Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lássuk meg a láthatatlan munkát!

2018. április 4. 4:14 // Forrás: balansz.reblog.hu
A láthatatlan munka napján a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szervezett beszélgetést az intézmény épületében kedd délután.

Porga Gyula polgármester a rendezvényen elmondta, kedveli az olyan akciókat, amelyek együtt gondolkodásra késztetnek: ilyen a láthatatlan munka napja is. Mint polgármester és mint három gyermek édesapja, ő is tisztában van a láthatatlan munka erejével.

De mi is az a láthatatlan munka napja? Mi számít láthatatlan munkának?

Április első keddje Európa-szerte a láthatatlan munka napja. Minden olyan munka láthatatlan munkának számít, amelyért nem kap fizetést az azt végző személy. Jellemzően ezek házi- illetve ház körüli munkák, csecsemőgondozás, gyermeknevelés, beteg, idős, vagy fogyatékos személyekről való gondoskodás, illetve a közösség érdekében végzett önkéntes munka. Ez a munka rögtön látható és elismert munkának számít, ha nem a család egy tagja végzi, hanem felvesznek valakit az adott házimunkák elvégzésére, vagy ha egy állami (önkormányzati) intézmény látja el ezeket a feladatokat. A láthatatlan munka hozzájárul a jövendő generációk felneveléséhez, erősíti a generációk közötti együttműködést és szolidaritást, és tehermentesíti az állami intézményrendszert.

Beszélgetés a láthatatlan munkárólBeszélgetés a láthatatlan munkáról

A láthatatlan munka becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát. Az Európai Unió törekvése, hogy a munkaerőpiacon kívül végzett munka is bekerüljön a statisztikákba, és a társadalom ismerje el ezeknek a meg nem fizetett munkáknak az erkölcsi és anyagi értékét, becsülje meg mindazokat, akik munkája nem kap elég figyelmet és elismerést.

További fontos törekvés, hogy a társadalom és az államok is a szakmai karrierrel egyenrangúnak tekintsék a családért vagy a közösségért végzett munkát. Ebbe az irányba mutat az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemrég bejelentett terve, hogy vizsgálják annak lehetőségeit, hogy speciális foglalkoztatási jogviszonnyá alakítják a fokozott ápolást-gondozást igénylő gyermeküket ellátó szülők ápolási díját.

Egy 2017-es kutatás szerint az összlakosság egy nap alatt jelentősen több fizetetlen munkát végez, mint fizetettet, amely elsősorban a családért végzett munkát, a háztartás vezetését jelenti, illetve az önkéntes tevékenységet. Ezért fontos az erről való beszéd, hiszen ez mindenkit érint.

A láthatatlan munka legfontosabb színtere a család

Horváthné Kecskés Diána, a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetője Non-stop nyitva – Családi vállalkozás című előadásában kiemelte, a láthatatlan munkát illetően nincs konkrét szakirodalom, szubjektív a meghatározása, de mindenképp olyan munka, amelyet nem lehet nem figyelembe venni. Az egyik legfontosabb színtere a család. Fontos kiemelni, hogy a család ugyanakkor olyan egység, ahol nem működnek a munka világára jellemző definíciók (felvétel, elbocsátás, bér stb.). A család olyan szocioemocionális egység, ahol mindenki hat egymásra, állandó interakció van, mindenkinek számít a másik véleménye, ahhoz viszonyítva alakítjuk az életünket. Horváthné Kecskés Diána szerint a család gondozó-ellátó, szocializációs (nevelő-társadalmasító) szerepe nélkülözhetetlen, minősége fontos, ezért nem bízzuk szívesen szakemberre, ezeket szeretjük ezeket a feladatokat családon belül elvégezni.

A Berta-család egy részeA Berta-család egy része

A délután folyamán a háromgyermekes Berta-család volt a vendég, ők osztották meg gondolataikat a láthatatlan munkáról. Berta-Szénási Panna, anya, feleség elmondta, már megszokta, hogy egyfolytában láthatatlan munkát végez, de ez számára nem teher, nem igazi munka, inkább „mindig jelenlévő kegyelmi állapot”. A gyerekekért, a családért, a háztartásért végzett munka ugyan a „soha nincs kész” kategóriába tartozik, az igazi fizetség érte mégis az öröm és a hála.

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bölcsődével gazdagodott Csetény Bölcsődével gazdagodott Csetény A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas. 2023. november 8. 10:44 Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven új otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven  - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. 2023. október 26. 8:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.