2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Klímatörvény -- a civil kezdeményezés a Parlamentben

2009. június 1. 17:21
Csalán Egyesület
62 országgyűlési képviselő, 114 civil szervezet és több mint 10 ezer lakossági támogató a klímatörvényért.

Erre hívták fel a figyelmet a természetvédők a Parlament előtt tartott rendezvényükön, ahol az Országgyűlés elnöke és a parlamenti pártok képviselői is támogatásukról biztosították a kezdeményezést.

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Magyar Természetvédők Szövetségének Klímatörvény kezdeményezése. Az elmúlt időszak munkáinak eredményeként komoly politikai, lakossági és civil támogatás áll az éghajlatvédelmi törvénykezdeményezés mögött. A kezdeményezés szempontjából fontos esemény, hogy a Szili Katalin vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács országgyűlési határozati javaslat elfogadását kezdeményezte az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítése érdekében, amelyet e hét elején nyújtottak be az Országgyűlésnek a Tanács parlamenti képviselő tagjai. A határozatot remélhetőleg még júniusban elfogadja az Országgyűlés, amelyben felkéri a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítésére és 2009. decemberi benyújtására.

A világon elsőként 2008. októberében fogadtak el klímatörvényt Nagy-Britanniában. A törvény megszületésében jelentős szerepe volt az MTVSZ nemzetközi partnerszervezetének, az angol Föld Barátainak. Az angol természetvédők 2005. május végén indították el klímatörvényt célzó - Big Ask névvel futó - kampányukat. A törvény a briteknél is civil és lakossági nyomásra valósult meg. A Föld Barátai tagszervezetei kezdeményezésére a közeljövőben több más európai országban is a nemzeti parlamentek elé kerülhet klímatörvény, például Belgiumban, Svédországban és Szlovéniában.

Tagszervezeteinkkel – köztük a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettel - 2008. őszén 11 vidéki városban és Budapesten szerveztünk médiakampányt és akciónapokat, hogy bemutassuk a lakosságnak, mennyire fontos az éghajlatvédelem. 2009. tavaszán az országos kampánykörutat megismételtük, amelynek keretében sikerült a 10 ezer lakossági támogatói aláírást összegyűjteni. -- mondta Botár Alexa, az MTVSZ éghajlatvédelmi csoportvezetője.

Veszprémben a Klímatörvénnyel kapcsolatos kampány eredményeként több, mint 600 lakossági aláírást sikerült összegyűjtenie a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületnek. Emellett a megyében felkeresett 6 országgyűlési képviselő mindegyike támogatóként nyilatkozott a Klímatörvénnyel kapcsolatban, illetve ezidáig közel 20 megyei civil szervezet állt a Klímatörvény ügye mellé – nyilatkozta Dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

A Természetvédők Szövetsége javaslata szerint a klímatörvény kimondaná, hogy Magyarországnak ütemezetten csökkentenie kell a fosszilis energia felhasználását. Ennek elérésére hatékony szabályozórendszert kell bevezetni, amely leghatásosabban -- a természetvédők szerint, -- egy energiakvóta kereskedelmi rendszer lehet. Emellett szükség van egy mainál hatásosabb támogatási alap létrehozására, amelyből a lakosság és a közösségi intézmények finanszírozni tudják az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásaikat. Ez jelentősen hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez is.
A klímatörvény nemcsak környezeti célokat szolgál, de csökkenti az energiafüggőségünket és elősegíti a szociális igazságosságot és a gazdaság fejlődését is.

Az elmúlt hetekben 72 országgyűlési képviselőt kerestünk meg és közülük 62 biztosított bennünket arról, hogy támogatja a klímatörvényt. Emellett 114 civil szervezet csatlakozott az ügyhöz. A támogató képviselők és civil szervezetek száma napról napra nő. Egyértelmű a kezdeményezés társadalmi támogatottsága, és örülünk, hogy fogadókészséget látunk a parlamenti pártok részéről. Ez egy olyan ügy, ami pártszimpátiákon felül egyesítheti a társadalmat. -- mondta Farkas István a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.
 

Zatkalik András

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.