2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Egy hétig minden a lengyel–magyar barátságról szól

  • kult
  • 2018.03.05
    11:37
Különleges kiadású Unifest, lengyel-magyar szurkolók összecsapása és extra gasztronómiai fogások. Többek között ezekkel készül Veszprém március 19-25. között a Magyar–Lengyel Barátság Hete alkalmából, összességében pedig 20 helyszínen közel ötven program várja az érdeklődőket.

2007 óta törvényileg is március 23. a lengyel–magyar barátság ünnepnapja, amelynek minden páros évben egy magyar, minden páratlan évben pedig egy lengyel város ad otthont. A kezdeményezés ötlete még 2005-ben merült fel a győri lengyel önkormányzat részéről, akik szerették volna kicsit attraktívabb formába önteni az ünnepséget.

A házigazda szerepét idén Veszprém tölti be, az önkormányzat pedig úgy döntött, egy egész heti rendezvénysorozatot szentelnek a kapcsolat megünneplésének – tájékoztatott hétfőn Porga Gyula polgármester. – A hét legnagyobb attrakciója kétségkívül a két ország köztársasági elnökeinek találkozása lesz: Áder János és Andrzej Duda március 23-án látogat majd városunkba.

Emellett számos különlegességgel készül még a város, a szélesebb környezetre is gondolva: mivel a térségben mintegy 100 település ápol testvérvárosi kapcsolatot egy-egy lengyel partnerrel, egy önkormányzati konferenciát szerveznek március 22-23-án a Hangvillába, ahol a két ország eddigi Smart City tapasztalatai, valamint a kulturális örökségvédelem lesz terítéken. Veszprém számára rendkívül fontosak a gazdasági kapcsolatok is, így csütörtökön az Iparkamara szervezésében egy Magyar-Lengyel Gazdasági Fórumnak is helyet ad a Hangvilla, ahol az általános gazdasági körkép bemutatása és a jó gyakorlatok átadása mellett a turisztikai együttműködésekről is szó esik.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda munkatársa elmondta, az egy hét alatt 20 helyszínen közel 50 program közül választhatnak az érdeklődök. Egy nagyon széleskörű összefogást sikerült megvalósítani, a helyi és országos lengyel önkormányzat, valamint a Lengyel Intézet és a veszprémi kulturális, oktatási és egyházi intézmények támogatásával pedig olyan programsorozatot tudtak összeállítani, amely képes megszólítani minden korosztályt.

Mivel a Lengyel Köztársaság idén ünnepli függetlenségének száz éves évfordulóját, március 19-én a Laczkó Dezső Múzeumban „Újra szárnyal a fehér sas!” címmel nyílik kiállítás, ami egyben a Magyar-Lengyel Barátság Hetének hivatalos megnyitója is lesz. A tárlathoz egy tanulmányi verseny is kötődik. Emellett számos kiállítás, koncert, néptánc előadás is szerepel a repertoárban, a Dózsa, Szilágyi és Padányi iskolák pedig több mint száz lengyel diákot fogadnak a testvériskolákból.

Gondoltak a kicsit idősebb korosztályra is, őket egy különleges kiadású Unifestre várják március 23-28. között, az Agórában lengyel nemzetiségi napot és lengyel filmhetet tartanak, a gasztronómia szerelmeseit lengyel menüsorral varázsolják el a veszprémi éttermek (Fricska, Betekints, Gizella, Gusto13, Nosztalgia Garden, Oliva), lengyel számot ad ki az Ex Symposion és a Vár Ucca Műhely is, míg a sportrajongók ezúttal a szurkolók összecsapását láthatják: március 24-én a Telekom Veszprém, a Pick Szeged és a Wisla Pock kézilabda csapatok szurkolói mérkőznek meg (az eredeti tervekkel ellentétben a Kielce sajnos nem tud részt venni).