2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina névnap

Európai színvonalú az ellátás Farkasgyepűn

Napelemekkel szerelték fel a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet. A beruházást szerdán mutatták be a sajtónak. A fejlesztés 133,8 millió forintból valósult meg.

A szerdai tájékoztatón dr. Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy fontos terület az energiahatékonyság javítása és a környezetvédelem: 2020-ig az ország energiafelhasználásának 13-14%-át megújuló energiaforrásokból kell fedezni. Megjegyezte: a középületek jelentős része nem felel meg a mai követelményeknek, a felhasznált energia 40 százalékát hűtésre és fűtésre fordítjuk, ezért fontos a hatékonyság javítása. Ezen dolgoznak a kormányhivatali épületek esetében is, az 1260 épületből ötszázat korszerűsítettek, ami egyfelől a költségvetés szempontjából is előnyös, másrészt a felújítások révén a településkép is javul.

Takács Szabolcs kormánymegbízott elmondta, hogy megyénkben 40 nyertes KEOP-pályázat született, melyekkel összesen mintegy 35 milliárd forintos forráshoz jutottak az intézmények – köztük megyénk kórházai is. Az energiahatékonyság révén, a csökkenő működési költségek miatt megtakarított pénzt fejlesztésekre, a munkakörülmények javítására fordíthatják az intézmények.

A Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója, dr. Medgyasszay Balázs összefoglalta az elmúlt évek fejlesztéseit. 2011-ben 251,4 millió forintból épült onkológiai szárny, ahol eredményeiben nyugat-európai színvonalú ellátást tudnak biztosítani a betegeknek. 2013-ban közel 63 millió forintos forrásból indult egészségfejlesztési program, ami jelenleg is működik. Ennek részei a prevenciós előadások, amikkel már az óvodás kortól kezdve igyekeznek az egészség megőrzésére nevelni a gyerekeket. Az elmúlt néhány évben emellett fontos eszközbeszerzések is történtek, ami réén európai színvonalú eszközparkot építettek ki.