2019. február 20., szerda
Álmos névnap

Mit csinál egy illatesztéta?

Az illatok hatással vannak a testi-lelki egészségünkre. Nem mindegy, hogyan választjuk ki őket.

Nem véletlen, ha még nem hallottunk erről az egyedülálló mesterségről, hiszen Magyarországon Lipovszky Csenge az egyetlen, aki ilyen formán foglalkozik az illatokkal, és az illatesztéta elnevezést is ő maga találta ki.

A differencia a parfömür és az illatesztéta között az, hogy az illatesztéta nem készíti a parfümöt, hanem beszél róla.

„Vallom azt, hogy az aisthesis, azaz a szépség tudománya nem csupán a látvány vagy a zene világában nyújt rácsodálkozni valót, hanem az egyik legősibb és legösztönösebb érzékelésünk, a szaglás esetében is.” – mondta a magyar illatesztéta.

Előadások és különböző egyéni tanácsadások során Lipovszky Csenge azt szeretné átadni az embereknek, hogy hogyan figyeljünk oda az illatkora, és hogyan használjunk önmagunk kiteljesítésére.

Az illatesztéta „működése” a grafológus munkájához hasonlítható. Attól függően, hogy egyes illatjegyekre milyen választ ad, illetve milyen parfümöt választ magának az illatesztéta kliense, nagyjából ki tudja rajzolni egy hosszabb folyamat után az ember személyiségét.

Mi használjuk az illatokat vagy ők használnak minket? Tulajdonképpen mindkettő igaz. Kimutatható, hogy az illathasználat abszolút visszahat az illat használójára, annak önbizalmára és kisugárzására. Ezzel közvetlenül, vagy közvetetten illatunk akár hatással lehet a másik emberre és céljaikra.

A legérdekesebb, hogy az illatok annyira hatással vannak ránk, hogy a másik embernek még csak éreznie sem kell a parfümünk illatát, hogy észrevegye rajtunk például az önbizalmat, amit a parfümünk által nyertünk.

Készült egy felmérés, melyben 3 férfit megkértek, hogy 3 napig ne használjanak se arcvizet se másmilyen illatot, illetve másik 3 férfit pedig arra, hogy illatos arcvizet használjanak. A 3 nap elteltével lefotózták őket és megmutatták a kísérletben tesztalanyként résztvevő nőknek, hogy válasszák ki, melyik férfi számukra a legérdekesebb és legattraktívabb. A nők nem éreztek illatot, mégis kivétel nélkül mindegyik nő azon 3 férfira szavazott, akik használtak arcvizet. Ez is azt mutatja, hogy magabiztosságot és vonzalmat ad nekünk egy jó illat.

Az illat szeszélyes, folyamatosan változik, de egyben alkalmazkodó is. Ami az egyik emberen nem jön be, az a másikon működik. Az esztéta szerint az illat és a parfüm abszolút szubjektív dolog ugyan, vannak azonban olyan objektív tényezők, mint a komponáltság, az alapanyagok minősége, vagy éppen a harmónia, amelyek alapján körülírható a jó parfüm.