2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina névnap

2021-re újulhat meg Veszprémi Petőfi Színház és környezete

A cél, hogy az eredeti Medgyaszay István által megálmodott állapotokat állítsák vissza - hangzott el a színház nyílt társulati ülésén szerda reggel.

Közel 10 milliárd forintból, uniós forrásnak és a Modern Városok Programnak köszönhetően újul meg a Veszprémi Petőfi Színház és környezete.

Schmidt István, a Városfejlesztési Iroda főtanácsadója a színház nyílt társulati ülésén mutatta be a terveket. Elhangzott, a cél az, hogy a Medgyaszay István tervei alapján az 1900-as évek elején épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épüljön újjá. A rekonstrukció a Színházkertet és az Erzsébet ligetet is érinti.

A jelenlegi tervek szerint:

  • megújul a színház homlokzata
  • a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket
  • újabb bejáratok épülnek az Óvári Ferenc utca felé
  • visszaépítik az álló teraszokat
  • forgó színpadot is létrehoznak
  • megújulnak a színházat övező zöldfelületek, és újabbakat is kialakítanak
  • a nézőtéren erkély épül, a ruhatár átköltözik a jelenlegi büfé helyére
  • az átalakítás során a színház épületét a volt Korona Szállóval is egybeépítik

A tényleges munkálatok 2019-ben kezdődhetnek el, az idei év az előkészítésről és az ingatlanszerzésről fog szólni.

2019 elején megkezdődik a színház kiköltözése, a rekonstrukció ideje alatt színház a volt Dimitrovban bonyolít egy olyan évadot, amelynek első három bemutatója még a mostani helyen, a negyedik-ötödik viszont már az ideiglenes befogadó épületben lesz- ezt már Oberfrank Pál színházigazgató osztotta meg a hallgatósággal. Az év elején megvásárolt volt zeneiskola épületét még az idén felújítják, hogy a menedzsmenttel és az ügyintézéssel, valamint a jelmezkészítéssel kapcsolatos irodákat és helységeket alakítsanak ki benne.

Porga Gyula, Ovádi Péter, Schmidt István és Oberfrank pálPorga Gyula, Ovádi Péter, Schmidt István és Oberfrank pál

Oberfrank szerint régi álmok válnak valóra a színház rekonstrukciójával. A társulat részéről azonban türelemre és önmérsékletre van szükség, de az eredmény önmagáért fog beszélni, hisz az utókornak egy modern színházat lehet majd átadni.

Porga Gyula polgármester a nyílt ülésen arról beszélt, hogy a város kiszámítható és stabil gazdasággal rendelkezik, melyben a színház is hasonlóképp tud működni. "A beruházás a 2016-ban megkötött 75 milliárd forintos Modern Városok Program fejlesztési csomag keretén belül valósul meg, melyből 10 milliárd forintot a színházra és környezetére fordítanak, ez mutatja a beruházás jelentőségét is"- jegyezte meg.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő szerint a fejlesztés illeszkedik a Modern Városok Program azon elképzelésébe, hogy hasznát nem csak a város, hanem a térségben élők is kihasználhatják majd.