Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Sporttal erősít a Gizella-napok

2018. május 3. 15:03
Holnap kezdődik a 27. alkalommal megrendezett Gizella-napok rendezvénysorozat. Az idei programról csütörtökön rendeztek sajtótájékoztatót a Fortuna-udvarban.

Porga Gyula polgármester elmondta, hogy az érdeklődők találkozhatnak az évek alatt hagyománnyá vált programelemekkel, de ezek mellett újdonságokat is csempésztek az eseménynaptárba. Ilyen új elem lesz, hogy a sportot is beemelik a kínálatba. Igazi kuriózum lesz az a szabadtéri súlylökő verseny, amit a VEDAC rendez meg hétfőn az Óváros téren Márton Anita világbajnok súlylökő és Orbán Éva, Veszprém legtöbb olimpiát megjárt sportolója részvételével. A másik sportos program pedig egy kerékpáros teljesítménytúra lesz vasárnap, ahol 200 kilométert kell teljesíteniük a résztvevőknek.


A Gizella-napok számokban:

  • 10 nap alatt
  • 25 helyszín
  • 25 együttműködő intézmény és szervezet
  • 75 program

A programsorozat sokszínűségét biztosítja, hogy szinte nincs is olyan kulturális intézmény, szervezet a városban, ami ne venne részt valamilyen formában a fesztiválon. Az érsekség, az egyetem, a honvédség idén is komoly partnerként csatlakozik a Gizella-napokhoz.

Az érseki palota felújítása kiszorította a várból a programokat, így az Óváros-tér lesz a rendezvények központja, itt adják át jövő szombaton a Gizella-díjakat is. Az ugyanezen a napon megrendezendő jelmezes felvonulás is csak az Óváros térig tart majd éppen emiatt. A népművészeti kirakodóvásár a Városháza előtti teret és a várba felvezető utat foglalhatja el. A Színházkertben könnyűzenei koncertek várják az érdeklődőket, a Fortuna-udvarban pedig egy kertmozi vetítéseire ülhetünk be.

A gyerekeket és a családokat a Hangvilla előtti téren gyerekkoncertekkel várják, szombaton 22 tematikus fajátékból álló játékpark, vasárnap pedig a Kabóca bábszínház bárányos játszótere köti le a kicsiket. A Hangvillában Csukás István mesefiguráival találkozhatnak a gyerekek egy kiállítás keretében. A családokat a Szaléziánum is várja programokkal, a Szent Imre piarista templomban pedig Mátyás királyról szóló rajzfilmeket vetítenek.

Az egyházi rendezvények három fő téma köré csoportosulnak, ezek a Mátyás király emlékév, a Veszprémi Főegyházmegye alapításának 25. évfordulója, valamint a Nemzeti Eukarisztikus Kongresszus missziós keresztjének Veszprémbe érkezése.

A Magyar Honvédség alapításának 170. évfordulóját ünnepli, ennek apropóján ők a programsorozathoz egy kiállítással kapcsolódnak a Petőfi Színházban, míg a Gizella-napok főműsorának keretében színpadra is állhatnak együtteseik.

A korábban meghirdetett programhoz képest változás, hogy a német nemzetiségi műsort a Petőfi Színház helyett a Hangvilla színpadán láthatja a közönség változatlan időpontban, a május 7-ére meghirdetett Keresztben jégeső című előadás azonban elmarad, azt később pótolják majd.

A Gizella-napok programját ide kattintva böngészheti.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.