Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Hirschl János az Év Veszprémi Tűzoltója

2018. május 6. 4:00 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A hagyományoknak megfelelően az idei évben is egy ünnepélyes állománygyűlés keretében emlékezett meg a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról.

Az állománygyűlés keretében Dányi Béla tű. dandártábornok, valamint a tűzoltósághoz kötődő civil szervezetek és városvezetők többeket megjutalmaztak kiváló munkájuk elismeréséül.

Az állománygyűlés nyitányaként, Szolgai Réka szavalta el Móra Ferenc Tűzoltó gyerekek imája című versét, majd a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar tagjai adtak műsort, Zeitler Dénes vezénylete mellett. Az igen széles repertoárban a régi nagy zeneszerzők művei mellett éppúgy megtalálhatók voltak a közismert slágerek is. A kulturális műsort követően pedig Kapuvári Viktória tű. ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese emlékezett meg a hagyományokról.
Mint mondta, - Az emberfeletti hatalmakhoz való fohászkodás egyidős az emberiséggel. Oly sokan és sokszor keresték már ebben a világban, hogy az embert fenyegető veszélyek ellen hogyan lehetne minél hatékonyabban védekezni.

Amíg a veszélyforrások megszüntetésének reális lehetőségeit az ember meg nem teremtette, addig a szentekhez való fohászkodással próbálták megelőzni, elűzni a rosszat. Megpróbáltatások, veszélyek, szerencsétlenségek esetén kérték segítségüket a vigaszra szorulók, leküzdeni a nehézségeket azokban a percekben, amikor az emberi erő és akarat már kevésnek bizonyult.

A tűztől való rettegés keltette életre Flórián kultuszát, mely elsősorban Ausztriában virágzik a késő középkor óta, és a környező országokban, a német, svájci, cseh, szlovák, lengyel, román, szláv, olasz és magyar területeken terjedt el leginkább. A tűzzel dolgozók (a tűzoltók, fazekasok, serfőzők, pékek, kéményseprők) védőszentje lett, és a gyakori tűzesetek miatt a barokk kortól kezdve egyre több ház homlokzatán állították fülkébe a szobrát. Alakja az elmúlt századok során a tűz ellen küzdő ember jelképévé vált.

Az ezredes kiemelte, Szent Flórián története mindannyiunk számára példamutató és tanúságos. Amennyiben az általa felvonultatott értékek mentén éljük életünket, kiállunk bajtársainkért és tiszteljük a hagyományokat, úgy a jövőben még sikeresebbek lehetünk, és sokat tehetünk Veszprém megye mentő-tűzvédelmének további fejlődése érdekében. – zárta beszédét a gazdasági igazgatóhelyettes.
Az állománygyűlés keretében a hagyományokhoz híven a kiválóan teljesítő kollégákat elismeréssel jutalmazták. A szakmai és a funkcionális szervezeti egységek munkatársa közül is szép számmal voltak méltók az elismerésre.

A megyeszékhely önkormányzata által évente egyszer adományozott az Év Veszprémi Tűzoltója díjat a város tűzvédelme érdekében kifejtett példamutató munkája elismeréseként Hirschl János címzetes tűzoltó főtörzsőrmester vehette át.

Az ünnepség zárásaként Takács Szabolcs kormánymegbízott mondott pohárköszöntőt. Beszédében megköszönte mindazt az áldozatos munkát, amelyet a tűzoltók nap, mint nap végeznek, valamint méltatta a Megyei Védelmi Bizottság és a katasztrófavédelmi igazgatóság példás együttműködését.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.