Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Szombattól új műgyűjtemény költözik a Dubniczay-palotába

2018. április 17. 3:30
Egy évvel azután, hogy elszállították László Károly gyűjteményét a Dubniczay-palotából, a kiállítótér ismét új kollekcióval gazdagodik. Az újranyitás kapcsán megkérdeztük Hegyeshalmi László igazgatót, mi változott azóta.

A László Károly Gyűjteményt utoljára 2017 márciusában láthatta a közönség Veszprémben, mivel a műgyűjtő 2013-ban bekövetkezett halála után az örökös úgy döntött, inkább értékesíteni szeretné a kollekciót. Helyére most az Irokéz Gyűjtemény kortárs és neoavantgárd művei kerülnek, amely tartalmát és formáját tekintve is új színt visz a Dubniczay-palotába.

A László Károly gyűjteményhez képest, amely az elmúlt nagyjából száz év magyar és nemzetközi alkotásaiból válogatott a korai magyar realista, táj- és portré festészettől kezdve a klasszikus avantgárd művein át a pop-artig és a konstruktivista irányzatig, az Irokéz Gyűjtemény tisztán magyar művészek munkáit mutatja be. „Ez egy nagyon friss gyűjtemény, amelynek egyik része a rendszerváltozástól napjainkig tartó kortárs művészetet öleli fel. Pados Gábor műgyűjtő elsősorban olyan fiatalok munkáit kezdte el összegyűjteni, akik 1989-ben kezdték meg pályájukat vagy akkor végezték egyetemi tanulmányaikat. Nagyon sok ifjú művész alkotásai kerülnek be most is a kollekcióba, ugyanakkor öt-hat olyan névvel is találkozhatunk köztük, akik már nemzetközi hírnévre tettek szert és sikeresen képviselték hazánkat akár a Velencei Biennálén vagy más nemzetközi képzőművészeti kiállításon” – tudtuk meg Hegyeshalmi Lászlótól.

Az Irokéz Gyűjtemény részét képezi emellett egy nagyon jelentős anyag a neoavantgárd korából is. Olyan 60-as, 70-es években keletkezett művekről van szó, melyek sokszor a hivatalos művészet ellenében jöttek létre, s akkoriban általában nem is nagyon kaptak teret, elhallgatottak voltak. Ma viszont felfutásukat élik ezek a darabok, a nemzetközi figyelem középpontjába kerültek, jelentős múzeumok, kiállítóterek érdeklődnek irántuk. Ez azért is fontos, mert ezáltal a művészettörténet-írás is kiegészülhet, pótolni tudjuk a korábbi hiányokat. A tárlat alkalmával egy eddig még együtt nem látható jelentős válogatást mutat be a Művészetek Háza, ami mind a laikus érdeklődőknek, mind a szakmai közönségnek igazi revelációként szolgálhat.

A 71 művész több mint 160 alkotásából álló gyűjtemény 2019 végéig bizonyosan Veszprémben marad, további sorsáról egyelőre még folynak a tárgyalások. „Most kölcsönösen ismerkedünk egymás szándékaival, kialakítjuk a koncepciót és döntünk a jövőről” – mondta el Hegyeshalmi László.

Ez idő alatt mindenesetre további kiállítások is láthatóak lesznek majd. Mivel a gyűjteményben szereplő alkotók egy-két kivételtől eltekintve ma is aktív művészek, a Ház munkatársai szeretnék, ha a közönség személyesen is megismerkedhetne velük. A tervek szerint egyéni és csoportos kiállítások során más összefüggésekben is bemutatnák az alkotókat, illetve egy-egy tárlatvezetésre, elméleti beszélgetésre is szeretnék meghívni őket, ahol a saját szavaikkal mondhatják el, ők maguk mit gondolnak munkáikról.

A Dubniczay-palota új gyűjteménye egyébként nemcsak tartalmában hat majd újdonságként, de dizájnban is egy kicsit másra számíthatunk: bár a kiállítóterek nem változnak, a László Károly Gyűjtemény darabjaihoz képest itt több nagyobb méretű munka, illetve új művészeti technika, technológia is megjelenik a printektől kezdve a fotómunkákon, lightboxon át az installációkig

A „Hiszünk a halál előtti életben” című válogatás hivatalos megnyitója április 21-én, szombaton 18 órakor lesz a Dubniczay-palotában.

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.