2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Közösségi oldal gyerekeknek

Adatlopás, zaklatás, felnőtt tartalmak: többek között ilyen veszélyeknek vannak kitéve gyermekeink a Facebookon. Erre ad megoldást egy új közösségi oldal, ami kimondottan gyerekeknek készült.

Kifejezetten gyerekeknek indított közösségi oldalt egy magyar szülő. A Mygnoo nevű oldalon a szülő is fent van, és szinte mindent lát, amit a gyereke csinál az online világban..

A Mygnoo ötletgazdája és üzemeltetője, Szerdahelyi Gabriella azt mondta, nagyon sok 9-10 éves fent van a Facebookon, ami viszont nem túl biztonságos nekik, ezért döntött egy saját, gyerekekre szabott oldal elindítása mellett.

Nehéz létrehozni egy közösségi platformot, hisz a Facebboknak is idő kellett, mire olyanná nőtte ki magát, amit mi ma használunk. A gyerek közösségi oldal, mely 1 hónapja indult útjára is még igen gyerekcipőben jár.

A Szerdahelyi Gabriella által kifejlesztett közösségi platform, 6-16 év közötti fiataloknak szól. A szülői felügyelet egyik módja az oldalon egy szülői profil létrehozása.

„Az oldalra a gyerekek csak írásos szülői engedéllyel regisztrálhatnak, és a rendszer összeköti a gyerek profilját a szülőével.”

Viszont a szülőknek meg kell érteniük, hogy ezzel nem egy lehetőséget kívántak adni arra, hogy vájkáljanak a gyerekük magánéletében.

A gyermekek regisztrációkor egy kitalált felhasználónévvel lehetnek az oldal használói, valamint csekély számú adatot kell megadniuk - legfőképp a szülők adatai, és a gyermek születési dátuma -, így megpróbálva kivédeni az adatlopás eshetőségét.

A regisztráció után egy lecsupaszított hírfolyam fogadja a látogatókat, lehet bejegyzéseket, képeket, videókat posztolni, csetelni, csoportokat és eseményeket létrehozni. A szülő látja, ha a gyereke közzétesz valamit, és értesítést kap az új ismerőseiről vagy üzeneteiről. Sőt, akár szerkesztheti vagy ki is törölheti a problémásnak ítélt bejegyzést.

Ezzel a lehetőséggel azonban érdemes óvatosan élni, hiszen így könnyen leszokhatnak a gyerekek a biztonságos közösségi oldal használatáról.

A pozitívum az oldalban, hogy ez ténylegesen a gyerekekre van szabva, és elsősorban kapcsolattartásra lett kifejlesztve számukra is. A legfontosabb tulajdonsága az oldalnak a biztonság szempontjából az, hogy

moderátor ellenőrzi a tartalmakat, vagyis azt, hogy a gyermek mit oszt meg az adatlapján, és ha olyan tartalom jelenik meg, azonnal törli a rendszer.

A gyerekeknek készült közösségi oldal egy hónapja működik a mai adatok szerint körülbelül 100 felhasználóval.