2018. június 24., vasárnap
Iván névnap

A mai fiatalok is lehetnek hősök

Petőfi Sándor emléktáblájának megkoszorúzása után a Kossuth iskolában folytatódtak a március 15-ei ünnepségek Veszprémben, ahol Brányi Mária alpolgármester köszöntötte a gyerekeket.

A 6-7. osztályos diákok és az énekkar műsora után az alpolgármester asszony arról beszélt, az 1848-as forradalom és szabadságharcban számos fiatalkorú is részt vett: több ezer gyermekhős és serdülőkorú, 14-18 éves harcolt a honvédseregben, akik – mivel még nem érték el a 19 éves korhatárt – önként jelentkeztek, hogy hazájukat szolgálják, olykor egyenesen az iskolapadot elhagyva. Kossuth Lajos zászlaja alatt többek között honvédtüzérek, ágyúsütögetők, kisdobosok, hírvivők lettek.

Nem egy fiatal akadt Veszprémben is, aki felcsapott katonának, és egészen a csatatérig jutott, s akiknek sírja ma is felkereshető az Alsóvárosi temetőben: gondoljunk csak a 16 évesen hadba vonuló Farkas Lajos tűzmesterre, Perlaky József hadnagyra vagy Szemerei Jánosra, akik zsenge koruk ellenére igen tiszteletreméltó módon tettek tanúbizonyságot hazaszeretetből – fogalmazott Brányi Mária. A fiatalok szerencsére nem estek el a harcban, s bár évekre rabosították és megbélyegezték őket, még sokáig szolgálták hűen nemzetüket.

Ma már persze nincs szükség arra, hogy a tizenévesek ilyen áldozatot vállaljanak, Brányi Mária szerint ugyanakkor a mai gyermekek feladatai és kihívásai sem lekicsinylendők. Ma „csupán” okosodniuk, erősödniük, testben-lélekben-szellemben kell gazdagodniuk a fiataloknak, ám ha ezt megteszik, megértéssel, nyitott szívvel és őszinte kíváncsisággal fordulnak a világ felé, azzal is legalább olyan hősök lehetnek, mint a márciusi ifjak – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az ünnepi műsor zárásaként a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál.