2021. november 30.
//
András, Andor névnap

A futball és a fotózás szerelmese kapta az idei Szabad Sajtó díjat

2018. március 13. 18:02
Zwicker Tamást tüntették ki idén a városi Szabad Sajtó Díjjal, elismerve ezzel több évtizedes fáradozásait, melyet a helyi információszolgáltatásban végzett fotósként – többek között a Napló és a Veszprémi7nap lapoknál.

A rendszerváltás óta március 15-én ünnepeljük a magyar sajtó napját, megemlékezve a 1848–49-es forradalom és szabadságharc első napjáról, amikor az első szabad magyar sajtótermék elhagyta a nyomdát. Továbbá arról, hogy a forradalmi ifjúság a 12 pont egyikeként ekkor kiáltotta ki a független polgári szabad sajtót. Ebből az alkalomból gyűltek össze a veszprémi városházán a helyi média képviselői, akiket Hajas Bálint, a Méz Rádió stratégiai igazgatója köszöntött.

Hajas BálintHajas Bálint

­– Az újságírás művészet, amely a tájékozottság élményét nyújtja a helyi polgároknak: mindazoknak, akik reggelente fellapozzák a Naplót, hétvégente pedig a Veszprémi7napot olvassák, és azoknak is, akik az online térben a vehir.hu tudósításain keresztül szemlélik mindennapjainkat. Az újságíró legfőbb feladata, hogy szürke eminenciásként objektíven, gyorsan és pontosan tudósítson, akkor is, ha a szakma társadalmi megítélése nem épp pozitív világszerte ­– zárta gondolatait Hajas Bálint, aki korábban a városi sajtóreferensi pozíciót látta el.

Porga GyulaPorga Gyula

A város első embere, Porga Gyula úgy fogalmazott, a helyi sajtó erőfeszítései miatt ünnepelhetjük meg évről évre a szabad sajtó eszméjét. – A ti munkátoknak köszönhető az, hogy a Veszprém környéki polgárok pontos és hiteles hírekből tájékozódhatnak minden nap. Bízom benne, hogy a politika és a újságírók szabad kapcsolata is jelzi azt, hogy tisztességgel, jószándékkal, egymás mellett és ezért a gyönyörű városért tudunk dolgozni – intézte gondolatait a média munkatársaihoz pohárköszöntőjében.

­– Az is egy szép hagyomány, hogy minden évben elismerjük a helyi média egyik képviselőjének munkáját. Minden szerkesztőségből lehetne választani egy ilyen személyt, éppen ezért nehéz döntés minden évben. Magas presztízsű díjról van szó, amely tovább emelkedett azzal, hogy ezúttal egy egész életpálya munkáját ismertük el Zwicker Tamás kitüntetésével – méltatta a díjazott fotóst Porga Gyula.

Zwicker Tamás és Porga GyulaZwicker Tamás és Porga Gyula

Zwicker Tamás Veszprémben született, és itt folyatta fényképész tanulmányait a Táncsics Mihály Szakmunkásintézetben. Tanulóéveit a Fényképész Szövetkezetnél töltötte, majd a Bakony Művek sajtó- és reklám osztályán dolgozott. Az NB II-es Veszprémi Vasas futballcsapatában több mint négyszáz alakalommal lépett pályára, de a pályafutása végét jelentő sérülése után is a csapat mellett maradt fotósként. Fiával önálló fotószaküzletet nyitott, emellett szinte az összes veszprémi médiafelületen találkozhattunk fotóival az elmúlt három évtizedben. Mindmáig meghatározó alakja a helyi médiának és sportéletnek, munkáját a precizitás és a megbízhatóság jellemzi.

2018-ban Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere a helyi médiában végzett megbízható, pontos munkája, valamint a sajtófotózás területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Zwicker Tamás részére Szabad Sajtó Díjat adományoz.

Zatkalik Dániel
Szalai Csaba

További cikkek

Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
Megnyílt Az év állatvédő óvodája és iskolája 2022 pályázat
A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek állatvédelmi szemléletformálása, valamint felelős állattartással kapcsolatos ismereteinek szélesítése a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa és Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója írt alá az Állatorvostudományi Egyetemen. Sótonyi Péter bejelentette: az Egyetem a 2021-es nagy érdeklődésre tekintettel 2022-re is meghirdeti az „Év Állatvédő Óvodája” pályázatot, ezúttal általános iskolás kategóriával is bővítve.
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
Kiosztották Az Év Családbarát Vállalata díjakat
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és munkaerőpiaci programja, a Balansz Program már évek óta díjjal jutalmazza azokat a cégeket, amelyek családbarát jó gyakorlatokat vezetnek be és ezeket innovatív módon a munkatársak igényei szerint alakítják.
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A Fidesz-KDNP felkérte a szolgáltatót az összes bezsákolt falevél elszállítására
A veszprémi FIDESZ-KDNP frakció felkérte a szolgáltatót, hogy az idei évben ne csak az erre kijelölt, zöldhulladékkal teli zsákokat szállítsák el a házak elől, hanem minden olyan zsákot is, amelyekben a veszprémiek összegyűjtötték a lehullott falevelet. A soron kívüli gyűjtés a következő napokban indul Veszprémben.
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Nőtt az ásványvíz-, üdítő- és gyümölcsléforgalom az idén az első három negyedévben
Az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák forgalma 1,912 millió liter volt az idén az első három negyedévben, 3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de így is 4 százalékkal elmaradt a 2019-es azonos időszakitól - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség az MTI-vel.