Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Amikor „egy kicsit” nehéz elkezdeni az életet

2018. március 25. 11:19
Napjainkban sokan tapasztalnak meg szorongást, félelmet, döntésképtelenséget a fiatal felnőttkoruk kezdetén, jellemzően az egyetem elvégzése után. Ennek már elnevezése is van: a kapunyitási pánik (quarter life crisis). A szociológusok kutatásai azt mutatják, hogy még soha nem volt ilyen nehéz felnőtté válni, mint manapság.

A fiatal felnőttkornak elviekben a kiteljesedés elindulásáról kellene szólnia, de ez ma sok fiatal számára a szorongás időszakát jelenti. A fiatalok tele vannak kétségekkel arra vonatkozóan, hogy jó irányba haladnak-e. Az egyetem kiszámíthatósága, védelme után (tanultam – jó jegy, nem tanultam – rossz jegy) nem könnyű szembesülni a valódi élettel, ahol nem egyértelműek a viszonyok. A 25-35 évesek – néha már kicsit korábban is –korcsoportjának problémája, hogy nap mint nap megélik a bizonytalanságot, félnek a jövőtől, nyugtalanok, elégedetlenek önmagukkal.

Manapság a fiatalok nagyobb része jár egyetemre, később házasodnak, és sokkal később vállalnak gyereket, illetve ezeket megelőzi a tény, hogy sokak nagyon későn tudnak elköltözni a szülői házból.

A legutóbbi kutatások szerint a 19 és 25 év közöttiek nagyon nagy többsége, 75%-a otthon él, a 21 és 29 év közöttieknek is több mint a fele még mindig a szüleivel lakik együtt – köszönhetően az elszabadult albérletáraknak, saját lakásról pedig sokan álmodni sem mernek.

Felgyorsult a világ. A gyakori gazdasági-társadalmi változások befolyásolják a képzést, a lehetőségeket, nehezítik a felkészülést, minden bizonytalan, élethosszig tartó biztos állásra sem számíthatnak.

Az amúgy is krízist megélő fiatalok gyakran hasonlítják magukat társaikhoz, s ha a másik kicsit előrébb tart, rögtön kétségbe esnek. Ennek egyik „melegágya” a közösségi média, ahol mindig túlzó képet látunk arról, ki mennyire kiegyensúlyozott életet él, s így a mérce még nagyobbra nő.

A kapunyitási pánik súlyosabb esetben pánikrohamokkal, pszichoszomatikus tünetekkel, depresszióval is járhat, valamint testi tünetekkel is, amelyek a szorongás velejárói, mint fejfájás, izomfeszülés, mellkasi fájdalmak, szívdobogásérzés, emésztési zavarok, illetve szédülés.

A barátom gyereket nevel, és vállalkozása van, én meg vettem egy kaktuszt, ami egy héten belül kipusztult.A barátom gyereket nevel, és vállalkozása van, én meg vettem egy kaktuszt, ami egy héten belül kipusztult.

A Greenwich Egyetem egyik tanára, Dr. Oliver Robinson nemrég jelentette meg tanulmányát, amelynek címe Felnőttkorba lépés, fiatal felnőttkor és kapunyitási pánik. Szerinte ennek az életszakasznak 5 fázisa van:

1. Csapdában érzed magad, ami az életed főbb területeit jelenti, elsősorban a munkában és a párkapcsolatban.

2. Van egy olyan érzésed, hogy ki kell lépned ezekből, és úgy érzed, az igazi változás akkor lehetséges, ha az egy radikális változtatással jár.

3. Kilépsz a munkából és a párkapcsolatból, s próbálod magad újradefiniálni

4. Elkezded újraépíteni az életed lassan, de biztosan.

5. Új ”szerződéseket” kötsz, amelyek közelebb állnak hozzád és az érdeklődésedhez, jó esetben elkezded megtalálni önmagad.

Szerencsére ma már sok klub, fórum, tanácsadóhely létezik, ahova lehet fordulni ezekkel a problémákkal, az erről való beszéd, beszélgetés, kibeszélés egyik fontos lépés lehet a megoldáshoz való eljutásig.

Tokos Bianka
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.