Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gépi forgácsoló, szakács, cukrász és asztalos a legnépszerűbb szakképesítés a veszprémi iskolákban

2018. május 23. 4:00
A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó szakgimnáziumokban a közgazdaság, a gépészet és az informatika a legnépszerűbb. A leendő elsősök szülei a németes osztályokat keresik. Gyors kérdést intéztünk a szakképzési centrum és a tankerületi központ felé.

Az idei beiskolázási időszakot eredményesnek ítéli meg a Veszprémi Szakképzési Centrum, hiszen a csökkenő általános iskolai tanulólétszám ellenére növelni tudták a szakképzésbe bevont tanulók számát. A 2018/2019-es tanévre 22 féle szakgimnáziumi ágazatban, és 16 féle szakközépiskolai szakmacsoportban hirdettek képzéseket. Az SZC tagintézményeiben összesen 54 féle szakképesítést lehet megszerezni, melyek közül 14 szakma ösztöndíjjal támogatott hiány-szakképesítés - közölték.

Elmondták továbbá, hogy összesen 3800 jelentkezés futott be a nyolc tagintézmény által meghirdetett képzések valamelyikére, s ebből több mint 900 fő nyert felvételt. A tapasztalatok szerint a rendkívüli felvételi eljárás, valamint az augusztusi javító vizsgák időszaka után mintegy 10 %-os növekedés várható, így szeptemberben közel ezer tanuló fogja megkezdeni 9. évfolyamos tanulmányait a centrumban.

A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz az alábbi iskolák tartoznak: Ipari, Jendrassik-Venesz, Közgazdasági, Öveges (B.füzfő), Gönczy Pál (Tapolca), Táncsics, Séf, Szent-Györgyi Albert (Ajka).

A szakgimnáziumi ágazatok közül a közgazdaság, a gépészet és az informatika bizonyult a legnépszerűbbnek, de nagy volt az érdeklődés a közlekedésgépész, a vegyészet, a sport és a rendészet iránt is. A szakgimnáziumba jelentkezők a négy éves ágazati képzést követően egy éves technikusi képzésen vesznek részt.

A szakközépiskolai szakképesítések közül a gépi forgácsolót, a szakácsot, a cukrászt és az asztalost választották a legtöbben. Ebben a képzési formában a 3. tanév végén a diákok szakmai vizsgát tesznek, majd az érettségire felkészítő 2 éves szakasz után érettségit is szerezhetnek.

Mi a helyzet az utánpótlással?

A Veszprémi Tankerületi Központ fenntartásában működő – Veszprémi járás, Balatonalmádi járás, Várpalotai járás, Zirci járás – 31 általános iskola 44 feladat ellátási helyén 1205 általános iskolai tanulót írattak be az 56 indítható első osztályba. Ebből Veszprém város 9 iskolájában 522 első osztályos tanuló kezdi meg tanulmányait 21 osztályban szeptemberben.

Szinte valamennyi intézménynek van valamilyen specialitása, így minden szülői igényt ki tudnak elégíteni. Tekintettel a szabad iskolaválasztás lehetőségére, a szabad férőhelyek erejéig az intézmények felvehetik a tanulókat az első osztályba. A szülők részéről egyre nagyobb az érdeklődés a német nemzetiségi nyelvoktatást folytató iskolák irányába- nyilatkozta portálunknak a Veszprémi Tankerületi Központ.

Óvodából általános iskolába, általános iskolából középiskolába - a váltás számos nehézséget okoz a gyerekeknek - vehir.hu

Iskolakezdéskor, iskolaváltáskor teljesen új világba csöppen a gyermek. Ez az időszak fizikailag, szellemileg és pszichésen is megterhelő lehet. Megkönnyíteni az átlépést az óvodából az általános iskolába A legtöbb gyermek sikeresen átvészeli az óvodából az iskolába történő belépést, de nem minden 6 éves várja ezt a változást.

Ge. Á.
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.