Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Nincs egy csepp erőm se

2018. március 19. 4:00 // Forrás: health.com
A tavasz hajnalán ránk törő fáradtság természetes válaszreakció a szervezetünk részéről, amit előbb vagy utóbb, ha más nem, az idő megold magától. Ha viszont folyamatosan nyúzottnak és erőtlennek érezzük magunkat, annak már sokkal összetettebb okai lehetnek, minthogy nem alszunk eleget. Kis változtatásokkal ugyanakkor érdemben megemelhetjük az energiaszintünket.

# Eddz akkor is, ha nincs kedved hozzá!

Amikor az energiatartalékaink a nullát verdesik, úgy véljük, a legjobb megoldás, ha csak elnyúlunk az ágyon, a betervezett edzést pedig inkább elnapoljuk egy alkalmasabb időpontra. Pedig a szervezetünknek éppen azzal tennénk jót, ha a fogunkat összeszorítva is, de mozognánk egy kicsit. A Georgia Egyetem tanulmánya szerint heti háromszor legalább 20 perc edzés jelentősen növeli a kitartásunkat, elősegíti a szív- és érrendszer hatékonyabb működését, és oxigénnel látja el a szervezetünket, ami összességében lendületesebbé tesz bennünket.

# Igyál több vizet!

Nem véletlenül mondják, hogy naponta legalább 1,5-2 liter folyadékot igyunk (lehetőleg tiszta vizet), testsúlyunktól függően pedig akár ennél is többet. Amy Goodson, texasi dietetikus szerint már 2%-nyi folyadékvesztés is dehidratáltságot okoz, ami a vér mennyiségének csökkenéséhez vezet, így a szívünk sem tudja olyan jól áramoltatni az oxigént és a tápanyagokat a sejtekbe és izmainkba.

#Fogyassz több vasat!

Természetesen nem vasrudat kell rágcsálni, csupán vasban gazdag ételeket fogyasztani, ennek hiánya ugyanis lomhává, gyengévé és ingerlékennyé tesz, valamint a koncentrációs képességünket is rontja. A megoldás: együnk minél több sovány marhahúst, babot, tofut, tojást, magvakat és sötétzöld levelű zöldséget, illetve olyan ételeket, amelyek C vitaminban gazdagok, így segítve a felszívódást.

# Viszlát tökéletesség!

Egy mondás szerint nem az a baj, ha tökéletességre törekszünk, hanem ha elhisszük, hogy ez lehetséges. Alapjában véve az valóban nem baj, ha megpróbálunk többet kihozni magunkból, de ha ez szélsőségekbe csap át, csak ártunk magunknak, mert feleslegesen túl sokat és túl keményen dolgozunk, az elmaradó eredmények mégis elégedetlenné tesznek bennünket. Irene S. Levine, az NYU Doktori iskolájának professzora azt javasolja, állítsunk fel inkább egy időkeretet egy-egy projekt kapcsán, így meglátjuk, hogy a korábban ráfordított extra idő valójában nem javítja a teljesítményt.

#Bolhából ne csinálj elefántot!

A folyamatos aggódás rendkívül megterheli a szervezetünket, hiszen gyakorlatilag folyamatos katasztrófa üzemmódba lökjük azzal, hogy minden helyzetről a legrosszabbat feltételezzük. Ha például félünk biciklire ülni, nehogy balesetünk legyen, vegyünk egy mély levegőt, és gondoljuk át, valójában mekkora ennek az esélye. Segíthet a meditáció, a mozgás, de az is, ha az aggodalmainkat megosztjuk egy baráttal.

# Ne hagyd ki a reggelit!

Míg mi alszunk és látszólag semmit sem csinálunk, a szervezetünk ekkor is dolgozik: az este elfogyasztott ételekből kiválasztja és feldolgozza az értékes tápanyagokat, ergo ébredéskor újabb adag üzemanyagra lesz szüksége, hogy legyen elég erőnk a naphoz. A legjobban ezt teljes kiőrlésű gabonákkal, sovány fehérjékkel és telített zsírsavakkal érjük el.

# Stop a gyorskajáknak!

Az étkezésünket általában véve is illik komolyan venni, a gyorskajákat pedig minél inkább mellőzni. Ezek az ételek ugyanis teli vannak cukorral és egyszerű szénhidrátokkal, amelyek ugyan hamar megemelik a vércukorszintünket, amit aztán szinte ugyanilyen gyorsasággal annak leesése követ, mindez pedig fáradtsághoz és levertséghez vezet. Tartsuk egyenletes szinten a vércukorszintünket, és sokkal jobban fogjuk érezni magunkat! Az eszközök: csirke, barna rizs, hal, édesburgonya és saláták, gyümölcsök.

# Mondj nemet!

Azzal, hogy folyamatosan mások kedvére teszünk, lehet, hogy a külvilág szemében nagyon szerethetőek leszünk, a boldogság- és energiaszintünk viszont kevésbé fog nőni. Időnként muszáj önzőnek lenni és nemet mondani olyan dolgokra, amikhez semmi kedvünk. Több energiánk lesz és akár jobban fel is néznek ránk.

# Rakj rendet az irodában!

Vannak azok a zsenik, akik képesek átlátni a káoszon is, és éppen ez fokozza a kreativitásukat, azonban nem mindenki működik így. A Princeton tanulmánya szerint egy rendezetlen asztal látványa mentálisan kimerítő lehet, csökkenti a koncentrációs képességünket és megakadályozza az agyunkat abban, hogy megfelelő információ mennyiséget szívjon fel. Tegyük rendbe az asztalunkat minden munkanap végén, hogy másnap tiszta lappal kezdhessünk.

# A szabadság az szabadság

A világ időnként még mindig tisztelettel tekint a munkamániás főnökökre, akik mindent feláldoznak a cégért, és olykor a munkaerő tekintetében is elvárás, hogy folyton elérhetők legyünk, hosszú távon viszont jó lenne, ha ezt a mentalitást szépen elfelejtenénk. Szabadságot azért vesz ki az ember, hogy pihenjen és töltődjön, nem azért, hogy emailekre válaszoljon.

# Borozni nem éjjel kell!

És persze nem is reggel, de az elalvás előtt elfogyasztott egy pohárka bor nem feltétlenül válik előnyünkre. Bár látszólag az alkohol jó nyugtatóként hathat a központi idegrendszerünkre, az anyagcsere folyamatok során hirtelen megemelheti az adrenalin szintet, aminek következtében gyakran felébredünk az éjszaka közepén, így kevésbé hatékonnyá válik az alvásunk. Szakemberek szerint 3-4 órával lefekvés előtt már ne igyunk.

# Kapcsolj le!

Nemcsak az alkohol képes negatívan befolyásolni a természetes ritmusunk, de a technikai eszközök is. A telefonok, tabletek, laptopok fénye tompítja a kiegyensúlyozott alvásért felelős melatonin hormon termelését, ami végül kialvatlansághoz vezet. Ha nem bírjuk ki, hogy egy-két órával alvás előtt már ne használjuk a gépet, vagy a telefon csörgésére ébredünk, akkor is helyezzük őket legalább fél méterre a fejünktől.

# Kávézz kevesebbet!

Kávéval indítani a napot önmagában nem baj, sőt, a szakemberek szerint napi 3 csésze kávé még az egészséges határon belül van. Ha viszont csupán koffeinnel akarjuk fenntartani a frissességünket, azzal azt érjük el, hogy éjjel is pörögni fogunk, mivel a koffein blokkolja az alvásért felelős sejtek adenozin termelését.

# Hétvégén pihenj!

Amit nem tehetünk meg hétköznap, az pótoljuk hétvégén és kirúgunk a hámból, hogy aztán a hajnal az utcán botorkálva vagy a tévét bámulva találjon ránk. A szombati éjszakázást persze vasárnap délig tartó alvással kompenzáljuk, végső soron viszont sokkal fáradtabbak leszünk. Ha már későig fennmaradunk, keljünk fel ugyanúgy a szokásos időben, és inkább délután iktassunk be egy rövid, 20 perces sziesztát, így nem fogunk vasárnap éjjel is még álmatlanul forogni, hogy hétfőn reggel morcosan csapjunk rá az ébresztőre.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.