2018. október 18., csütörtök
Lukács névnap

Mikroreaktor rendszerrel bővül a Pannon Egyetem szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratóriuma

A Pannon Egyetem MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéke a GINOP-2.3.3-15-2016-00036 azonosító számú pályázat keretében szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratóriumának célirányos bővítésére és korszerűsítésére nyert támogatást. A projekt megvalósítása során egy – országos viszonylatban is egyedülálló – mikroreaktor-rendszer (4 különböző méretű reaktorral) kerül beszerzésre, amely hozzájárul a nagy hozzáadott értékű, nagy energiatartalmú, környezetbarát motorhajtóanyagok és petrolkémiai termékek kifejlesztéséhez, ugyanakkor lehetővé teszi a szénhidrogén feldolgozó ipar kutatásainak és fejlesztéseinek felgyorsítását, színvonalának, tudományos és gazdasági jelentőségének további növelését. A berendezést egy célirányosan felújított laboratóriumban (reaktorkísérleti csarnokban) helyezik el.

Az infrastruktúra fejlesztés tovább erősíti a Pannon Egyetem vegyészmérnök képzésének nemzetközi akkreditáltságát, és hozzájárul új projektek indításához is. A mikroreaktor-rendszer elősegíti a katalitikus rendszerek és eljárások átlagosnál lényegesen gyorsabb fejlesztését, így biztosítja a kutatási eredmények időszerűségét, és hozzájárul a hazai és nemzetközi elismertséghez és a fejlesztés eredményeinek értékesíthetőségéhez. Új termékek és előállítási eljárásuk kislaboratóriumi méretekben való kidolgozásával biztosítani tudják a már meglévő nagylaboratóriumi reaktorrendszerben a megnövelt léptékben való termék- és eljárásfejlesztést, beleértve az eredmények iparba való átültetésének előkészítését.

A projekt szakmai vezetője Dr. Hancsók Jenő az MTA Doktora, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék egyetemi tanára. A projektmenedzser Burgolits Tamás a Fejlesztési és Projektigazgatóság ügyvivő szakértője.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 466,36 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Strukturális és Beruházási Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.