Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

25 éves a Veszprémi Főegyházmegye

2018. május 9. 15:40
A Veszprémi Főegyházmegye az ország egyik legrégebbi főegyházmegyéje, egyben az ország legfiatalabb érsekségi székhelye.

A veszprémi püspökség a magyar egyházszervezés időszakában, 1000 körül jött létre. Alapítása első magyar királyunkhoz, Szent Istvánhoz kötődik. Főpásztora 1997 óta dr. Márfi Gyula. A főegyházmegye legfőbb tisztviselői dr. Mail József gazdasági helynök, Szerenka Miklós általános helynök, valamint dr. Varga István, bírósági helynök.

Mail József, gazdasági helynökMail József, gazdasági helynök

Mail József, gazdasági helynök ismertette az 1993 és 1997 között történt legfontosabb eseményeket. A rendszerváltás nagy változást hozott az egyházmegye életébe is, hiszen visszakapták az intézményeiket, megalakultak az iskoláik, 1993-ban volt a jelentős fordulópont, amikor az egyházmegye területi nagyságában is változás történt, az egyházmegyének a magyar egyházak sorában is jelentős felemelkedése történt, hiszen a pápa érseki rangra emelte azt. 1993-ban visszakapták a Davidikum épületét, ekkor kezdték el átalakítani. 1994-ben a minisztertanács tulajdonukba juttatta a régi Szent Anna szeminárium épületét. 1995-ben a Gizella szemináriumot áldották meg, amelyet tovább bővítettek. 1996-ban főegyházmegyei zsinatot hirdettek. Ugyanebben az évben a bazilikában Padányi Bíró Márton születésének 300. évfordulóján történt az új kanonokok beiktatása.

Márfi Gyula, érsekMárfi Gyula, érsek

Márfi Gyula érsek elmondta, jelenleg 116 pap teljesít szolgálatot az egyházmegyében. Már ő is jelen volt az első egyházi iskolák megalapításánál, többek között a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általáos Iskola, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, valamint a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola létrehozásánál. Kiemelte, nagy öröm, hogy az egyházmegye minden jelentős településén van katolikus intézmény. Külön öröm, hogy az elmúlt évek alatt rengeteg templomot építettek, illetve újítottak fel, többek között a balatonakarattyai, a küngösi, a nemesvámosi és a pápai templom fejlesztése indult meg vagy fejeződött be. Márfi Gyula kiemelte, jól működik a könyvtár, a levéltár intézménye is, valamint a Szaléziánum mint az egyházmegye turisztikai és kommunikációs központja is sikerrel funkcionál.

1993 májusától, 25 év történései olvashatók a kiállítás tablóin, illetve a legfontosabb eseményeket fényképeken lehet végigkövetni.

Tokos Bianka
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.