Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Valóban jó hatással lenne az egészségemre a gluténmentes diéta?

2018. május 26. 13:52
A glutén egy fehérje ami a búzában, árpában, rozsban, malátában, és tritikáléban található.

Úgy gondolom, hogy bármelyik diéta, amelyben teljesen ki kell zárni egy fajta táplálék alkotóelemet az nehezen követhető. Ennek ellenére a gluténmentes étkezésnek nagyon sok követője lett az utóbbi évtizedben, szinte már divat diétának lehet mondani. Eredetileg ezt a diétát a lisztérzékenység (cöliákia) terápiájára alkalmazzák a mai napig, amely tudományosan bizonyított kizárólagos terápia ebben a betegségben. A nem cöliákiás gluténérzékenységben is alkalmazható módszer, ahol a gyomor bélrendszeri panaszok enyhíthetők ezzel a diétával.

Más betegségekben is alkalmazzák a gluténmentes diétát, amelyeket még a bizonyítékon alapuló orvoslás nem ismer el. Egyrészt nem rendelkezik elegendő adattal hatékonyságának igazolására másrészt gyakran bizonytalan a diéta eredményessége. Ilyen például a pajzsmirigy Hashimoto nevű betegsége, amelyben a szerv alulműködik és sokan a glutén kiiktatásával próbálják enyhíteni tüneteiket. Ez a betegség nagyon sokszor egyébként együtt jár a lisztérzékenységgel, így talán ezzel magyarázható, hogy egyes betegek jobban érzik magukat a diéta bevezetése után.

A gluténmentes táplálkozás önmagában nem mondható egészségesebbnek, mint a megfelelő kiegyensúlyozott táplálkozás mivel tápanyag, vitamin, ásványi anyag és rost tartalmában eltér attól. A gluténmentes diéta rostban, vasban, folsavban, kalciumban és egyes B-vitaminokban szegényebb, ennél fogva hosszútávon - ha nem megfelelően állították össze - akkor akár hiánybetegségeket is
okozhat.

Mindenképpen azt javaslom, hogy bármiféle tünete van, akkor vizsgáltassa ki magát a megfelelő szakorvossal! Csak ezután orvos vagy dietetikus tanácsára – és felügyeletével - kezdjen bele gluténmentes diétába.

Csik Orsolya
dietetikus
06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.