Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lengyel Nemzetiségi Napot tartottak az Agórában

2018. március 24. 19:18
A Magyar-Lengyel Barátság Hete alkalmából kézműves foglalkozással, rajzfilm vetítéssel, plakátkiállítással, gasztronómiai bemutatóval és a lengyel testvériskolák gálaműsorával ünnepelték a két nemzet barátságát szombaton az Agórában.

A Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ harmadik alkalommal rendezett programot a Magyar-Lengyel Barátság Napjához kapcsolódóan.

Az Agóra épületében a délután folyamán interaktív kézműves foglalkozással, társasjátékkal, valamint a Lolka és Bolka és a Varázsceruza vetítésével várták a fiatalabb korosztályt a szervezők. Az idősebbeknek szól inkább az a most megnyitott plakátkiállítás, ami a lengyel utcaművészetet, különösképp az 1956–1963-as,” Lengyel Plakátiskola” fémjelezte alkotásokat mutatja be. Ez április 13-ig ingyenesen megtekinthető az Agórában.

A nap folyamán a lengyel testvériskolák (a tarnówi 15.sz. Bem József Általános Iskola énekkara, a tarnówi 20.sz.Lengyel Olimpikonok Általános Iskola és a Rzeszówi Prezentációs Nővérek Gimnázium) adtak műsort, amelyre Tarnów és Veszprém polgármestereit is meghívták.

Elsőként Porga Gyula polgarmester köszöntötte a programon résztvevőket, aki arról beszélt, hogy a héten lezajlott Magyar-Lengyel Barátság Hete gazdagságával és intenzitásával tovább mélyítette a két nemzet közti barátságokat.

Porga GyulaPorga Gyula

Roman Ciepiela, Tarnów város polgármestere szintén az elmélyített kapcsolatokról és a két nemzet közti gyökerekről beszélt. "Bár nyelvi nehézségek néha akadtak, de ennek nincs jelentősége, hisz egész héten jól éreztük magukat Veszprémben"-mondta.

Roman CiepielaRoman Ciepiela

A Tarnowi Magyar Baráti Társaság erőfeszítéseiért és a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért tagsági igazolványt adományozott a Veszprémben élő Tímár Veronikának. Az estet lengyel gasztronómiai bemutatóval zárták, az érdeklődők a hagyományos lengyel konyhából kaphattak ízelítőt.

A Magyar-Lengyel Barátság Hete hivatalosan a szombat esti Rozsnyói Péter és lengyel zenésztársainak jazz koncertjével zárult a Hangvillában.

Ge. Á.
Szalai Csaba
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.