Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Stílus, minőség, olcsóság – a turkálóba járás is egy életforma

2018. március 16. 4:00
Sokak szerint a turkálóba járás életforma. Izgalmas és időigényes meló az ilyen üzletekben kutakodni. Akadnak viszont, akik kifejezetten undorodnak attól, hogy mások levetett ruháiban járjanak. Ízlések és pofonok!

Nem szégyellem bevallani, a legtöbb ruhadarabot én is másodkézből szereztem meg magamnak. Egy-két éve vetettem bele magam a „turkálós életbe”, és a mai napig szeretem csinálni. Órákat, akár fél napot is el tudok tölteni az üzletekben, mit sem törődve a karok zsibbadásával, hogy minden egyes ruhadarabot szemügyre vegyek. De miért is annyira népszerű manapság turkálókba járni?

Second Hand üzletek már nagyon régóta, 25 éve vannak Magyarországon. Eleinte csak kisebb utcai kilós üzleteket találhattunk, aminek igazán megvolt a turis feelingje, hisz dobozokban lévő ömlesztett ruhák közül kellett válogatni magunkra. Mára viszont, már annyira kinőtték magukat, hogy számos plázában fellelhető egy-két Second Hand üzlet, ahol szín szerint válogatott és kivállfázott rendezett bolt vár minket.

Csak egy jó lelőhelyre van szükség, és némi tudásra.

Több ruhadarabot töredékéért vásárolhat meg, mint egyéb üzletekben. Arról nem is beszélve, hogy ezekben a boltokban külföldről érkeznek az áruk, s mint tudjuk, a külföldi országokban mindig két lépéssel előrébb járnak a divatban, mint hazánkban, így a legdivatosabb és legkülönlegesebb kincseket találhatjuk meg.

Márkák tekintetében is igen széles a skála, amiből válogathatunk, hisz több olyan márka is bekerül Magyarországra, ami itthon nem található, vagy épp van, csak a second hand üzletben sokkal olcsóbban vehetjük meg ugyanazt.

A minőség is említésre méltó, sőt sokszor olyan darabbal is találkozhatunk, amin még rajta van az eredeti címke. Az egyediségről meg nem is beszélve, hisz vannak olyan különleges darabjaim nekem is, amik biztosan nem jönnek velem szemben az utcán.

Magyarország sajnos még a fast fashion márkák számára is csak egy lerakat. Ami máshol nem kel el, arra itt biztosan lesz vevő. Azok a márkák pedig, amelyekért itthon odáig és vissza vagyunk, mint az Obag vagy a Tommy Hilfiger, tőlünk nyugatabbra nem jelentenek szinte semmit.

Attól, hogy valami drága, nem lesz sem elegáns, sem stílusos, sem pedig minőségi.

Sokszor éri a turkálókat az a kritika, hogy szinte ugyanannyiba kerül egy ruha, mint bármelyik fast fashion üzletben. Persze, ha fast fashiont vásárolunk. Ha viszont minőségi darabokat keresünk, akkor máris töredékáron vehetünk minőségi és sok esetben teljesen új darabokat. A magyar turkálókban olyan márkákra bukkanhatunk, amelyek minőségi konfekciódarabok, Magyarországon nem kaphatók.

A turkálók sikerét az alacsony árakon kívül az élmény is táplálja. Használt ruhák közt megtalálni egy tökéleteset ugyanis nagyobb sikerélményt jelent, mint a márkás üzletekben kiválasztani a sok tökéletes darab közül a megfelelőt.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.