Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Lassan mindenki kulcsot kap saját otthonához

2018. március 13. 4:04
Míg éveken keresztül az építőipar mély válságáról beszéltek a szakemberek, az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően mára szárnyal a szegmens és egyre többen jutnak saját lakáshoz.

AZ OTTHON ÁLOM

Az Intrum Justitia jelentése szerint a magyar fiatalok leginkább lakásra gyűjtenek, tízből kilenc magyar pedig saját ingatlanban él, amelyet dominánsan a biztonsággal, a függetlenséggel és az önálló, felnőtt élettel kötünk össze. A 2008-ban begyűrűző globális pénzügyi válságot követően a saját otthon gondolata azonban csak álom maradt.

A legnagyobb csapást az építőipar szenvedte el: az állami beruházások jórészt befagytak, a magas, 25-30% önerőt igénylő banki hitelek miatt a lakáspiac keresleti oldaláról eltűnt a fizetőképes réteg, több tízezer embert bocsátottak el és számos vállalkozást számoltak fel.

SZÁRNYAL AZ ÉPÍTŐIPAR

A növekedés lassan indult meg, de az uniós finanszírozású, állami megrendelésű infrastrukturális fejlesztések 2012-2015 között már szépen húzták fel a szegmens teljesítményét. A gazdaság és a lakosság jövedelmi helyzetének javulása, a fejlesztések, valamint az új típusú lakástámogatások következtében 2017-ben pedig rekordévet könyvelhetett el az építőipar: 2016-hoz képest 29,6-kal nőtt a termelés volumene. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3%-kal. A foglalkoztatottak száma eközben meghaladta a 300 ezres határt, amivel a szegmens produkálta a legnagyobb létszámbővülést a válság óta.

A fokozott építkezési kedv nem csökken: 2017 decemberében 16%-kal volt magasabb a rendelésállomány a korábbi évnél.

UTAT TÖRNEK A LAKÁSTÁMOGATÁSOK

A szektor húzóerejévé mára a lakáspiaci befektetések váltak. Az építőipari áfa 5%-ra való csökkentése, az alacsony banki hitelkamatok, valamint a kormány által bevezetett új otthonteremtési támogatások, így a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a várhatóan 2018-ban induló Új panelprogram kedvező feltételeket teremtettek a saját ingatlanok létesítéséhez. A KSH adatai szerint 2017-ben több mint 14 ezer új lakás épült, ami 44%-os emelkedést jelent az előző évhez képest, míg az építési engedélyek száma kis híján elérte a 38 ezret.

Becslések szerint 2018-ban még erősebb évet zárhat a piac, és akár a 160-180 ezret is elérheti az adásvételek száma.

EGYRE TÖBB A LAKÁS VESZPRÉMBEN

A lakáspiaci növekedés motorja időközben egyre jobban áttevődik a vidéki városokba. A tendencia Veszprémben és a megyében is tapasztalható: az elmúlt években több mint 60%-kal nőtt a magánszemélyek által építtetett ingatlanok száma, emellett számos új lakópark épült. 80 lakással bővült a Cédrus lakópark, 2017 novemberében adták át a Flóris lakóparkot 44 új lakással, 2018 második felében várhatóan a Takácskert mellett, a Bakony-kert lakópark részeként 600 új lakással gazdagodhat a város, 2019 májusában pedig a Top Residance is költözhető lesz.

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.