Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Választások percről percre

2018. április 8. 6:00
Folyamatosan frissülő cikkben számolunk be a 2018. évi parlamenti választásokról a Veszprémi 01.sz. egyéni választókerületben.
EREDMÉNYEK -- Feldolgozottság: Veszprém 98,9%, országos 95,1%

EGYÉNI - VESZPRÉM 01 EVK
Ovádi Péter
49.45 %
Kész Zoltán
30.89 %
Hites
3.37 %
Varga-Damm Andrea
13.25 %
Meződi
1.3 %
Szimmer
1.49 %
Nagy
0.2 %

ORSZÁGOS LISTÁK
Fidesz-KDNP
48,8 %
Jobbik
19,75 %
MSZP-Párbeszéd
12,38 %
LMP
6,92 %
DK
5,59 %
Mom
2,84 %
MKKP
1,7 %
Egyéb
<2%

9:30

VESZPRÉM / JOBBIK

"Sajnos a kampány borzalmas volt és az emberek félrevezetése uralkodott. Bár nagyon fájdalmas a választás eredménye, de természetesen nem hagyom abba a munkát, s Veszprém valamint környékének életében továbbra is részt veszek. Egy nagy levegővétel után, s ha megalakul az országgyűlés, belekezdek a 2019-es önkormányzati választás előkészítésébe" - nyilatkozta lapunknak dr. Varga-Damm Andrea, a Jobbik jelöltje.

23:50

VESZPRÉM / FIDESZ-KDNP

"Tudatában vagyok annak, hogy a rám leadott szavazatok megelőlegezett bizalmat jeleznek a választópolgárok felől. Azon leszek, hogy a következő négy évben megszolgáljam ezt a bizalmat. Köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott - a jövőben munkámmal fogom meghálálni a bizalmukat. Azokat is szeretném meggyőzni, akik ma más jelöltre adták a szavazatukat - a képviselőségem középpontjában a térség további fejlődése áll majd" - nyilatkozta Ovádi Péter, a választókerület új parlamenti képviselője.

23:48

BUDAPEST / JOBBIK

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat.

23:45

BUDAPEST / FIDESZ-KDNP

Magyarország nagy győzelmet aratott, "sorsdöntő győzelmet arattunk" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap éjjel a kormánypártok budapesti eredményváró központja, a Bálna előtt a Fidesz-KDNP győzelmét hozó parlamenti választás után. "Győztünk!" - ezzel kezdte beszédét a kormányfő, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. "Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot" - mondta Orbán Viktor.

22:34

VESZPRÉM / KÉSZ

Bár az eredményeket még mindig nem hozták nyilvánosságra, Kész Zoltán már Facebook-oldalán gratulált Ovádi Péternek a győzelemhez.

21:02

Várhatóan fél 10-kor megkezdődhet a Nemzeti Választási Iroda eredményközlése - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap este sajtótájékoztatón. Elmondta: Budapesten a VI. kerületben és a XI. kerületben nem tudott bezárni a szavazókör. Hozzátette: a XI. kerületben eddig 7 ezren szavaztak le, de még 2500-an sorban állnak. Mint mondta, abban állapodtak meg Patyi Andrással, a Nemzeti Választási Bizottság elnökével, hogy amint az összes szavazni kívánó bejut a szavazókör épületébe, megkezdik az előzetes eredmények közlését a www.valasztas.hu oldalon. Ez fél 10-kor várható. (mti)

20:02

BUDAPEST / LMP

Nyolc-tíz százalékos LMP-s választási eredményre számít Hadházy Ákos társelnök, és bízik abban, hogy egyéni mandátumot is szereznek. A politikus ezt pártja eredményváró rendezvényén, egy budapesti szállodában az urnazárást követően nyilatkozta vasárnap. Hadházy Ákos szerint az ellenzéknek kedvez a magas részvételi arány. Úgy értékelt, a Fidesz mozgósítása már nem lehet megfelelő ilyen választási hajlandóság mellett, mert amit egy városban meg tud csinálni a kormánypárt, arra az egész országban már nem képes.

Azt az eredményt tudja elfogadni, amelynél a jelenlegi kormánytöbbség kisebbségbe szorul, más eredményt kudarcnak értékel - jelentette ki. Úgy ítélte meg, ennek esélye már 50 százalék felett van. A politikus elmondta azt is: ha marad a jelenlegi kabinet, vállalja a felelősséget és ígéretéhez mérten lemond vezetői pozíciójáról a pártban, és ezt akár a választás estéjén bejelenti. (mti)

19:57

BUDAPEST / MSZP-PÁRBESZÉD

Az MSZP-Párbeszéd szerint a rekordközeli választási részvétel a kormányváltó szándékot jelzi. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője vasárnap este a fél hetes, 68,13 százalékos részvételi adatok ismeretében az MTI-nek az MSZP-Párbeszéd újbudai eredményvárójának helyszínén azt mondta, úgy tűnik, kiemelkedően magas, várhatóan rekordközeli lesz a részvétel. Felhívta a figyelmet arra, Budapesten az országos átlagot meghaladó lehet a részvételi arány. A szóvivő úgy értékelt: az országban megmozdult valami, az emberek elhitték, hogy leváltható az Orbán-kormány és le is akarják váltani. "Meggyőződésünk, hogy a mostani magas részvétel az mindenképpen a kormányváltó (...) szándékot tükrözi" - fogalmazott. Szerinte azok mentek el nagyobb arányban, akik eddig soha nem mentek el szavazni, vagy esetleg bizonytalanok voltak. (mti)

19:52

ADDIG NEM KÖZÖLNEK RÉSZEREDMÉNYEKET, AMÍG MINDEN SZAVAZÓKÖR BE NEM ZÁRT

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.

Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon. Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI "élesíti" a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem "nulláról" indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon. (mti)

19:42

BUDAPEST / DK

A Demokratikus Koalíció abban bízik, hogy erős, önálló frakciója lesz a következő Országgyűlésben. Gréczy Zsolt szóvivő az urnazárást követően az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az általuk várt legrosszabb forgatókönyv az, hogy a Demokratikus Koalíciónak önálló frakciója van, de nem történik meg a kormányváltás, a legjobb pedig az, ha az erős DK-s frakció létrejötte mellett a szavazók az Orbán-kabinetet is leváltják. A politikus megjegyezte, a rendkívül magas részvétel remélhetőleg azt jelzi, hogy az embereknek elegük lett az Orbán-kormányból, és ezért a kormányváltásra szavaztak. (mti)

19:40

BUDAPEST / FIDESZ-KDNP

A következő Országgyűlés legitimációja nagyon erős lesz - így értékelte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a magas részvételt a vasárnapi parlamenti választáson. "Nagyon örülünk annak, hogy ilyen sokan vettek részt a választáson, ez mutatja, hogy a magyar demokrácia erős, Magyarország polgárai dönteni akarnak a saját jövőjükről" - mondta a politikus a Fidesz eredményváró központjában, Budapesten, a Bálnában, miután este hét órakor hivatalosan befejeződött a választás. Gulyás Gergely jelezte, még arra is jó esély van, hogy a mostani legyen minden idők legmagasabb parlamenti választási részvétele. Értékelése szerint ez közös siker, a magyar demokrácia közös sikere. (mti)

19:20

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben településén kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. (mti)

19:10

BEZÁRTAK A SZAVAZÓKÖRÖK VESZPRÉMBEN

Kollégánk jelentette a helyi választási bizottság üléséről, hogy Veszprémben este hétkor rendben bezárt minden szavazókör.

A Választási Bizottság tájékoztatása szerint 18:30-ig nem történt rendkívüli esemény a veszprémi 1-es számú választókerületben. A nap folyamán 3 kifogás érkezett a választási bizottsághoz (egyet az MSZP-s Hartmann Ferenc nyújtott be), melyek mindegyikét érdemi vizsgálat nélkül elutasítottak, ugyanis nem tartalmazták azokat az adatokat és bizonyítékokat, melyeket a jogszabályok szerint tartalmazniuk kellett volna.


AKTUÁLIS RÉSZVÉTEL
7 óra
2.24%
9 óra
13.17%
11 óra
29,3%
13 óra
42,32%
15 óra
53,64%
17 óra
63,21%
18:30
68,13%
Köv. frissítés?

2014-ES RÉSZVÉTEL
7 óra
1,6%
9 óra
9,5%
11 óra
23,23%
13 óra
34,33%
15 óra
45,02%
17:30
56,77%
19 óra
61,3%
Nem szavazott
39,7%

19:06

RÉSZVÉTELI ADATOK

18:30-kor a választásra jogosultak 68,13%-a, összesen 5 365 511 fő adta le szavazatát.

A Veszprémi 01. sz. választókerületben a részvételi arány 71.99 % volt, ami 51 738 fő résztvételét jelenti. A kerület legaktívabb szavazóköre a veszprémi 14. számú, ami a Botev iskolában működik, itt 82.44 % a részeredmény.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor közlik a végleges részvételi adatot. Aki ugyanis 7 órakor már sorban állt, azt engedik leszavazni, egyes fővárosi szavazóköröknél pedig 2-3 órás sorok alakultak ki. Ami azt jelenti, hogy a végleges részvételi adat talán csak 21-22 óra után derül ki.

18:56

VESZPRÉM

Nem sokkal 18 óra után Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, a térség korábbi képviselője is megjelent a Bárczi iskolában, hogy leadja szavazatát, nem titkoltan saját pártjára, a Fidesz-KDNP-re és Ovádi Péterre. Navracsics úgy fogalmazott, Ovádi Pétert jól ismeri, több mint tíz évig dolgoztak együtt, ami alatt a személyisége minden részletét megismerte. „Politika nélkül is rá szavaznék, ha valamilyen fontos megbízatásról lenne szó, így pedig főként. A térségnek olyan képviselőre van szüksége, aki nemcsak itt él, de az itt élőkért is dolgozik, jelen van az országgyűlésben, és ha kell, akár ott éjszakázik a minisztériumokban, hogy a helyi ügyeket elvigye és érvényesítse Budapesten. Ehhez természetesen kellenek személyes kapcsolatok is – hiszen egy barátnak gyorsabban elintézünk valamit, mint egy ismeretlennek –, de helyismeret és tapasztalat is szükséges, valamint az országos politikával is tisztában kell lenni. Egy nagyon sokoldalú feladatról van szó tehát, ahol az igazán kemény és aprólékos munka valójában a plenáris üléseken túl, a parlamenten kívül történik.”

Az uniós biztos úgy látja, a választás tétje ma az, hogy a 2010-ben elindult pozitív gazdasági és társadalmi folyamatok – melyek többek között lehetővé tették az önkormányzatok adósságainak konszolidációját, hogy Veszprém egy komoly fejlődési pályára állt – ne álljanak le, a kormány által megígért intézkedések – akár a Modern Városok Programban, akár más esetben – pedig valóban megvalósulhassanak.

Az idei választás igen magas szavazói jelenlétet produkált eddig – Navracsics Tibor szerint ez is jelzi, hogy a demokrácia valójában nem halott Magyarországon, hiába állították ezt sokan, akár a nemzetközi sajtóban is. „Egy hosszú és olykor durva kampány végén vagyunk, ami mindenkinek megkönnyebbülést hoz eredménytől függetlenül. De a legfontosabb az, hogy április 9-én egymás szemébe tudjunk nézni és képesek legyünk együtt dolgozni azért, hogy Magyarország fejlődjön.”

17:40

RÉSZVÉTELI ADATOK

Délután ötkor a választásra jogosultak 63,21%-a adta már le a voksát: ezzel már most többen mentek el szavazni, mint 4 évvel ezelőtt a nap végéig. Ez összesen 4 977 880 főt jelent.

A Veszprémi 01. sz. egyéni választókerületben 17 óráig 48 061 ember szavazott, ami az összes jogosult 66.87 %-a. A kerület legaktívabb szavazóköre a veszprémi Botev iskolában működő 14-es szavazókör (79.26 %).

16:43

VESZPRÉM / MOZGÓURNA

Jelentős a növekedés a mozgóurnát igénylők körében is – tudtuk meg Matolcsi Istvántól, a veszprémi szavazatszámláló bizottság tagjától. A biztosok mintegy 50 urnával járták a várost, hogy mindenki leszavazhasson, aki beadta kérelmét, az átjelentkezők száma a négy évvel ezelőtt választásokhoz képest megközelítőleg a duplájára nőtt – a saját szavazókörben mindössze három urnára volt szükség. A legtöbb mozgóurnát (26) a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben igényelték, de sokan kérték, hogy a kórházban szavazhassanak (10), emellett idősek otthonába (5) és magánlakásokhoz mentek még ki a szakemberek. A pénteki adatok szerint több mint 280-an igényeltek egyébként urnát.

16:00

RENDKÍVÜLI ESEMÉNYEK

Veszprém megyéből egyelőre nem jeleztek bármilyen rendkívüli eseményt a szavazatszámláló bizottságok, az országban azonban történt egy s más.

"Budapesten egy szavazópolgár a szavazás során a borítékéba betette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is."

"Egy Választópolgár a reggeli szavazásnál nem akarta elhagyni a szavazóhelyiséget. Később 11 óra 15 perckor visszajött és arra kérte az SZSZB-t, hogy adjon neki 1000 Ft-ot taxira. Hangoskodott, durva kifejezéseket használt, a szavazni akaró polgárokat zavarta."

"A szavazófülkében 11.55-kor a szavazó megbotlott, a fülke összeomlott. A szavazó egészségi állapotában nem történt változás, jól érezte magát. A szavazás menetét e körülmény nem zavarta, mert sértetlen szavazófülke rendelkezésre állt."

"A szavazókörben az SZSZB elnökhelyettest baleset érte. Jobb kezén a mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult. Ennek következtében az ujjából egy darab leszakadt."

Mindenki vigyázzon magára, szavazzanak óvatosan!

15:40

RÉSZVÉTELI ADATOK

15 óráig a választásra jogosultak 53,64%-a, 4 224 112 fő ment el szavazni.

A Veszprémi 01. sz. egyéni választókerületben a részvétel az országos átlagot meghaladó, 56.62 %. A kerület legaktívabb szavazóköre a csehbányai, ahol a választópolgárok 70,95 százaléka már leadta a voksát. Veszprém városában a legaktívabb szavazókör a 31-es számú, ami a Bárcziban működik, és 68.22 %-ot tud felmuatni.

14:56

Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban. Mint mondta, magas a választási részvétel, a 13 órás adatok szerint a választásra jogosultak több mint 42 százaléka már szavazott, emiatt nem csak az átjelentkezőket fogadó szavazókörökben van sorban állás.

Elmondta: 7 órakor - a szavazókörök zárásakor - a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, és utánuk már senki nem állhat be a sorba, de a már sorban állók leadhatják voksaikat. Szólt arról is, hogy addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

14:47

VESZPRÉM

Úgy tűnik, egyelőre nem lankad a szavazókedv: 13 órakor az ajtókon kívül is álltak a polgárok a Lovassy Gimnáziumban. Az átjelentkezőket egyébként két sorban engedik be – kollégáink tapasztalata szerint a megyén belülieknél nagyjából 30-40 percet kell várni, a megyén kívül érkezők ennél hosszabb várakozási időre számíthatnak a kétszer akkora sor miatt. A korábbi évekhez képest meglepően sok a fiatal is, meglehetősen sok egyetemistával találkoztunk, de többen voltak olyanok is, akik eredendően Szolnokról, Dunaújvárosból, Pest megyéből vagy éppen Szabolcsról jöttek, a munkájuk azonban ide köti őket. A választás kapcsán volt, aki úgy nyilatkozott, állampolgári kötelességének tartja szavazni, más elsőszavazók változásra vágynak, ezért is jöttek el, egy fiatal pár pedig úgy fogalmazott, nincsenek különösebb elvárásaik, de nem hiszik, hogy a kampány véget érne a választásokkal.

13:40

RÉSZVÉTELI ADATOK

13 órakor az országos részvételi arány 42,32%, ez összesen 3 333 298 főt jelent.

A Veszprémi 01. sz. egyéni választókerületben az országos átlagot enyhén meghaladó a részvétel, 44,50 %, ami 31 981 szavazót jelent. A kerület legnagyobb részvételét továbbra is a veszprémi 14.szavazókör produkálta, ahol már a szavazásra jogosultak több mint fele, 56,11% járult az urnákhoz.

13:34

BUDAKESZI / LMP

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Budakeszin, a Fő utcai bölcsődében adta le szavazatát. (mti)

13:06

VESZPRÉM

Az országos adatokhoz hasonlóan Veszprémben is rengeteg az átjelentkező, akik nem lakóhelyükön szavaznak - ők a Lovassy Gimnáziumban adhatják le voksukat. Ottjártunkkor hatalmas sor kígyózott az 1-es szavazókör előtt, és több fiatallal is találkoztunk, köztük olyanokkal is, akik első alkalommal szavaznak. Egy 19 éves tatai fiú itt tanuló18 éves barátnőjével érkezett, hogy közösen szavazhassanak. Ők úgy fogalmaztak, fontosnak tartják, hogy éljenek demokratikus jogukkal, hiszen az ő életükről, sorsukról is dönt most az ország, és szeretnének befolyással lenni rá.

13:03

BUDAPEST / MSZP-P

A magas részvételi arány biztató jel azoknak, akik változást akarnak - mondta az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt újságíróknak. Karácsony Gergely feleségével, lányával és fiával érkezett leadni szavazatát a zuglói Örökzöld Óvodába. Úgy fogalmazott: "nagyon jó hír a magas részvétel, főleg azoknak, akik változást akarnak, hiszen minden tudásunk arról szól, hogy a változást akaró emberek vannak többségben Magyarországon, az volt csak a kérdés, hogy el is mennek-e szavazni".

Hozzátette: úgy tűnik, hogy nemcsak a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest magas a részvétel, lehet, hogy 70 százalék felett lesz. "Ez nagyon biztató jel azoknak, akik változást akarnak" - mondta. (mti)

12:25

VESZPRÉM / FIDESZ-KDNP

Ebédidő előtt, fél 12-kor Porga Gyula polgármester is leadta voksát családjával együtt a Botev iskolában, aki szerint örvendetes, hogy ilyen magas az érdeklődés a szavazás iránt mind országosan, mind Veszprémben, hiszen legitimációra mindig szükség van.

Porga Gyula nem árul zsákbamacskát pártpreferenciáit illetően, ugyanakkor hozzátette: polgármesterként pontosan megtapasztalta, milyen az, amikor a kormány és az önkormányzatok hasonlóképpen gondolkodnak. „Elkezdtünk együtt előre haladni a kormánnyal, az ország megerősödött gazdaságilag, lehet tervezni az önkormányzatok jövőjét és a családokét is. Veszprémen is lehet látni, hogy folyamatosan fejlődünk, hónapról hónapra gyarapodunk. Összességében egy nagyon szép folyamat indult el, erről az útról pedig nem szabad letérni. De a választás tétje az is, hogy sikerül-e megóvnunk a biztonságunkat és az értékeinket, azt a csodát, amit Magyarország jelent. Én bízom benne, hogy a választók többsége a biztonság és a gyarapodás mellett fog dönteni” – fogalmazott.

Az egyéni jelölteket illetően elmondta, meglátása szerint Ovádi Péter személyében egy olyan jelöltet állított a kormányzópárt, aki megérdemli a bizalmat, hiszen eddig is bizonyított már, és bízik benne, hogy akkor is meg fogja állni a helyét, ha Veszprém egészét és a környező településeket, a térséget kell képviselni, nem csak egy kisebb körzetet. „Bízom benne, hogy jó csapatot fogunk együtt alkotni.”

11:43

RÉSZVÉTELI ADATOK

11 óráig a választásra jogosultak 29,93%-a voksolt, 2 356 947 fő.

A Veszprémi 01. egyéni választókerületben 11 óráig 22 302 fő szavazott, ezzel a részvételi arány körzetünkben az országos átlag fölötti, 31.03 %. A kerület és a város legaktívabb szavazóköre is a veszprémi 14-es számú, ami a Botev iskolában működik.

11:24

VÁROSLŐD / JOBBIK

11 óra előtt néhány perccel Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselő-jelöltje is leadta szavazatát Városlőd egyetlen szavazókörében."Boldog vagyok, hogy a demokrácia ünnepén ilyen sokan kívánnak élni szavazati jogukkal, és kifejezik azt, hogy milyen Magyarországot képzelnek el maguknak"- utalt az eddigi magasnak mondható részvételi adatokra. "Szeretném azt, hogy jó eredményt érjenek el mindazok, akik őszinte szívvel szeretnének dolgozni azon, hogy Magyarország egy jobb hely legyen"- nyilatkozta a Vehir.hu-nak.

10:50

BUDAPEST

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita is szavazott a Zugligeti Általános Iskolában. (mti)

10:34

GYÖNGYÖS / JOBBIK

A mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy "kivándorlóország leszünk-e vagy sem" - mondta a Jobbik elnöke újságíróknak vasárnap reggel, miután leadta szavazatát Gyöngyösön, a Pátzay János Katolikus Zeneiskolában.

A szavazókörbe feleségével érkező Vona Gábor a voksolás után kijelentette: a kormányváltásra szavazott és arra, hogy egy "jobbik Magyarország jöjjön a mai nap után". Az első részvételi adatokat magasnak nevezve az ellenzéki politikus úgy vélte, a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát. (mti)

10:04

VESZPRÉM / KÉSZ

Kész Zoltán is leadta a szavazatát.

9:53

RÉSZVÉTELI ADATOK

Az országos részvételi arány 9 órakor 13,17% volt, ami azt jelenti, hogy 1 036 849 ember adta le a szavazatát.

A veszprémi választókerületi adatokhoz egyelőre nem tudunk hozzáférni, mert összeomlott az adatokat közlő valasztas.hu.

FRISSÍTÉS: A Veszprémi 01. választókerületben 9 óráig 9 355 fő szavazott, ami a választásra jogosultak 13,02%-a. Veszprém városban jelenleg a 26. számú szavazókör a legaktívabb, itt már 17,41% a részvételi arány. A teljes választókerületet most Vilonya vezeti, ahol 21,03 %-ot értek el reggel kilencig.

9:48

VESZPRÉM / FIDESZ-KDNP

9 óra után pár perccel Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Veszprém megye 1. számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltje is leadta szavazatát a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Ovádi Péter újságírói kérdésekre úgy fogalmazott, a választás a demokrácia ünnepe, ezért mindenkit arra buzdít, hogy éljen demokratikus jogával és fejtse ki véleményét. Úgy véli, az idei választás tétje elsősorban az, hogy Magyarország meg tud-e maradni magyar országnak, meg tudjuk-e védeni eredményeinket, kultúránkat és a haza biztonságát.

„Magyarország az elmúlt években növekvő pályán volt és továbbra is azért kívánunk dolgozni, hogy ez így maradjon. A választás tétje ugyanakkor az is, hogy Veszprém és térségének lesz-e újra látható képviselete az országgyűlésben. Én olyan képviselő szeretnék lenni, aki elérhető, jelen van, és az itt lakókkal, valamint a polgármesterekkel együtt dolgozik a térségért” – mondta jelölti programjáról. Úgy érzi, sikeres kampányt zárt: „az elmúlt időszakban több mint 30 lakossági fórumot tartottam és több mint ezer emberrel beszélgettem személyesen. Eljutottam minden kistelepülésre, Veszprémben is tíz lakossági fórumot tartottam. Bízom a győzelemben.”

9:16

VESZPRÉM

Szeles, de napos időt ígér mára a VMeteo.hu. Azt írják: Vasárnap a meglepetés ködfelhőzet feloszlása után még mindig szép napos idő lesz, a mérsékelt délkeleti szelet egy-egy élénk széllökés is kísérheti. Délután 20°C, este 13°C várható.

8:51

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. A szavazólapot tilos előre lebélyegezni, azt csak a választópolgár jelenlétében pecsételheti le, azaz "érvényesítheti" a bizottság egyik tagja. A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot. Az írásképtelen választópolgár helyett a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket, e körülmény feltüntetésével.

A szavazólapok és a boríték átadása után a szavazatszámláló bizottság - kérésre - elmagyarázza a szavazás módját, de a választót nem befolyásolhatja döntésében. Érvényesen szavazni a jelölt neve, illetve a párt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal (+ vagy x jellel) lehet. A szavazat érvényességét - ha az egyéb feltételeknek megfelel - nem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak. A ceruzával leadott szavazat azonban érvénytelen.

Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülke használatára nem lehet kötelezni a választópolgárt. A szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak egyetlen választó tartózkodhat a szavazófülkében. Miután a választópolgár kitöltötte a szavazólapot, borítékba teszi és az urnába dobja. Ha az urnába helyezés előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, kérésére a bizottság az elrontott szavazólap helyett újat ad. A cserére egy esetben, és csak az urnába helyezés előtt van mód. (mti)

8:30

BUDAPEST / FIDESZ-KDNP

Magyarország jövője a tét a parlamenti választáson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak vasárnap kora reggel, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában. A kormányfő, a Fidesz elnöke - aki feleségével, Lévai Anikóval érkezett a szavazókörbe - úgy fogalmazott: "nemcsak pártokat, nemcsak kormányt, nemcsak miniszterelnököt, hanem jövőt választunk magunknak". Elmondta azt is, hogy a voksolás után folytatja a mozgósítási kampányt. (mti)

8:00

RÉSZVÉTELI ADATOK

A szavazás első órájában összesen 176 087 fő voksolt, ez a választásra jogosultak 2,24 százaléka. A veszprémi 01.sz. választókerületben ez a szám némileg alacsonyabb, 2,2%.

A választókerület legaktívabb szavazóköre a lókúti 1. számú, itt 5,07% részvétel volt reggel hétkor. Veszprém városban az Agórában működő 43. számú szavazókörben jelent meg a legtöbb szavazó, 3,86%.

7:51

BUDAPEST / FIDESZ-KDNP

Orbán Viktor már szavazott.

7:20

MIT VIGYEN MAGÁVAL?

Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson az ország 10 285 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között. A választáson kizárólag személyesen és - a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.

A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe. A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyaformátumúval és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).

A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és az 1998 végétől kiadott lézergravírozott, érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására. Ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcím (illetve személyi azonosító) igazolására is szükség van a szavazáshoz vagy lakcímkártyával, vagy a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervénnyel. A személyi azonosító a lakcímkártya hátoldalán van, valamint tartalmazza a hatósági bizonyítvány, illetve az igazolás a személyi azonosító jelről.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek. Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapokat (az országos listásat és az egyéni választókerületit), amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja. (mti)

7:06

VESZPRÉM

Dr. Mohos Gábor jegyző tájékoztatása szerint vasárnap reggel hat órakor rendben megkezdődött a voksolás Veszprém város 56 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson.

7:05

A szavazás megkezdése előtt valamennyi urnát az első választó jelenlétében zárja le a szavazatszámláló bizottság a vasárnapi országgyűlési voksoláson, az összes szavazókörben. A szavazatszámláló bizottság előbb ellenőrzi a szavazás céljából megjelenő első választópolgár személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját, valamint azt, hogy szerepel-e a névjegyzéken. Az első szavazó nem lehet a szavazatszámláló bizottság tagja vagy a jegyzőkönyvvezető. A szavazatszámláló bizottság és az elsőként szavazó választópolgár együtt megvizsgálja, hogy a szavazóhelyiségben használt urnák és a mozgóurna üres-e. Ezután a szavazatszámláló bizottság lezárja az urnákat, a nemzeti színű urnazáró szalagot megköti, az urnákra címkéket ragaszt, amelyeket lebélyegez. A lezárásnak úgy kell megtörténnie, hogy az urnából - annak szétszedése nélkül - ne lehessen szavazólapot kivenni vagy az urnába (az erre szolgáló nyíláson kívül máshol) szavazólapot betenni. (mti)

6:00

Megnyíltak a szavazókörök, kezdődik a választás. Indítsuk a napot néhány infografikával az mti jóvoltából.

Bertalan Melinda
Ge. Á.
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.