2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika névnap

Bemutatta következő évadát a Pannon Várszínház

  • kult
  • 2018.04.16
    12:31
A humorra épít és filmekről jól ismert történeteket állít színpadra a Pannon Várszínház a következő évadban.

A PANNON VÁRSZÍNHÁZ KÖVETKEZŐ ÉVADA:

  • Géczi János - Vad Fruttik - Likó Marcell - Vándorfi László: Béke presszó
  • Márton Gyula: Csinibaba
  • Marc Camoletti: Boeing, Boeing - Leszállás Párizsban
  • Bacsó Péter: A tanú
  • Hámos György - Vajda Anikó: Mici néni két élete

A színház igazgatója, Vándorfi László hétfőn mutatta be a következő szezon repertoárját.

– Az előadásaink természete egy fogalommal írható körül: a humor eszközével élünk. Humorral lehet történelemről, társadalomról és komoly történetekről is mesélni, de a vége mégis az, hogy az emberiség kacagva búcsúzzon múltjától, legyen öniróniája a jelennel kapcsolatban és tudjon pozitívumokat találni a jövőben. Szórakoztatni, gondolkodtatni és megrendíteni szeretnénk a nézőket – vezette elő a direktor.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Az évad első bemutatója egy saját fejlesztésű produkció, a Béke Presszó című játék lesz, amit Géczi János és Likó Marcell szövegeiből és a Vad Fruttik zenéjéből áll össze. Zenés darabról van szó, melyben a félplayback alapról induló hangzást fokozatosan átveszi az élő zene, amit azonban nem zenészek, hanem zenéhez értő színészek adnak elő. A történet az inotai Béke művelődési ház egykori büféjéhez kötődik. Az erőmű furcsa műemléki környezetet teremt: sok emlék van a falakban, melyek között Hamvas Béla is dolgozott raktárosként. Ebben a környezetben elevenedik meg a történet, amelyben meghasadnak a dimenziók, talán megnyílnak a pokol kapui is, és életre kel a darab, amit egy kelet-európai Tarantinós hangulat leng át.

A Csinibaba - bár színpadra írták - legtöbbünknek a mozikból ismerősA Csinibaba - bár színpadra írták - legtöbbünknek a mozikból ismerős

Színpadra állítják a Csinibaba című színdarabot is, amely alapján filmet is forgattak a kilencvenes években. A mozi elkészülte után azonban nagyon nehéz ügy lett újra színpadra vinni a művet a különböző, szerteágazó szerzői jogok miatt: az, hogy Veszprémben láthatja majd a közönség, négy év szervezőmunkájának az eredménye. A történetben Jiří Menzel-féle cseh humorra hajazó lírai abszurd humorral révednek vissza a hatvanas évekbe, a történet olyan ismerős világban játszódik, amelyben az álmok lényegesen messzebbre nyúlnak, mint a valóság.

Szelle Dávid rendezőként is szerepet vállal az évadbanSzelle Dávid rendezőként is szerepet vállal az évadban

Szelle Dávid rendezi Marc Camoletti Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékát, amit Hamvai Kornél fordításában élvezhetnek majd a nézők. A rendező elmondta, hogy egy szórakoztató darabra számíthatunk, melyben egy francia építész három stewardess menyasszonnyal is kényezteti magát, és akik természetesen nem tudnak egymásról. Aztán bekövetkezik a klasszikus vígjátéki helyzet: a három nő egyszerre bukkan fel az építész házában, ami komoly logisztikai kihívások elé állítja a hazugsághálót fenntartani akaró férfit.

Egy újabb emblematikus magyar film is megelevenedik a Hangvilla színpadán: Bacsó Péter Tanúját, a '40-es, '50-es évek diktatúrájának görbe tükröt állító alkotást láthatjuk majd, melyre jellemző az örkényi humor. A kultuszfilm történetét Hamvai Kornél dolgozta színpadra.

Hámos György és Vajda Anikó Mici néni két élete című vígjátékának alapja a fiatalok lakáshoz jutásának nehézsége, de közben szól az időseknek a szerelemhez, barátsághoz, élethez való jogairól is. Tündéri helyzetek, szituációs humorok tömkelege jellemzi a commedia dell'arte eszközeiből építkező vígjátékot.

Vándorfi László arról is beszámolt, hogy az elmúlt évad valamennyi előadását műsoron tartják, viszik a vidéki játszóhelyekre is, így összesen 21 aktív darabból álló repertoárral rendelkezik majd a társulat. A következő évad végén, már az azt követő szezon előbemutatójaként Shakespeare egyik legnagyobb klasszikusát, a Hamletet láthatjuk majd bő egy év múlva.