2019. március 19., kedd
József névnap

A magyar opera remekeivel gazdagodott az Eötvös Károly Megyei Könyvtár

A Magyar Opera 200 CD-box ünnepélyes átadására és a Magyar Állami Operaház Operát az Operából! című turnéja Veszprém megyei programjainak meghirdetésére csütörtök délután került sor a könyvtár épületében.

A Magyar Opera Napja alkalmából 2017 novemberében a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. Az 50+3 lemezt tartalmazó Magyar Opera200 című kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera.

Ezzel párhuzamosan a Magyar Állami Operaház 2018/19-es „Puccini Itáliája” évada részeként valósul meg az Operát az Operából! nevű vadonatúj bérletprogram, amely Veszprémben négy estét szentel az opera és a balett műfajának.

A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére. A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. Így lett a CD-box átadásának helyszíne Veszprém megyében a Eötvös Károly Megyei Könyvtár, ahol Porga Gyula, Veszprém város polgármestere vette át jelképesen a Magyar Opera200 kiadványt.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. Az „Operát az Operából!” egy négyelőadásos bérletrendszere, amely a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel partnerségben 10 megyeszékhelyre, köztük Veszprémbe is elviszi a „Puccini Itáliája”-évad esszenciáját.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatójaÓkovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

A Petőfi Színházba tervezett előadássorozat október 6-án egy szimfonikus esttel indul, ahol Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara Rossini Selyemlétra című operájának nyitányát, Richard Strauss Duet-Concertinóját és Mozart Esz-dúr szimfóniáját adja elő Kocsár Balázs vezényletével. November 18-án a Klasszikus és modern elnevezésű balett-esttel folytatódik a sorozat, amelyen a Magyar Nemzeti Balett ad ízelítőt sokoldalú repertoárjából. A neves kortárs holland koreográfus, Hans van Manen három könnyen befogadható, hol elgondolkodtató, hol szellemes darabja mellett (Trois Gnossinnes, 5 tangó, Black Cake) négy klasszikus balett – A hattyúk tava, Don Quijote, Spartacus és A kalóz – egy-egy látványos pas de deux-je, illetve pas de trois-ja került a programba. A műsorban a balett kiváló táncosai: Balaban Cristina, Balázsi Gergő Ármin, Kim Minjung, Kekalo Iurii, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Majoros Balázs, Melnik Tatiana, Rónai András József, Sarkissova Karina és Timofeev Dmitry működnek közre.

2019. január 16-án Puccini egyik legmegrázóbb szerelmi operája, a Tosca csendül fel koncertszerű változatban. Az idegen elnyomástól szenvedő Rómában egy festő és egy operadíva szerelmébe is beleszól a hatalom. A népszerű mű főbb szerepeit a turné során Rost Andrea, Kiss B. Atilla, és Kálmándy Mihály keltik életre. Végezetül a sorozat zárásaként 2019. február 21-én a „Puccini Itáliája”-operagála a Magyar Állami Operaház tematikus évadának repertoárjából válogat, itt az intézmény kiváló szólistái Puccini népszerű művei mellett Mascagni, Ponchielli, Giordano, Cilea és Leoncavallo operáiból adnak elő részleteket. Az Opera Zenekart Szennai Kálmán dirigálja. A Filharmónia Magyarország a 2018/19-es Filharmónia Hangvilla bérletében kínálja a MÁV Szimfonikus Zenekar 2019. május 13-i hangversenyét is. Az együttest a koncerten Kobayashi Ken-Ichiro vezényli.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, a cél a remekművek újrafelvétele, s azok minél szélesebb körű elterjesztése volt. Kiemelte, egy fontos napon, 2017. november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján jelent meg a gyűjtemény.