Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2021-re újulhat meg Veszprémi Petőfi Színház és környezete

2018. március 21. 12:27 // Forrás: VEHIR, MTI
A cél, hogy az eredeti Medgyaszay István által megálmodott állapotokat állítsák vissza - hangzott el a színház nyílt társulati ülésén szerda reggel.

Közel 10 milliárd forintból, uniós forrásnak és a Modern Városok Programnak köszönhetően újul meg a Veszprémi Petőfi Színház és környezete.

Schmidt István, a Városfejlesztési Iroda főtanácsadója a színház nyílt társulati ülésén mutatta be a terveket. Elhangzott, a cél az, hogy a Medgyaszay István tervei alapján az 1900-as évek elején épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épüljön újjá. A rekonstrukció a Színházkertet és az Erzsébet ligetet is érinti.

A jelenlegi tervek szerint:

  • megújul a színház homlokzata
  • a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket
  • újabb bejáratok épülnek az Óvári Ferenc utca felé
  • visszaépítik az álló teraszokat
  • forgó színpadot is létrehoznak
  • megújulnak a színházat övező zöldfelületek, és újabbakat is kialakítanak
  • a nézőtéren erkély épül, a ruhatár átköltözik a jelenlegi büfé helyére
  • az átalakítás során a színház épületét a volt Korona Szállóval is egybeépítik

A tényleges munkálatok 2019-ben kezdődhetnek el, az idei év az előkészítésről és az ingatlanszerzésről fog szólni.

2019 elején megkezdődik a színház kiköltözése, a rekonstrukció ideje alatt színház a volt Dimitrovban bonyolít egy olyan évadot, amelynek első három bemutatója még a mostani helyen, a negyedik-ötödik viszont már az ideiglenes befogadó épületben lesz- ezt már Oberfrank Pál színházigazgató osztotta meg a hallgatósággal. Az év elején megvásárolt volt zeneiskola épületét még az idén felújítják, hogy a menedzsmenttel és az ügyintézéssel, valamint a jelmezkészítéssel kapcsolatos irodákat és helységeket alakítsanak ki benne.

Porga Gyula, Ovádi Péter, Schmidt István és Oberfrank pálPorga Gyula, Ovádi Péter, Schmidt István és Oberfrank pál

Oberfrank szerint régi álmok válnak valóra a színház rekonstrukciójával. A társulat részéről azonban türelemre és önmérsékletre van szükség, de az eredmény önmagáért fog beszélni, hisz az utókornak egy modern színházat lehet majd átadni.

Porga Gyula polgármester a nyílt ülésen arról beszélt, hogy a város kiszámítható és stabil gazdasággal rendelkezik, melyben a színház is hasonlóképp tud működni. "A beruházás a 2016-ban megkötött 75 milliárd forintos Modern Városok Program fejlesztési csomag keretén belül valósul meg, melyből 10 milliárd forintot a színházra és környezetére fordítanak, ez mutatja a beruházás jelentőségét is"- jegyezte meg.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő szerint a fejlesztés illeszkedik a Modern Városok Program azon elképzelésébe, hogy hasznát nem csak a város, hanem a térségben élők is kihasználhatják majd.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.