Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Bob Marley fia is jön a VeszprémFestre

2018. március 27. 10:32 // Forrás: VeszprémFest
Kedd délelőtt a budapesti Akvárium Klubban mutatták be a 15. életévébe lépett VeszprémFest fellépőinek névsorát. A július 11. és 14. között zajló rendezvényen ezúttal a populárisabb zenei műfajok uralják majd a fesztivált, de lesz operafesztivál is.

– 15 év hosszú idő, és egy város életében is jelentős időszak, ami után érdemes egy kicsit értékelni a múltat – fogalmazott Porga Gyula. – Amikor elindult a VeszprémFest, még az a teher nyomta a vállunkat, hogy Budapest és a Balaton közelsége miatt csak egy-egy napra jöttek le a turisták. Azt gondoltuk, egy kulturális fesztivállal majd növelni tudjuk az esélyünket a vendégéjszakák számának emelésére. Mára ezt a kezdeti célt meghaladtuk, és a zászlóshajó programok Veszprém mindennapjait is átalakították. Másként kezdtünk el gondolkodni a városról, a pozíciónkról, a fesztiválok kiemeltek minket. Emellett egy óriási minőségi ugrás is történt: nemcsak kulturális tartalomban fejlődött folyamatosan a VeszprémFest, de a szolgáltatásokban is óriási előrelépés történt. Meggyőződésem, hogy ma Veszprém emiatt is van még versenyben az Európa Kulturális fővárosa pályázaton – zárta gondolatait a polgármester.

A programokat Mészáros Zoltán fesztiváligazgató ismertette. Elmondta: az Érseki Palota felújítása miatt a koncerteknek ezúttal is a História Kert ad otthont, esőhelyszín a Veszprém Aréna. A tavaly debütált nézőtér teljes kapacitása 2800 fő.

Július 11-én, szerdán Bob Marley legidősebb fia, a számos Grammy-díjat nyert Ziggi Marley lép fel, karibi hangulatot hozva Veszprémbe. A sztár most először látogat el Magyarországra.

Ziggy MarleyZiggy Marley

Három évtizedes karrierje során és 16 albummal a háta mögött Ziggy a legendás családi névhez méltó zenei örökséget épített fel. Nyolc megérdemelt Grammy-díj és egy Emmy-díj tulajdonosaként az énekes, humanitárius, dalszerző és producer folyamatosan előbbre és előbbre jut.

Ziggy zenei karriertörténete tízéves koráig nyúlik vissza, amikor édesapját, Bob Marley-t figyelte a stúdióban lemezfelvétel közben. A Melody Makers-szel készített nyolc albuma közül három Grammy-díjat nyert, számtalan teltházas koncertet szült, és olyan slágereket, mint a „Look Who’s Dancing,” a „Tomorrow People” és a „Conscious Party”. Szólókarrierje 2003-ban kezdődött, azóta pedig a legjobb reggae album kategóriában 2006-ban, 2012-ben, 2015-ben és 2017-ben is hazavihette a Grammy-díjat, emellett 2011-ben a Family Time című, első gyereklemezét a legjobb gyerekalbum díjával ismerték el. 2013-ban Daytime Emmy-díjat kapott az „I Love You Too” c. daláért, és ugyanezzel a címmel gyerekkönyvet is kiadott. 2014-ben teljes szabadságot élvezve dolgozott a Fly Rasta címet viselő, ötödik szólóalbumán, majd ugyanebben a szellemiségben lépett tovább 2016-ban a saját nevét viselő, hatodik, szintén Grammy-vel díjazott nagylemezére

Július 12-én, csütörtökön két fiatal énekes is színpadra lép, Amy Macdonald és Aloe Blacc, akik 20 és 22 órás kezdettel adnak majd koncertet.

Amy MacdonaldAmy Macdonald

Ugyan már számos területet átfogó, egy évtizedes zeneipari sikerkarrier áll a háta mögött, Amy Macdonald még mindig csak a húszas éveiben jár. Skócia talán leghíresebb, fiatal női művészeként - a futball iránti rajongásáról nem is beszélve -Macdonald két, hazájában megrendezett, világszerte érdeklődéssel kísért sportesemény megnyitására is felkérést kapott: 2014-ben a Nemzetközösségi Játékok, majd pedig a Ryder Cup nyitó ünnepségén énekelhetett.

2007-ben tört be első albumával, a This Is the Life-fal, amiből több mint 3 millió példányt adtak el világszerte. Legutóbbi, elképesztően sikeres negyedik, Under Stars című albuma pedig 2017-ben jelent meg, ez eddigi talán „legrockkosabb” lemeze. Az Under Stars a 29 éves Amy Macdonald karrierjének minden szempontból a tetőpontja. Veszprémi koncertjén először hallhatjuk őt élőben Magyarországon.

Aloe BlaccAloe Blacc

“Wake me up” című mega-slágerével, melyet a svéd DJ, Avicii számára énekelt és közreműködött a megírásában, és amely feljutott a listák élére szerte a világon több mint 100 országban, a Grammy-díjra jelölt énekes-dalszerző megmutatta, milyen ellenállhatatlan erővel képes megragadni az emberi érzelmek komplexitását.

Aloe Blacc-et az első sikerei Európához kötik, az Emanon duó tagjaként a Lootpack csoporttal és a francia Jazz Liberatorz-zel turnéztak Európa-szerte. 2006-ban kiadhatta első albumát, de az igazi áttörést mégis a 2010-es Good Things hozta meg. Blacc harmadik szólóalbuma, a Lift Your Spirit, még tovább lendíti a folk-, a soul és a popzene fúzióját, és az eredmény egyrészt kétségtelenül élvezetes, ugyanakkor az üzenetére is érdemes odafigyelni. Friss szemléletű értelmezést adva olyan legendák zenéjéhez, mint Sly Stone vagy Stevie Wonder ̶ a Lift Your Spirit olyan dalokra épül, melyekben Blacc költői, mégis metsző dalszövegei, a szenzációs fülbemászó dallamok és az irgalmatlanul jó ritmusok összhangban állnak.

Miklósa Erika, José CuraMiklósa Erika, José Cura

A fesztivál egy kicsit kikacsint a múlt és az opera világa felé is. Mészáros Zoltán elmondta, korábban hétszer tartottak Operafesztivált, legutoljára 2012-ben. Ezúttal ismét szerettek volna visszatérni a gyökerekhez, így

július 13-án, pénteken az opera legnagyobb csillagai, José Cura, Miklósa Erika, Rost Andrea és Ramón Vargas lépnek fel.

A két szoprán és a két hőstenor az operatörténet legjelesebb alkotóitól ad majd elő: a repertoárban Mozart, Puccini, Bernstein és Donizetti is szerepel, a koncerten pedig Kocsár Balázs, az Operaház Liszt Ferenc-díjas karmestere fog vezényelni. A négy világsztár mindegyike énekelt már Veszprémben, így együtt azonban először láthatjuk és hallhatjuk őket. José Cura már harmadszorra fog visszalátogatni Veszprémbe: 2004. augusztus 5-én az ő áriáival kezdődött a VeszprémFest története. Hat évvel később ismét visszatért, a napokban pedig épp Budapesten lép fel. Szintén harmadszor tér vissza a világ legnagyobbjai közt számon tartott Ramón Vargas: a mexikói születésű tenor 2005-ben Verdi Rigolettójában közösen énekelt Rost Andreával. Meglepő, de Rost Andrea és Miklósa Erika viszont most először énekel majd egy színpadon, ami számukra is különlegessé varázsolja az estet.

A VeszprémFest utolsó napján ismét a populárisabb dallamok kerülnek előtérbe: 21 órakor az angol énekes-dalszerző Joss Stone muzsikál.

Joss StoneJoss Stone

Az angol soul, R&B és reggae énekes, dalszerző most 30, és élete felét a zene töltötte ki. 15 évesen szerződött le az egyik vezető kiadóhoz, 16 évesen pedig megjelent bemutatkozó albuma, a The Soul Sessions. Stone hangja semmiben nem hasonlított egy tinédzseréhez, sokkal inkább emlékeztetett egy érett énekes hangjára, aki éveket töltött füstös éjszakai klubokban. Nem csoda hát, ha a The Soul Sessions bevonult a modern klasszikusok közé. Számos elismerése között találunk két Brit Awards-ot és egy Grammyt is - az 5 Grammy jelölésén túl.

Életkorához képest hosszúnak mondható karrierje során olyan nevekkel zenélt egy színpadon, mint James Brown, Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, Gladys Knight, Solomon Burke, Blondie, Smokey Robinson, Melissa Etheridge és még sokan mások. Közreműködött Jeff Beck és Ringo Starr albumán, fellépett a Super Bowl előtt és énekelt a Grammy díjátadón.

Stone egy kicsit mindig is lázadó volt; amikor mezítláb táncol a színpadon, vagy ahogyan váltogatja a hajszíneit, vagy felszólal számára fontos ügyekért. És rajongói is részben azért szeretik, mert szabadelvű, és mindig a saját megérzéseit követi. 2015-ben jelent meg hetedik lemeze, a Water For The Soul. Ezt megelőzően vágott bele a már hosszú évek óta vágyott és tervezgetett Total World Tour-ba azzal a céllal, hogy a világ minden országában énekelhessen. Jelenleg is világszerte turnézik, ennek egyik állomása a VeszprémFest, ahol pop és soul slágereit adja elő.

Idén egy új helyszín is bemutatkozik a fesztiválon: a Jezsuita Templomkert, ahol Lajkó Félix fog zenélni július 11., 12. és 13-án. A koncertsorozat részeként a művész első nap a lengyel Volosi csapatával lép fel, 12-én Jojo Mayerral áll közösen színpadra, júlis 13-án pedig szóló koncertet ad.

Lajkó FélixLajkó Félix

A VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a 8. Rozé Rizling Jazz Napokat július 6. és 15. között rendezik meg, ahol ezúttal is mintegy 170 fajta balatoni bort kortyolgatunk, zenében pedig a jazz, funk, blues is megjelenik.

A fesztiválon ismét lesz gyerekrajz pályázat és egy fotókiállítás a Hangvillában, ahol egy sepsiszentgyörgyi jazzfotós hatalmasra nagyított képét mutatják be. A fesztivál korábbi támogató partnere, a Nagyon Balaton mellett új partnerként mutatkozik be az Autistic Art - minden jegy megvásárlásával őket támogathatjuk. A fesztiválra a jegyértékesítés április 3-án kezdődik.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.