Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

A mai fiatalok is lehetnek hősök

2018. március 14. 2:30
Petőfi Sándor emléktáblájának megkoszorúzása után a Kossuth iskolában folytatódtak a március 15-ei ünnepségek Veszprémben, ahol Brányi Mária alpolgármester köszöntötte a gyerekeket.

A 6-7. osztályos diákok és az énekkar műsora után az alpolgármester asszony arról beszélt, az 1848-as forradalom és szabadságharcban számos fiatalkorú is részt vett: több ezer gyermekhős és serdülőkorú, 14-18 éves harcolt a honvédseregben, akik – mivel még nem érték el a 19 éves korhatárt – önként jelentkeztek, hogy hazájukat szolgálják, olykor egyenesen az iskolapadot elhagyva. Kossuth Lajos zászlaja alatt többek között honvédtüzérek, ágyúsütögetők, kisdobosok, hírvivők lettek.

Nem egy fiatal akadt Veszprémben is, aki felcsapott katonának, és egészen a csatatérig jutott, s akiknek sírja ma is felkereshető az Alsóvárosi temetőben: gondoljunk csak a 16 évesen hadba vonuló Farkas Lajos tűzmesterre, Perlaky József hadnagyra vagy Szemerei Jánosra, akik zsenge koruk ellenére igen tiszteletreméltó módon tettek tanúbizonyságot hazaszeretetből – fogalmazott Brányi Mária. A fiatalok szerencsére nem estek el a harcban, s bár évekre rabosították és megbélyegezték őket, még sokáig szolgálták hűen nemzetüket.

Ma már persze nincs szükség arra, hogy a tizenévesek ilyen áldozatot vállaljanak, Brányi Mária szerint ugyanakkor a mai gyermekek feladatai és kihívásai sem lekicsinylendők. Ma „csupán” okosodniuk, erősödniük, testben-lélekben-szellemben kell gazdagodniuk a fiataloknak, ám ha ezt megteszik, megértéssel, nyitott szívvel és őszinte kíváncsisággal fordulnak a világ felé, azzal is legalább olyan hősök lehetnek, mint a márciusi ifjak – zárta gondolatait az alpolgármester.

Az ünnepi műsor zárásaként a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.