Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

„Legyen nekem a te igéd szerint”

2018. május 26. 17:01 // Forrás: forrás: csiksomlyoibucsu.hu, romkat.ro, programturizmus.hu
Ugyan már egy pár napja elmúlt Pünkösd, a Csíksomlyói Búcsú élményét nem lehet gyorsan feldolgozni, kell rá pár nap, sőt pár hónap – ahogy Kohár Kolos, vállalkozó, többszörös csíksomlyói zarándok mondja, aki számára a búcsún való részvétel már szenvedéllyé vált.

- Nem lehet az élményt azonnal feldolgozni, legalább egy hónapnak el kell telnie, hogy valamit tudjak róla mondani, annyi érzelem torlódik fel. Ott, akkor elhagynak a gondok. Amikor hazajövünk, nagy hiányérzet támad bennem.

Hol kezdődik a Csíksomlyói Búcsú története? 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben kérte a híveket, hogy nyújtsanak segítséget a ferences rendnek a templomépítésben. Az elvégzett munkáért cserébe pedig búcsút engedélyezett. Akkor a búcsú július 2-án, a templom búcsús napján, Sarlós Boldogasszony napján volt. Tehát Csíksomlyó a középkor óta jelentős Mária-kegyhelynek számít.

Az erdélyi katolikusok egy legendás csatához kötik a búcsújárás egyik hagyományát. A legenda szerint 1567-ben János Zsigmond, erdélyi fejedelem erőszakkal akarta Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát áttéríteni az unitárius hitre. Pünkösd szombatján a fejedelem nagy sereggel vonult be Csíkbe, de vereséget szenvedett. A helyiek a győzelmet – a hagyomány szerint – Szűz Máriának köszönhetik, akihez az asszonyok, gyermekek imádkoztak segítségért a csíksomlyói templomban. Nem létezik azonban hiteles történelmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez a csata valóban megtörtént volna.

A 2018-as tömegA 2018-as tömeg

Évről-évre több százezren gyűlnek itt össze. A pünkösd szombatján délután 1 órakor tartják a nagymisét. Máriát dicsőítő énekkel és körmenettel érkeznek a hívők. A gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején, amelyhez újabb és újabb városokból és falvakból érkező keresztaljak csatlakoznak.

Hogyan kerül, s válik valaki életének szerves részévé a búcsún való részvétel? – ezt a kérdést teszem fel Kohár Kolosnak. - A barátaim vetették fel, hogy látni kell Erdélyt és ezt az egész pünkösdi zarándoklatot, az első pár utat nem szőtte át a vallásos áhítat, inkább az összefogás az, ami ezt erősítette. Az életem is úgy alakult, hogy a közelembe került a vallás, aztán a gyermekem a Padányi iskolába került, ahol vannak kötelező szentmisék, és oda én kísértem el őt, akkor elkezdtem megérteni, hogy mi is ez az egész, amikor eljutottunk Csíksomlyóra, akkor már a vallási oldalát közelítettem meg.

Miben rejlik a búcsú ereje? Kohár Kolos szerint rendkívül fegyelmezett embertömeg gyűlik össze, a mise után nincs szemetelés, nincs lökdösődés. Az emberek barátságosak egymással. Mindenkit megérint a hely szelleme. - Volt velünk olyan, akiről lehetett látni, hogy utoljára jön, de a hozzátartozói azt mondták, hogy boldognak látták, mosolyogni, nevetni, ami már hosszú hónapok óta nem fordult elő. Az évet már nem is úgy datálom, hogy január 1-től december 31-ig, hanem Pünkösdtől Pünkösdig, mert akkora feltöltődést ad lelkileg és fizikailag, hogy egy évig kitart. Nagyon szépek a közös éneklések, amikor 500.000 ember énekel, az eléggé megható. Sok erőt ad.

Kohár Kolos és kisfiaKohár Kolos és kisfia

Kohár Kolost kisfia is elkísérte az utolsó öt alkalommal, akivel mindig megbeszéli a szentbeszédek tartalmát. A szentbeszédet mindig hatalmas taps fogadja, s az mindig egy jelmondat köré épül. Idén: „Legyen nekem a te igéd szerint”.

Az idei év szónoka Marian Adam Waligóra pálos szerzetes volt. Részlet a beszédből: „Azok az indítékok, amelyekkel megérkeztünk ide, Csíksomlyóra, nagyon fontosak. Mindegyiknek komoly jelentősége van számunkra. Nem lehet egyik sem közömbös. A mindennapi életünkben szükségünk van olyan pillanatokra, amikor megerősítjük és megújítjuk lelkünket, hitünket. Mária ezen a helyen, kétségtelenül nagyon sokat segít nekünk. Erről nem kell nekem benneteket meggyőznöm. Ez a mostani nagy búcsús nap, amit itt átélünk évről évre – több mint 400, pontosan ebben az évben már 451 éven keresztül – megmutatja nekünk, hogy az erdélyi, magyarországi és a világ minden részéről érkező magyar hívők hol keresnek igazi segítséget, védelmet és oltalmat. Ezen a helyen most az egész magyarság így fohászkodik: „Most segíts meg Mária…”

Tokos Bianka
további cikkek
Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. ma 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.