2021. október 21.
//
Orsolya névnap

Szijjártó: a magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető

2018. március 13. 15:46
VEHIR, MTI
A négy százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető- mondta kedd délután a külgazdasági és külügyminiszter Nagyvázsonyban egy gyártócsarnok avatáson. A Novus Interiör Hungary Kft. beruházásaként hetven új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a vendége volt annak a gyártócsarnok avatásnak, melyet kedd délelőtt tartottak Nagyvázsonyban. A Novus Hungary Kft. a Volvo prémiumkategóriás modelljeibe gyárt alkatrészeket.

A politikus a szalagátvágás előtt az ott dolgozóknak köszönetet mondva úgy fogalmazott, hogy az ő teljesítményük is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gazdasága az elmúlt évben 4%-ot tudott növekedni.

„A magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető”

- mondta.

szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.

A Volvo mindig a magas színvonalról volt híres, Nagyvázsony az egyik bázisa, amely azt bizonyítja, hogy itt magas technológiai elvárásoknak tudnak megfelelni. A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani. Az ipar tavaly rekordot ért el, mintegy 8 ezer milliárd forintot termelt, melynek 92%-a export volt- fűzte hozzá.

Szijjártó elmondta, a svéd tulajdonos fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

Emlékeztetett, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő. Szerinte a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy "Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerő-igényeket ki tudjuk elégíteni".

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a menedzsment fejében két éve fogalmazódott meg, hogy fejlesztésbe kezdenek. A két ütemben megvalósuló beruházás folyományaként most egy kétezer négyzetméteres gyártócsarnok jött létre, mellyel képesek lesznek megtöbbszörözni a cég kapacitását, valamint 70 új munkatársat tudnak felvenni. Mindezt saját erőből, több mint 500 millió forint felhasználásával.

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaKis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Két évben belül, a második ütemtervben irodákat, és új logisztikai, valamint kiszolgálóépületeket építenek. Björn Hedenberg cégtulajdonos szerint a Kis-Kapinnak fantasztikus csapata van, melyet az is bizonyít, hogy a Novus életében egy ilyen fontos, mérföldkőnek számító fejlesztést tudtak megvalósítani.

Elektronikusan leadott beszámolója szerint a Novus Interiör Hungary Kft-nél 2016-ban 118, az azt megelőző évben 106 ember dolgozott. A társaság nettó árbevétele 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, 2015-ben pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Nagyvázsony polgármestere, Fábry Szabolcs köszöntőjében arról beszélt, hogy a svéd tulajdonos és az önkormányzat is a pesszimizmus legyőzésének példáját mutatta be, hisz számos nehézség és aggályt félretéve az alapítás óta olyan döntéseket tudtak hozni, melynek eredménye a két ütemben megvalósuló fejlesztés.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke szerint külön öröm, hogy a Novus a megyében képzelte el a fejlesztést, mely amellett, hogy munkát ad az ittenieknek, hozzájárul ahhoz is, hogy a megyében tartósan 3,5% körül maradjon a munkanélküliségi ráta.

Fenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakorFenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakor

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Hétköznapi ételek, amik luxuscikké válhatnak
Az, hogy mit tekintünk luxusnak, változik az idők során. De vajon luxussá válhatnak olyan élelmiszerek, amik ma mindenki polcán ott vannak?
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Az Öskü melletti napelempark is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország hamarosan karbonsemleges legyen
Alig 8 hónap alatt épült meg Öskü határában az a napelempark, ami a jövőben 5500 család villamosenergia-felhasználását fogja fedezni. Az ünnepélyes átadón kiderült, belátható időn belül Magyarországon megvalósulhat a teljes karbonsemlegesség.
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Amikor a kínálat megelőzi a keresletet – új trükközés terjed a cégek között
Képzeljék el, hogy egy nagybevásárlásnál már a kasszánál állnak, az eladó pedig, miután lecsipogtatta az összes terméket, még megfog egy rágót és beüti az árát a terméknek. Holott önök nem akartak rágót venni, pláne nem kifizetni az árát. Valami hasonlóval próbálkozik egy bejegyzett vállalkozás itthon, csak rágó helyett reklámmegjelenéseket kínál és nem néhányszáz forint értékben, hanem súlyos százezrekről küld díjbekérőt a gyanútlan cégeknek, ami akár büntető jogi kategóriába is beleférhet.
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
Kormányszóvivő: jövő év közepéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot
A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be a kormány Facebook-oldalán közzétett pénteki videóüzenetében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.