mit meglepődni, hisz régóta sejteni lehet, hogy a Facebookhoz hasonlóan a keresőóriás is a polkorrekt narratívát erősíti.

Megbocsájthatatlannak titulálta, majd kirúgással ajándékozta meg egy (most már) volt programozóját a Google, amiért írt egy dokumentumot, mely többek közt azt is taglalta, hogy a férfiak és a nők általánosságban különböznek egymástól. Más dolgok motiválják őket, mást tartanak fontosnak, stb. Az áldozat, James Damore a Youtube-on osztotta meg mindezt.

A programozó megvizsgálta azt is, miszerint a két nem közé egyenlőségjelet lehet-e húzni. A kutatását (ami egyébként a neten is elérhető Google’s Ideological Echo Chamber néven), hiába ismerték el tudományosan, a Google vállalat sokféleségért és integritásért felelős vezetője (nekik már ilyen is van!) először hamisnak nevezte, majd a Google feje kirúgta. Mielőtt ez megtörtént volna, azért írtak egy e-mailt az alkalmazottaknak, hogy Damore a káros nemi sztereotípiákat erősíti.

A sztorit érdekes módon a média (pl.: CNN, Forbes, CNBC, Huffington Post, stb) is felkapta, ám jellemzően a sokszínűség ellenes kiáltványként hirdették a programozó írását. Ez vicc lenne akkor, ha csak egy véleményről lenne szó, ám itt a tényekre mondtak nemet.

Szóval akkor a Google szerint ne is merjen senki a valóságban élni, mert könnyen az utcán találhatja magát?Szóval akkor a Google szerint ne is merjen senki a valóságban élni, mert könnyen az utcán találhatja magát?

A történet azért is elkeserítő, hisz a Google szinte ma már egyet jelent az internettel, befolyása szinte korlátlan, és ha ennyire agresszíven csak a progresszív balos média narratíváját erősíti, (ez esetben tudományos tényeket hazudtolta meg), megkérdőjelezhető, hogy mindent megmutat-e, és hogy valóban elfogulatlan-e mint ahogy azt állítja magáról.