2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Amikor „egy kicsit” nehéz elkezdeni az életet

Napjainkban sokan tapasztalnak meg szorongást, félelmet, döntésképtelenséget a fiatal felnőttkoruk kezdetén, jellemzően az egyetem elvégzése után. Ennek már elnevezése is van: a kapunyitási pánik (quarter life crisis). A szociológusok kutatásai azt mutatják, hogy még soha nem volt ilyen nehéz felnőtté válni, mint manapság.

A fiatal felnőttkornak elviekben a kiteljesedés elindulásáról kellene szólnia, de ez ma sok fiatal számára a szorongás időszakát jelenti. A fiatalok tele vannak kétségekkel arra vonatkozóan, hogy jó irányba haladnak-e. Az egyetem kiszámíthatósága, védelme után (tanultam – jó jegy, nem tanultam – rossz jegy) nem könnyű szembesülni a valódi élettel, ahol nem egyértelműek a viszonyok. A 25-35 évesek – néha már kicsit korábban is –korcsoportjának problémája, hogy nap mint nap megélik a bizonytalanságot, félnek a jövőtől, nyugtalanok, elégedetlenek önmagukkal.

Manapság a fiatalok nagyobb része jár egyetemre, később házasodnak, és sokkal később vállalnak gyereket, illetve ezeket megelőzi a tény, hogy sokak nagyon későn tudnak elköltözni a szülői házból.

A legutóbbi kutatások szerint a 19 és 25 év közöttiek nagyon nagy többsége, 75%-a otthon él, a 21 és 29 év közöttieknek is több mint a fele még mindig a szüleivel lakik együtt – köszönhetően az elszabadult albérletáraknak, saját lakásról pedig sokan álmodni sem mernek.

Felgyorsult a világ. A gyakori gazdasági-társadalmi változások befolyásolják a képzést, a lehetőségeket, nehezítik a felkészülést, minden bizonytalan, élethosszig tartó biztos állásra sem számíthatnak.

Az amúgy is krízist megélő fiatalok gyakran hasonlítják magukat társaikhoz, s ha a másik kicsit előrébb tart, rögtön kétségbe esnek. Ennek egyik „melegágya” a közösségi média, ahol mindig túlzó képet látunk arról, ki mennyire kiegyensúlyozott életet él, s így a mérce még nagyobbra nő.

A kapunyitási pánik súlyosabb esetben pánikrohamokkal, pszichoszomatikus tünetekkel, depresszióval is járhat, valamint testi tünetekkel is, amelyek a szorongás velejárói, mint fejfájás, izomfeszülés, mellkasi fájdalmak, szívdobogásérzés, emésztési zavarok, illetve szédülés.

A barátom gyereket nevel, és vállalkozása van, én meg vettem egy kaktuszt, ami egy héten belül kipusztult.A barátom gyereket nevel, és vállalkozása van, én meg vettem egy kaktuszt, ami egy héten belül kipusztult.

A Greenwich Egyetem egyik tanára, Dr. Oliver Robinson nemrég jelentette meg tanulmányát, amelynek címe Felnőttkorba lépés, fiatal felnőttkor és kapunyitási pánik. Szerinte ennek az életszakasznak 5 fázisa van:

1. Csapdában érzed magad, ami az életed főbb területeit jelenti, elsősorban a munkában és a párkapcsolatban.

2. Van egy olyan érzésed, hogy ki kell lépned ezekből, és úgy érzed, az igazi változás akkor lehetséges, ha az egy radikális változtatással jár.

3. Kilépsz a munkából és a párkapcsolatból, s próbálod magad újradefiniálni

4. Elkezded újraépíteni az életed lassan, de biztosan.

5. Új ”szerződéseket” kötsz, amelyek közelebb állnak hozzád és az érdeklődésedhez, jó esetben elkezded megtalálni önmagad.

Szerencsére ma már sok klub, fórum, tanácsadóhely létezik, ahova lehet fordulni ezekkel a problémákkal, az erről való beszéd, beszélgetés, kibeszélés egyik fontos lépés lehet a megoldáshoz való eljutásig.