Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Két évtizedes tánc

2018. március 20. 3:00
20. alkalommal rendezik meg az idén nemzetközi vizekre is evező Tánc Fesztiválját május 28. és június 3. között. Az egyhetes rendezvényt április 29-én, a tánc világnapján egész napos program vezeti fel.

Az eseményeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója úgy fogalmazott: a fesztivál két évtizedes története alatt Veszprém a kortárs tánc szakmai életének középpontjává vált, hiszen mindig az éves termés legjelesebb alkotásai mutatkoznak be a seregszemlén, melyeket szakmai zsűri díjaz.

Pordány Nóra (VeszprémFest), Vándorfi László, Krámer GyörgyPordány Nóra (VeszprémFest), Vándorfi László, Krámer György

A rendezvény fényét idén ugyanakkor nemcsak a jubileum emeli, de a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023 pályázat okán a szervezők igyekeztek egy kicsit átgondolni a koncepciót is. „Próbálunk egy kicsit másképp gondolkodni magunkról, a környezetünkről, hogy mi a színház, a táncszínház, mit jelent az együttélés, az európaiság” – mondta el Krámer György, a táncfesztivál művészeti igazgatója.

Éppen ezért döntöttek úgy, hogy április 29-én, a tánc világnapján egy egész napos forgataggal vezetik fel a fesztivált a Hangvillában, ahol a Veszprémi táncműhely két előadása, valamint a FootNotes Dance Company táncjátéka mellett a környék összes táncoslábú fiataljának bemutatkozási lehetőséget adnak.

Böhm Nóra, Barbarics ZsófiBöhm Nóra, Barbarics Zsófi

„ A FootNotes részeként sok színházi beavató programot próbálunk biztosítani amatőr táncosainknak, éppen ezért örülünk neki, hogy együttműködő partnerekként részt vehetünk a programokban” – fogalmazott Böhm Nóra, a FootNotes egyik vezetője. – Fontos, hogy összehozzuk a veszprémi és környékbeli tánccsoportokat, ahol ebben a rohanó világban is szurkolhatnak egymásnak és segíthetik egymás fejlődését.” A vasárnap 10 órától kezdődő rendezvényen több száz fiatal vesz részt a lehető legtöbb műfajban, a balettől kezdve a folklóron át a hiphopig, két óra erejéig pedig a Méz Rádió is kitelepül a helyszínre, hogy hanganyagokkal tudósítson.

Ami a Tánc Fesztiválját illeti, az egyhetes rendezvény alatt ismét az ország minden pontjáról érkeznek együttesek előadásaikkal. Aki szereti az experimentális, kortárs táncszínházi előadásokat, annak jó hír, hogy ismét találkozhatnak Fehér Ferenccel, Grecsó Zoltánnal, a TranzDanz-szal, de igazi unikumnak ígérkezik a Tünet Együttes Burok című előadása is a Játékszínben, melyben négy táncosnő vall a szülés szépségeiről és nehézségeiről.

A nagyszínházi produkciók között ezúttal is a legnagyobb együttesek képviseltetik magukat: itt lesz többek között a húsz éve vendégként folyamatosan jelen lévő Közép-Európa Táncszínház lengyel-magyar estjével, a Szegedi Kortárs Balett, a ForteTársulat fizikai színházi előadásaival, a Bozsik Yvette Társulat és a Pécsi Balett is, akiket utoljára 18 éve láthatott a fesztiválon a közönség. Emellett idén első alkalommal a fesztivál nemzetközi előadókat is vendégül fogad: május 29-én a Nemzetközi táncgála során finn, spanyol és koreai művészek lépnek fel, a zsűriben pedig ennek megfelelően a Finn Nemzeti Balett korábbi igazgatója, Jorma Uotinen is jelen lesz.

Ebben az évben indult útjára az NKA által támogatott Imre Zoltán Program is, mely pályakezdő koreográfusok álmait segíti megvalósítani azáltal, hogy lehetőséget biztosít nekik a bemutatkozásra. A fesztivál ideje alatt összesen négy ilyen fiatal koreográfus rendezését láthatja a közönség: Gera Anitáét, Sebestyén Bálintét, Katonka Zoltánét és Gulyás Annáét.

A rendezvény hivatalos támogatói (NKA, EMMI, VMJV Önkormányzata) mellett az EKF-ben is jelen lévő összefogás jeleként a május végétől augusztusig tartó fesztivál időszak négy szereplője (A Tánc Fesztiválja, VeszprémFest, Utcazene Fesztivál, Auer Hegedűfesztivál) egymást is támogatni kívánja, így mindegyik esemény minden felületén megjelennek majd a programok.

A forgatagra és a fesztiválra jegyek és bérletek válthatók a Pannon Várszínház jegypénztárában.

Nyitókép: Grecszó Zoltán - #Orfeusz #Eurüdiké Fotó: Dömölky Dániel

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.