2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika névnap

Testvériskolák találkoztak pénteken

  • kult
  • 2018.03.24
    04:02
Veszprémi és tarnówi testvériskolák kulturális találkozóját rendezték meg pénteken a Csermák Antal Zeneiskolában.

A veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, a Szilágyi Keresztény Iskola, a Tarnów 15.sz. Bem József Általános Iskola és a 20.sz. Lengyel Olimpikonokról elnevezett Általános Iskola diákjai adtak közös műsort a rendezvényen. Az intézmények megújították partneriskolai megállapodásaikat.

A rendezvényen Némedi Lajos Pro Meritis díjat adott át a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért.

Andrzej Kot iskolaigazgató Tarnówban született, pedagógiai diplomáját Krakkóban, a Pedagógia Akadémián szerezte. Hosszú évek óta a tarnówi 20. számú, Lengyel Olimpikonokról elnevezett sport tagozatos Általános Iskola igazgatója. Aktívan támogatja a magyar és a lengyel nép barátságát, szervező munkájának köszönhetően az elmúlt évtizedben több, mint 1500 lengyel tanuló járt Magyarországon. Iskolája rendszeresen fogad magyar gyermekeket, veszprémi diákok is évente több alkalommal utaznak az általa szervezett programokra. Magyarországi kapcsolatai ma is aktívak a veszprémi, pápai, balatonfüredi partneriskolákkal, de a magyarországi lengyel nemzetiséghez tartozó honfitársainkat is rendszeresen megszólítja.

Izabela Florek Sziléziában született, a Sziléziai Egyetemen szerzett pedagógusi diplomát. A tarnówi 20. számú, Lengyel Olimpikonokról elnevezett sport tagozatos Általános Iskola nevelője, ahol zenét és művészeteket tanít. Fiatal kora óta elkötelezett barátja a magyaroknak. Tanóráin rendszeresen előkerülnek a magyar jelképek, a két nép barátságának gondolata. Iskolája képzőművészeti kiállításaira rendszeresen kér magyar gyermekalkotásokat is. A tarnówi és veszprémi gyerekek iskolai kapcsolatainak igazi motorja. Aktív részese a magyar gyerekek tarnówi vendéglátásának is. Nagy szeretettel mutatja meg szülőföldje értékeit, annak magyar vonatkozásait a veszprémi fiataloknak.

Szintén testvériskolai kapcsolatait ünnepelte a héten a Padányi: az iskola csütörtökön rendezett jubileumi gálát.