2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Egyenruhába bújt művészek

  • kult
  • 2018.04.27
    12:00
A rendőrség munkatársainak és hozzátartozóinak alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a Veszprémi Petőfi Színházban.

1992 óta április 24-én, Szent György napján ünnepeljük a rendőrséget, ehhez kapcsolódóan a Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság a héten nyílt napot tartott, csütörtökön pedig a szervezet munkatársainak és hozzátartozóinak művészeti alkotásaiból hoztak létre egy kiállítást.

Dr. Tarcsa Csaba dandártábornok, a kapitányság vezetője elmondta, szerették volna láthatóbbá tenni a rendőrség civil oldalát is. Sokaknak az a benyomása a rendőrökről, hogy morcosak és szigorúak, pedig az egyenruha alatt ugyanúgy érző szív dobog, s bármely más embertársunkhoz hasonlóan szívesen élnek különböző hobbiknak.

Nem is akármilyennek: úgy tűnik, a rendőrség köreiben egész szép arányban vannak amatőr művészek, akiknek tehetségét könnyen megirigyelheti, aki vet a művekre egy pillantást. Az első ilyen jellegű kiállítás alkalmával összesen 13 alkotó munkáját nézheti meg a szélesebb közönség, de a főkapitány elmondása szerint vannak még rejtőzködő művészek a kapitányság falain belül, akik ugyan ezúttal még nem szerettek volna színre lépni, ugyanakkor szabadidejükben maguk is szívesen ragadnak ecsetet vagy fényképezőkamerát, netán faragnak fából különleges tárgyakat.

Oberfrank Pál a kiállításnak helyet adó Petőfi Színház nevében arról beszélt, fontos, hogy észrevegyük a rendfenntartó szervezetek munkájának igazi üzenetét. Amikor egy rendőrrel, adóellenőrrel vagy vámtiszttel találkozunk, az első reflexünk általában a félelem, pedig ezek a szervek is tulajdonképpen szolgáltató tevékenységet végeznek, a tagokra pedig inkább segítő emberekként kellene tekintenünk – fogalmazott, hozzátéve: örül, hogy a tárlat befogadó intézményeként lehetőségük lesz eljuttatni ezt az üzenetet a közönségnek is.

Egy-egy színházi előadás előtt vagy a szünetben valóban érdemes pár percet szánni az alkotásokra, amelyek között festmények, grafikák, üvegképek, szobrok, gobelin és ízlésesen díszített mézeskalács is található. A belső intuíciók, élmények alapján készült művek, a művészet hidat alkotó ereje révén valóban megláthatjuk egy kicsit a sztereotípiák mögött rejlő arcokat, amely alapján a hétköznapjainkat is továbbgondolhatjuk kicsit.

Az alkotók között ott van a kapitányságvezető lánya isAz alkotók között ott van a kapitányságvezető lánya is

A REND-hagyó címet viselő kiállítás május 8-ig lesz látható a színházban.