2019. január 18., péntek
Piroska névnap

Ébredjünk együtt a tavasszal!

A tavaszi fáradtság természetes állapot, amelyet a tünetek száma és elhúzódása különböztet meg a depressziótól. Télen kimerülnek a tartalékjaink, ezért is éljük meg a tavaszi fáradtságot. Minden kellemetlen tünet ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója.

Vannak olyanok, akiknek a tavaszi fáradtság csak kifogás, másoknak viszont reális probléma. Vannak, akik annyira megijednek a hirtelen jött tünetektől, hogy orvoshoz is fordulnak, mert azt hiszik, valami komolyabb gond van. Pedig hivatalosan tavaszi fáradtság nem létezik, orvosi szempontból legalábbis nem jelöl konkrét betegséget. Ez egy adaptív rendellenesség, mely addig tart, amíg a szervezet önszabályozása alkalmazkodik az új feltételekhez.

A fáradtság energiahiányt jelent, amellyel együtt járhat a koncentráció hiánya, étvágytalanság, apátia, fejfájás, álmatlanság, ingerlékenység, demotiváció, bágyadtság, nehézkesség vagy kimerültség. Ez igencsak sok tünet, de mindegyik mögött a hívatlan vendég áll – a tavaszi fáradtság.

Az első tavaszi hetekben jelentkezhet a mindennapi ciklus változásai miatt, melyek az endorfinok, szerotonin, melatonin és az idegrendszer más összetevőinek változásait idézik elő, aminek következménye a testi és lelki hanyatlás érzése. Mindezt elősegíti a téli nehéz étrend, a kevés zöldség és gyümölcs, naphiány és a természetes mozgás hiánya.

A tavaszi fáradtság sokakat teljes erővel ragad el, és jobban szenvedhetnek azok, akik túl nagy stressznek vannak kitéve, vagy személyes, illetve családi gondokkal kell szembenézniük.

Általánosságban érvényes, hogy a felnőttek érzékenyebbek a tavaszi fáradtságra, mivel a fiatal szervezet alapvetően könnyebben alkalmazkodik.

A tavaszi fáradtság tünetei megelőzhetőek némi életmód változtatással. Ahhoz, hogy együtt ébredhessünk a tavasszal egy pár apró változtatás is elegendő:

Kiegyensúlyozott étrend

A szakemberek a napi ötszöri étkezést javasolják a glükóz csökkenésének elkerülése érdekében, hiszen ez növelheti a fáradtság érzését és befolyásolhatja a hangulatot. Sokat segíthetnek a piros termések – narancs és a paradicsom, általában a zöldségek és gyümölcsök. Így aktívabbnak és kevésbé egykedvűnek fogjuk magunkat érezni. Az energiadús reggeli is segíthet a tavaszi fáradtság tüneteinek leküzdésében.

Az ételek elkészítésénél használjunk friss élelmiszereket és kerüljük a feldolgozott termékeket, melyek az emésztést aránytalanul terhelik. El kell felejtenünk a téli hónapok ízletes, telített zsírsavakban és sóban gazdag zsíros füstölt termékeit! A rendszeres folyadékpótlásról se feledkezzünk meg, naponta fogyasszunk legalább két liter vizet vagy teát.

Napfény járja át a szívem újra

Bizonyos kutatások alátámasztották, hogy a D-vitamin hiánya döntően hozzájárul a tavaszi fáradtság megjelenéséhez, érdemes tehát az első napsugarak láttán kimerészkedni a szabadba. Szervezetünk szinte kívánja a napot, élvezzük, ahogy az első napsugarak hatására töltődünk. Nem baj, ha a felhők mögött bújkál a nap, így is jobban felfrissít egy gyors séta a friss levegőn, mint egy erős kávé.

Legalább 7-8 óra pihenés

Az egészséges alvás alapelve a rendszeresség, a hőmérséklet és az alvást megelőző tevékenységek. Igyekezzünk mindig megközelítőleg azonos időben lefeküdni, a helyiséget kiszellőztetni alvás előtt és éjszakára túlságosan nem befűteni. A vacsora és az alvás között legalább két órának kell eltelnie.

Mozgás nélkül nem fog menni

Nincs mit tenni, torna nélkül nem fogjuk magunkat jobban érezni, még akkor sem, ha legszívesebben elnyújtóznánk a díványon és átaludnánk a fél napot. A rendszeres mozgásra szükségünk van, abból a szempontból is, hogy több endorfin termelődjön szervezetünkben. Egy kis mozgás segítségével könnyebben búcsút inthetünk a demotivációnak és javulhat a hangulatunk is.

A test mellett ápoljuk lelkünket is

Gondolkozzunk pozitívan! Ne keltsünk, és kerüljük is a felesleges konfliktusokat, viszont vállaljuk fel bátran a megoldásra váró problémáinkat. Az igaz emberi kapcsolatok segítenek a feszültség oldásában. Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, és merítsünk erőt a felőlük áradó szeretetből. Szánjunk több időt kedvenc hobbinkra. Olvassunk könyveket, hallgassunk zenét - a művészet befogadása lélekgyógyító lehet.